Σελίδες

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Κατώτατος μισθός: Ενημέρωση των θεσμών για την αύξηση από την κυβέρνηση

Κατώτατος μισθός: Ενημέρωση των θεσμών για την αύξηση από την κυβέρνηση

Στο τραπέζι επίσης το θέμα των τραπεζών αλλά και τα αναδρομικά.


GLOW IMAGES VIA GETTY IMAGES
«Δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς της κυβερνητικής δέσμευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού» διευκρινίζουν στην HuffPost Greece αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Όπως εξηγούν η επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα γίνεται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και δεν έχει χαρακτήρα διαπραγμάτευσης. 
«Ο κύκλος των διαπραγματεύσεων έχει ολοκληρωθεί μαζί με το Μνημόνιο» αναφέρει αρμόδια πηγή του υπουργείου Εργασίας και συμπληρώνει ότι «οι Θεσμοί είναι ενήμεροι για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό, ενώ η Κομισιόν στηρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, έστω και αν έχει εκφράσει επιφυλάξεις καθώς θα πρέπει να συνδέεται με την παραγωγικότητα της εργασίας».
Με αυτά τα δεδομένα θα προσέλθει στη σημερινή συνάντηση με τους Θεσμούς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 11.30 το πρωί και θα διεξαχθεί και αυτό στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα ενημερώσει τους Θεσμούς για την πρόταση της επιτροπής σχετικά με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, οι οποίες θα κυμανθούν από 5% έως 10%. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συναντήσεις με τους Θεσμούς δεν θα επηρεάσουν τον προγραμματισμό για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού, ώστε η υπουργική απόφαση να υπογραφεί έως το τέλος Ιανουαρίου και οι αυξήσεις να ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Τράπεζες, αναδρομικά, δημοσιονομικά

Από την πρώτη συνάντηση οι δανειστές έδειξαν ότι έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην πορεία υλοποίησης τους σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και το ζήτημα των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια. Το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν αυτές οι αποφάσεις θα συζητηθεί και στα επόμενα ραντεβού, ενώ στη σημερινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις 10.00 το πρωί θα συζητηθούν φορολογικά θέματα και διοικητικά της ΑΑΔΕ.
 
 Ήδη κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους Θεσμούς, η οποία κράτησε πέντε ώρες άνοιξε η ατζέντα των θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Αμέσως μετά το πρώτο ραντεβού το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι κατά την συνάντηση με τους θεσμούς έγινε μια γενική συζήτηση για τα βασικά ζητήματα και σε ποιο σημείο βρίσκονται τώρα όλα αυτά, προκειμένου να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα μέχρι την Παρασκευή οπότε θα κλείσει αυτός ο κύκλος συναντήσεων.
Τα θέματα που τέθηκαν στην πρώτη συνάντηση και θα εξεταστούν διεξοδικότερα τις επόμενες τρεις ημέρες ήταν:
  • Οι 16 εκκρεμότητες που αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις και σε ποιο σημείο προόδου έχει φτάσει η κυβέρνηση σε αυτά.
  • Οι εξελίξεις για τις δικαστικές αποφάσεις. Οι θεσμοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και θέλουν να γίνει εκτενής συζήτηση για τα αναδρομικά και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει. Ρωτούν να μάθουν ποιο είναι το ρίσκο και  αν επίκειται να προκύψουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις.
  • Το ζήτημα των τραπεζών όπου ο κύριος Τσακαλώτος τους εξήγησε το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα το παρουσιάσει και στην Κομισιόν, με το νέο σύστημα με τις κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα όμως ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει φτιάξει και μια Επιτροπή με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να φτάσει σε μεγαλύτερη ωριμότητα το σχήμα που προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Η πρόταση για τις εγγυήσεις είναι πιο ώριμη πάντως για να παρουσιαστεί, αλλά και η κυβέρνηση θα προωθήσει και την άλλη πρόταση της ΤτΕ, που θα την παρουσιάσει και αυτήν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν η Ομάδα Εργασίας ολοκληρώσει το σχέδιο.
  • Στα χρηματοικονομικά επίσης, η κυβέρνηση παρουσίασε τις προθέσεις της για το νέο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών με βάση και την εμπειρία από το Κυπριακό μοντέλο, το οποίο θα αντικαταστήσει ”Νόμο Κατσέλη”.

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου