Συμμαχίες και πρωταγωνιστές του νέου ξενοδοχειακού χάρτη
Πώς σχηματοποιούνται οι ισχυροί πόλοι του νέου ξενοδοχειακού χάρτη. Οι συμμαχίες, οι νέοι πρωταγωνιστές και τα ντιλ. Ο τράπεζες και ο ρόλος των εταιρειών real estate και των μεγάλων διεθνών τουρ οπερέιτορς.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάταξη σκηνικού στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Τράπεζες, ξένα επενδυτικά κεφάλαια και κορυφαίοι τουρ οπερέϊτορ σε συνεργασία με ισχυρούς εγχώριους «παίκτες» από τους χώρους της αξιοποίησης ακινήτων και της διαχείρισης ξενοδοχείων, σχηματοποιούν τις νέες συμμαχίες και διαμορφώνουν τους ισχυρούς «πόλους» της νέας ξενοδοχειακής αγοράς που αναδύεται ταχύτατα.
Κομβικό στοιχείο των ανακατατάξεων που συντελούνται είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ξενοδοχείων. Το μοντέλο που κυριάρχησε στην ελληνική αγορά και ήθελε τον ξενοδόχο να είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου και, ταυτόχρονα, διαχειριστής της μονάδας υποχωρεί ταχύτατα παραχωρώντας τη θέση του σε μικτά σχήματα.
Από τα πιο πρόσφατα deal που ολοκληρώθηκαν μορφοποιείται μια πιο ευδιάκριτη εικόνα του νέου σκηνικού και των σχημάτων που εμφανίζονται να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων.
Οι εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας «Εθνική Πανγαία» και «Grivalia» ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο τους τελευταίους μήνες σηματοδοτώντας την πρόθεση των μητρικών τους τραπεζικών ομίλων, Εθνικής και Eurobank αντίστοιχα, να έχουν βασικό λόγο στη νέα αρχιτεκτονική του ξενοδοχειακού κλάδου.
Η απόκτηση του ξενοδοχείου πέντε αστέρων Lazart (πρώην Les Lazaristes) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (74 δωματίων) έναντι 7 εκατ. ευρώ και του πρώην Holiday Inn της Λευκωσίας μέσω εξαγοράς του 100% της ιδιοκτήτριας του ακινήτου εταιρείας Lasmane Properties έναντι 11,2 εκατ. ευρώ ήταν τα δύο πιο πρόσφατα deal στα οποία πρωταγωνίστησε η Εθνική Πανγαία.
Η εξαγορά των δύο ακινήτων σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, μια διπλή συμμαχία της «Πανγαία» με δύο από τους ισχυρότερους νέους «παίκτες» της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς. Πρόκειται για την ελληνική εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Zeus International και τον αμερικανικό ξενοδοχειακό όμιλο Wyndham Group.
Η συμπόρευση των «τριών» προέκυψε καθώς η Zeus διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Lazart που απέκτησε η Πανγαία στη Θεσ/νίκη. Η συμφωνία των δύο επεκτάθηκε επί κυπριακού εδάφους καθώς η Zeus ανέλαβε την ανακατασκευή και λειτουργία του πρώην Holiday Inn της Λευκωσία που εξαγόρασε η Πανγαία το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του το 2019 ως Wyndham. Σημειώνεται πως η Zeus International αποτελεί μέχρι σήμερα τον βασικό (αλλά όχι αποκλειστικό) εταίρο του ομίλου Wyndham για την ανάπτυξή του αρχικά στην Αττική και βασικούς ελληνικούς προορισμούς (ήδη, δημιουργείται το Mirabello Wyndham Grand στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης).
Οι τρεις «παίκτες» συγκροτούν στην πράξη έναν από τους ισχυρότερους νέους ξενοδοχειακούς πόλους της ελληνικής αγοράς. Έναν πόλο ο οποίος διασυνδέεται με ισχυρούς ιδιοκτήτες ακινήτων όπως ο όμιλος Στασινόπουλου. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο ξενοδοχείο Wyndham που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα λειτουργεί στο γνωστό ακίνητο της Viohalco ΒΙΟ +0,20% στην Πλ. Καραϊσκάκη ενώ σε άλλο ακίνητο του ομίλου Στασινόπουλου στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Αθήνας, η Zeus δημιούργησε το ξενοδοχείο διαμερισμάτων K19.
Η Grivalia από την πλευρά της, στις δύο πιο πρόσφατες κινήσεις της απέκτησε το συγκρότημα πέντε αστέρων «Αστέρια» Γλυφάδας έναντι 29,5 εκατ. ευρώ αλλά και τη μονάδα τεσσάρων αστέρων Meli Palace(152 δωματίων) στο Λασίθι Κρήτης έναντι 11 εκατ. ευρώ. Το «όχημα» της Eurobank στην αγορά επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, παράλληλα, εξαγόρασε από κοινού με την Dolphin Capital Investments το 100% του συγκροτήματος πέντε αστέρων Amanzoe της Αργολίδας έναντι 82,3 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα ανήκε στην Dolphin Capital Investors και στο νέο ιδιοκτησιακό σχήμα η Grivalia ελέγχει το 85% ενώ η πλευρά της Dolphin CI το 15%.
Μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών για την πώληση ακινήτων που ανήκουν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με «βαρύ», μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, η Eurobank απέκτησε ισχυρή διασύνδεση με έναν από τους ισχυρότερους παίκτες της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς, τον κυπριακό όμιλο Atlantica της οικογένειας Νικολή Νικολαϊδη. Μέσω αυτού η Eurobank απέκτησε ισχυρούς δεσμούς με τον ισχυρότερο ταξιδιωτικό όμιλο της Ευρώπης, γερμανικών συμφερόντων, TUI Group. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγους μήνες η Atlantica πλειοδότησε στο διαγωνισμό της Eurobank για την πώληση του συγκροτήματος δύο ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων Lakitira της Κω (602 δωματίων) καθώς πρόσφερε 62,9 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί πως ο όμιλος TUI, κυριαρχεί, ήδη, στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά καθώς ελέγχει 73 από τα πλέον εμπορικά ελληνικά ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 17.132 δωματίων (πρόσφατα στοιχεία GBR Consulting) τα οποία έχουν ενταχθεί σε ξενοδοχειακές αλυσίδες που ελέγχει. Επιπλέον, ελέγχει έμμεσα πρόσθετο αριθμό δωματίων μέσω ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται. Ταυτόχρονα έχει προαναγγείλει τη δημιουργία επιπλέον 10 ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων στην Ελλάδα.
Έτσι, τα σχήματα με τα οποία συνδέονται, ήδη, Eurobank και Grivalia συγκροτούν ίσως τον ισχυρότερο «πόλο» στην ελληνική ταξιδιωτική αγορά. Κι αυτό καθώς ο όμιλος Atlantica αποτελεί ξενοδοχειακό βραχίονα του ομίλου TUI στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η Atlantica φέρεται να βρίσκεται κοντά σε δύο ξενοδοχεία της Δωδεκανήσου οι βασικές δανειακές υποχρεώσεις των οποίων είναι υψηλές και συνδέονται με τη Eurobank.
Την ίδια στιγμή, η Eurobank φέρεται να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το επενδυτικό σχήμα HIGτο οποίο επιδιώκει τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων στην Ελλάδα.
Με τον όμιλο TUI και τις εταιρείες που συνεργάζονται μαζί του να συγκροτούν έναν ισχυρότατο πόλο ο οποίος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον όμιλο Eurobank, ο δεύτερος ισχυρότερος τουρ οπερέϊτορ της Ευρώπης, Thomas Cook αποφάσισε να αναβαθμίσει άρδην την παρουσία του στον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη.
Οι σχεδιασμοί του ομίλου Thomas Cook τον οδήγησαν στην αναζήτηση ισχυρού χρηματοδοτικού εταίρου στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα σπάργανα η συγκρότηση ενός άλλου πόλου. Πρόπλασμα το νέου πόλου αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής ξενοδοχειακής και επενδυτικής αγοράς, η συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ που υπέγραψε η Πειραιώς με την Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), μια σύμπραξη του ομίλου Thomas Cook plc και της LMEY Investments A.G. Η Πειραιώς, μάλιστα, θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης της TCHI στην Ελλάδα και τα κεφάλαια σχεδιάζεται να επενδυθούν στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά στην οποία ελέγχει, ήδη, 32 ξενοδοχεία στη χώρα μας, συνολικής δυναμικότητας 4.627 δωματίων (στοιχεία GBR Consulting).
Οι συγκεκριμένες μονάδες είναι ενταγμένες σε ιδιόκτητα ξενοδοχειακά brand του ομίλου.Υπενθυμίζεται πως στις 30 Οκτωβρίου ο Thomas Cook προανήγγειλε τη λειτουργία ολικά 20 νέων ξενοδοχείων το 2019, τέσσερα από τα οποία θα βρίσκονται στην Ελλάδα και θα φέρουν δικά του εμπορικά σήματα.
Η αναγγελία, ωστόσο, ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία ο όμιλος υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τρεις φορές επί τα χείρω, τις προβλέψεις κερδοφορίας του το 2018 καθώς όλες τους οι εκτιμήσεις έπεσαν έξω για τα φετινά έσοδα. Το αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου να έχει χάσει τα ¾ της αξίας της από την αρχή του έτους.
Η Thomas Cook Hotel Investments δημιουργήθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2018 με στόχο να υποστηρίξει τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων σε Ισπανία και Ελλάδα τα οποία θα φέρουν τα ξενοδοχειακά εμπορικά σήματα του ομίλου.
Σε φάση περαιτέρω ισχυροποίησης της παρουσίας της στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά βρίσκεται η εισηγμένη ξενοδοχειακή «Λάμψα». Από τα μέσα Οκτωβρίου ελέγχει το 100% της εταιρείας «Τουριστικά Θέρετρα Α.Ε», ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου πέντε αστέρων Sheraton Rhodos Resort Hotel της Ρόδου (401 δωματίων) ύστερα από την εξαγορά του 50% από την εταιρεία Golf Residencies έναντι 7,7 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία Λάμψα Ελληνικά Ξενοδοχεία Α.Ε, συμφερόντων της οικογένειας Λασκαρίδη, κατέχει ηγετική θέση στην αγορά της Αθήνας καθώς είναι ιδιοκτήτρια των ξενοδοχείων πέντε αστέρων «Μεγάλη Βρετανία» και«King George». Παράλληλα, έχει αποκτήσει μέσω μακροχρόνιας σύμβασης εκμίσθωσης το πρώην ξενοδοχείο King’s Palace στο Σύνταγμα (Πανεπιστημίου και Κριεζώτου) το οποίο θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με την επωνυμία MGallery υπό τη διαχείριση του γαλλικού ξενοδοχειακού ομίλου Accor. Ταυτόχρονα ελέγχει το Sheraton της Ρόδου και τα Hyatt Regency Belgrade και Mercure Belgrade Excelsior (αλυσίδα της Accor) στο Βελιγράδι.
Με ταχείς ρυθμούς οικοδομείται ο ξενοδοχειακός πόλος που δημιουργεί η εταιρεία συμμετοχών LBRI μέσω των θυγατρικών της Sani και Ikos. Πρόκειται για το σχήμα που δημιούργησαν από κοινού οι Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης και η επενδυτική εταιρεία Oaktree Capital Management στο οποίο μετέχουν «παίκτες» όπως η Goldman Sachs Asset Management και Hermes GPE. Στόχος του σχήματος είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων πέντε αστέρων που θα προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες πολυτελείας ultra all inclusive σε πελάτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ. Το χαρτοφυλάκιο σχεδίασε εξ αρχής και προωθεί το εμπορικό σήμα «Ikos» το οποίο επιδιώκει να καθιερώσει ως διεθνές ξενοδοχειακό brand.
Το σχήμα λειτουργεί ή ολοκληρώνει επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 10 ξενοδοχείων από τα οποία εννέα βρίσκονται στην Ελλάδα (5 Sani Resort και 4 Ikos Resort). Η εταιρεία επικεντρωνόταν τα προηγούμενα χρόνια στη Χαλκιδική αλλά φέτος λειτούργησε την πρώτη της μονάδα στη Δασιά της Κέρκυρας (Ikos Dassia) ενώ το 2019 θα λειτουργήσει το Ikos Kefalos στην Κέφαλο της Κω.
Παράλληλα, το σχήμα επεκτείνεται στην αγορά διακοπών της Ισπανίας όπου το 2020 προγραμματίζεται να λειτουργήσει το πρώτο ξενοδοχείο Ikos εκτός ελληνικών συνόρων. Πρόκειται για το πρώην Costa del Sol Princess το οποίο εξαγοράστηκε από την Ikos International και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ριζικής ανακαίνισής του θα επαναλειτουργήσει ως Ikos Andalusia.
Η Ikos International είναι το «όχημα» το οποίο θα αναλάβει την επέκταση του brand «Ikos» σε αγορές εκτός Ελλάδας και στο οποίο δεν μετέχει ο νυν πρόεδρος της LBRI Σταύρος Ανδρεάδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου