Σελίδες

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας το 2019

Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας το 2019

Η υποβάθμιση του στόχου για ανάπτυξη συμφωνήθηκε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που είχαν τον Δεκέμβριο οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Κίνας, στο πλαίσιο του κεντρικού οικονομικού συνεδρίου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αντιμέτωπο με τη δυσοίωνη προοπτική των δασμών στα κινεζικά προϊόντα και τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, το Πεκίνο υποβαθμίζει τον στόχο του για ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 6% έως 6,5%. Την είδηση μεταφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, καθώς ο νέος στόχος θα ανακοινωθεί επισήμως τον Μάρτιο στην ολομέλεια του κινεζικού Κοινοβουλίου.
Η υποβάθμιση του στόχου για ανάπτυξη συμφωνήθηκε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που είχαν τον Δεκέμβριο οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Κίνας, στο πλαίσιο του κεντρικού οικονομικού συνεδρίου.
Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν δύσκολο να σημειωθεί ανάπτυξη 6,5% φέτος, ενώ εξέφρασαν ανησυχία για την περίπτωση που η αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ περιορίζεται σε επίπεδα κάτω του 6%. Τόνισαν, άλλωστε, ότι η κινεζική οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί κατά τουλάχιστον 6% φέτος για να διασφαλισθούν «η απασχόληση, τα εισοδήματα και η σταθερότητα» στη χώρα. Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, θέτοντας περιθώριο ανάπτυξης από 6% έως 6,5%, το Πεκίνο έχει τη δυνατότητα να ελιχθεί σε μια περίοδο που περιβάλλεται από αβεβαιότητα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου. Σημειωτέον ότι ο νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών με την αμερικανική αντιπροσωπεία που είχε μεταβεί στο Πεκίνο έληξε στις αρχές της εβδομάδας χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Εντός των επόμενων εβδομάδων, πάντως, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο Λιου Χε, πρώτος τη τάξει οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου προέδρου, προκειμένου να δώσει συνέχεια στη διμερή εμπορική διαπραγμάτευση.
Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο επιβραδύνεται σταθερά. Εντός των ημερών αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία που φέρουν την ανάπτυξη να έχει περιορισθεί το 2018 στο 6,6%, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1990. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, η κινεζική οικονομία πρέπει να αναπτύσσεται κατά περίπου 6,2% ετησίως την επόμενη διετία προκειμένου να επιτύχει το Πεκίνο τον διακηρυγμένο στόχο του το 2020 να έχει διπλασιάσει το ΑΕΠ αλλά και τα εισοδήματα των Κινέζων σε μια δεκαετία. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Πεκίνο, να έχει μετατρέψει την Κίνα σε «ήπια ευημερούσα» χώρα. Καθώς διαπιστώνει, πάντως, πως οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και η οικονομία χάνει την κεκτημένη ταχύτητα, η ηγεσία της χώρας παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, καθώς πολλές βιομηχανίες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε απολύσεις εξαιτίας εν μέρει του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Φέλιξ Μπριλ, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων στην τράπεζα VP Bank του Λιχτενστάιν, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αποτελεί σοβαρότερη πηγή ανησυχίας από οποιοδήποτε πρόβλημα στην αμερικανική οικονομία. Ο συγκεκριμένος οικονομολόγος προεξοφλεί πως η ανταλλαγή δασμών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα καταστήσει «πιο δύσκολη» την ανάπτυξη στην Κίνα και πιθανολογεί πως το Πεκίνο θα επιστρατεύσει νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.
Ενισχύθηκε 1,9% το γουάν
Παρά την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, το γουάν σημείωσε μέσα στην εβδομάδα τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράψει στο ίδιο χρονικό διάστημα από το 2005. Ενισχύθηκε κατά 1,9% και, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, το οφείλει στην προσδοκία για θετική έκβαση των σινοαμερικανικών συνομιλιών στο Πεκίνο αλλά και στη στάση της Fed. Οπως σχολιάζει το Bloomberg, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα προδίδουν την ανησυχία πολλών στελεχών της για την αμερικανική οικονομία. Προϊδεάζουν, έτσι, για τη στάση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, που μάλλον θα αποφύγει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια του δολαρίου τους επόμενους μήνες. Χθες, άλλωστε, ο πρόεδρος της Fed τόνισε πως η τράπεζα μπορεί να επιδείξει μεγάλη υπομονή μέχρις ότου προχωρήσει στην επιβολή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Η ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος μπορεί μεν να επιφέρει δυσκολίες στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Κίνας, αλλά παράλληλα είναι πιθανό να ανακόψει τις εκροές κεφαλαίων που έχουν επανειλημμένως αποτελέσει μείζονα αποσταθεροποιητικό παράγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου