Σελίδες

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Η μακρά λίστα των 16 μεταρρυθμίσεων

Η μακρά λίστα των 16 μεταρρυθμίσεων

Σε ποια πεδία θα επικεντρωθούν οι επικεφαλής των θεσμών



EUROKINISSI
Στην Αθήνα για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση επιστρέφουν οι Θεσμοί, με στόχο να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την ολοκλήρωση της έκθεσης τους για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Αν και ολιγοήμερη, η επίσκεψη τους έχει πλούσια ατζέντα με πολλές και κρίσιμες εκκρεμότητες. 
Το κλίμα των επαφών το έδωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επισήμανε την πρόοδο της Ελληνικής Οικονομίας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν τελείωσε η προσπάθεια για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος όρισε ως μεγάλα μέτωπα για τις επαφές των δύο πλευρών, αλλά και συνολικά για την Ελληνική Οικονομία τις τράπεζες, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. 

Δεύτερος έλεγχος

Τα πεδία στα οποία αναμένεται να επικεντρωθούν οι επικεφαλής των Θεσμών είναι ήδη γνωστά από καιρό στην Ελληνική κυβέρνηση. Στην τελευταία της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με καθυστερήσεις ή προβλήματα που έχουν εντοπιστεί σε διάφορους τομείς. 
Συγκεκριμένα η Επιτροπή είχε «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με την :
•    αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
•    αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας
•    ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τις διαδικασίες αδειοδότησης στον τομέα των περιβαλλοντικών υποδομών
•    πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2019 (Εγνατία οδός, περιφερειακά λιμάνια)
•    αποφυγή επιστροφής σε προ κρίσης πρακτικές στο ελληνικό δημόσιου με υπερβολικές προσλήψεις παρά το γεγονός ότι έχει συρρικνωθεί περίπου στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Ο έλεγχος των επικεφαλής των Θεσμών θα κινηθεί στη βάση των 16 μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει. Η εφαρμογή τους θεωρείται το κλειδί για την εκταμίευση των περίπου 600 εκατ ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα SΜP και ANFAs, απόφαση την οποία αναμένεται να λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου. 
Η μακρά λίστα των 16 μεταρρυθμίσεων προβλέπει:
1. Επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων
Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να τηρεί απαρέγκλιτα ορθή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. 
2. Στελέχωση ΑΑΔΕ
Ο αριθμός των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ πρέπει να φτάσει τους 12.000, γεγονός που σημαίνει ότι η αρχή θα πρέπει να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. 
3. Περιορισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών
Εφαρμογή του προγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. 
4. Πρωτοβάθμια περίθαλψη
Εξασφάλιση της εγκατάστασης του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, και ειδικότερα άνοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έως τα τέλη του 2018.
5. Κεντρικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων στην υγεία 
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει το σχέδιο προκειμένου οι δημόσιες συμβάσεις στην υγεία που θα γίνονται κεντρικά να αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών εξόδων των νοσοκομείων ως τα μέσα του 2020.
6. «Κόκκινα» δάνεια
H Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει την την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας εκκαθάρισης των NPLs μέσω της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας του σχετικού νομικού πλαισίου και της λήψης όλων των απαραίτητων δράσεων.
7. Capital controls
Εφαρμογή του οδικού χάρτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017 για τη χαλάρωση των capital controls.
8. Δικαιοσύνη
Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος e-justice στο πλαίσιο της εφαρμογής του τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη
9. Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Το ΤΧΣ πρέπει να ετοιμάσει μια στρατηγική εξόδου για την πώληση του ποσοστού που κατέχει στις συστημικές τράπεζες
10. Αγορά εργασίας
Διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον νόμο 4172/2013. 
11. Αδειοδότηση Επενδύσεων
Υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας για την αδειοδότηση επενδύσεων.
12. Ενέργεια
Εφαρμογή σχεδίου σταδιακής αποδέσμευσης της ΔΕΗ από το λιγνίτη και πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων έως το Φεβρουάριο του 2019. 
13. Υπερταμείο
Το στρατηγικό πλάνο του Υπερταμείου θα εφαρμόζεται σε συνεχή βάση.
14. Υπερταμείο
Η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο και η αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018.
15. Διαγωνισμοί
Το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ θα εφαρμόζεται σε συνεχή βάση. Η μεταφορά του Ελευθέριος Βενιζέλος (ΔΑΑ), του Ελληνικού και του ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2018.
16. Δημόσια Διοίκηση - διορισμοί
Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στον δημόσιο τομέα και κυρίως στον διορισμό των Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με το νόμο 4369/2016 έως το τέλος του 2018.


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου