Καθ’ οδόν νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής με κατασχέσεις και βαριές ποινές
Στόχος η ενσωμάτωση στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία
Του Γιώργου Λαμπίρη
Ένα ακόμη μέσο θέτει στην υπηρεσία της η κυβέρνηση, προκειμένου να καταπολεμήσει τη νομιμοποίηση εσοδων απο παράνομες δραστηριότητες και φοροδιαφυγή, ενεργοποιώντας ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου κατά του μαύρου χρήματος. Η συγκεκριμένη επιτροπή συστήνεται με την ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης και στόχος της είναι η ενσωμάτωση της ελληνικής νομοθεσίας στο πλαίσιο της οδηγίας 2018/1673 της Ε.Ε.
Η επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης θα αναλάβει τη θέσπιση σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση των ορισμών της οδηγίας και για την περαιτέρω αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει την αντιμετώπιση υποθέσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Υποχρέωση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από έξι μέλη, μεταξύ των οποίων ο αντιεισαγγελέας εφετών Αθηνών, Περικλής Δράκος, αλλά και ο Αλέξανδρος Δημάκης, επίκουρος καθηγητής ποινικού δικαίου της Νομικής Σχολής, είναι να έχει ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο έως και τις 15 Ιουλίου.
Βασικά σημεία της ευρωπαϊκής οδηγίας
Βασικό σημείο της οδηγίας είναι μεταξύ άλλων η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται τουλάχιστον η δέσμευση και η δήμευση τους, επικαλούμενη τη σχετική οδηγία 2014/42.
Στη συγκεκριμένη οδηγία τα φορολογικά εγκλήματα που σχετίζονται με την άμεση και έμμεση φορολογία, αναφέρονται ως εγκληματική δραστηριότητα. Η ίδια οδηγία εξετάζει κατά πόσο όταν κάποιος έχει δημιουργήσει περιουσία από παράνομη δραστηριότητα, τα χρήματα που αποκόμισε προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα και κατά πόσο το συγκεγκριμένο πρόσωπο το γνώριζε.
Μάλιστα, η οδηγία δίνει το δικαίωμα στην εθνική νομοθεσία του εκάστοτε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες ποινικού δικαίου για αυτές τις περιπτώσεις. Συστήνει μάλιστα στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες ως ποινικό αδίκημα, εφόσον γίνεται υπό ελαφρά ή βαρύτερη αμέλεια, χωρίς επί της ουσίας να εξαιρεί κανέναν από την τέλεση πράξεων αυτής της μορφής ακόμα και αν αυτές διαπράττονται από αμέλεια.
Οι προτεινόμενες ποινές της Ευρωπαϊκής Οδηγίας
Στην ίδια οδηγία αναφέρεται επίσης, ότι για την αποτροπή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε όλο το φάσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη θα πρέπει να προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον τεσσάρων ετών για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Επίσης, θα πρέπει να προβλέπουν πρόσθετες κυρώσεις ή μέτρα όπως είναι η επιβολή προστίμων, ο αποκλεισμός από την πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς, επιχορηγήσεις και συμβάσεις παραχώρησης, η προσωρινή άρση του δικαιώματος άσκησης εμπορικών δραστηριοτήτων ή άσκησης αιρετού ή δημόσιου λειτουργήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου