Σελίδες

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Έχουν...ζήτηση οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Αίτηση από 2.100 συζύγους μέσα σε τέσσερις ημέρες

Έχουν...ζήτηση οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Αίτηση από 2.100 συζύγους μέσα σε τέσσερις ημέρες

Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν τα ζευγάρια να υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις το 2019, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΑΔΕ.
Σε διάστημα 4 εργάσιμων ημερών, από τη στιγμή που άνοιξε η σχετική εφαρμογή στην ΑΑΔΕ, 2.100 φορολογούμενοι γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους στη φορολογική Αρχή προκειμένου φέτος να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Μάλιστα, στη σχετική εφαρμογή εισήλθαν 6.500 φορολογούμενοι χωρίς πάντως να δηλώσουν πρόθεση.
Σημειώνεται ότι τα ζευγάρια μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου πρέπει να γνωστοποιήσουν την επιθυμία τους στη φορολογική διοίκηση. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία η επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης μπορεί να ανακληθεί. Δηλ. μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης δεν είναι δυνατή. Η ειδική εφαρμογή θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά από τις 28 Φεβρουαρίου και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019.
Τι σημαίνει η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης; 1. Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και στη δήλωση του καθενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομά του. Επί της ουσίας, αν σε έναν εκ των συζύγων προέκυπτε φόρος 500 ευρώ και στον άλλον επιστροφή 500 ευρώ, η εφορία εξέδιδε μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Πλέον, με τις χωριστές δηλώσεις ο υπόχρεος σε φόρο θα πληρώσει κανονικά και ο άλλος θα πάρει την επιστροφή που δικαιούται.
2. Εφόσον υπάρχουν παιδιά, τα εισοδήματά τους θα προστεθούν στον γονέα που έχει υψηλότερα εισοδήματα. Στην περίπτωση που οι γονείς έχουν ίσο ποσό εισοδήματος, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα.
Οι παγίδες
Οι χωριστές δηλώσεις εγκυμονούν και κινδύνους. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος εκ των συζύγων να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων. Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις ξεχωριστές δηλώσεις είναι ξεκάθαρη:
- Το ελάχιστο τεκμήριο για τον καθένα είναι 3.000 ευρώ, αντί των 5.000 ευρώ που έχουν ως ζευγάρι.
- Για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτών και δηλωθέντων εισοδημάτων, λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, όπως αυτά δηλώνονται από τον κάθε σύζυγο ξεχωριστά.
- Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, που αφορούν στον κάθε σύζυγο, βαρύνουν αυτόν ατομικά, κοινώς ο καθένας μόνος του.
- Κάθε σύζυγος υποχρεούται να "χτίζει" μόνος του το αφορολόγητο.
- Σήμερα η ανάλωση κεφαλαίου με την υποβολή κοινής δήλωσης καλύπτεται από το οικογενειακό εισόδημα. Αυτό σημαίνει, ότι κατά την αγορά περιουσιακών στοιχείων, τα τεκμήρια καλύπτονται από τα κοινά εισοδήματα των δύο συζύγων.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου