Σελίδες

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» για την ελληνική οικονομία


Πυκνώνουν τα «σύννεφα» για την ελληνική οικονομία 


Πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις διεθνών οικονομικώνκύκλων, ξένων και Ελλήνων αναλυτών και κορυφαίων οικονομικών παραγόντων ότι το 2019 θα είναι έτος προκλήσεων για την ελληνική οικονομία.  
Καθώς το διεθνές κλίμα επιδεινώνεται, αγορές και επενδυτές βλέπουν την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε προεκλογική περιδίνηση, η οποία συνοδεύεται με μια άκρατη παροχολογία και να αφήνει να σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης η βόμβα των 10 με 15 δισ. ευρώ από τις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις που θα ξηλώνουν μνημονιακές διατάξεις για τις περικοπές στις συντάξεις και τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων.
Δεν είναι τυχαίο που οι ευρωπαϊκοίθεσμοί έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από τη μεταρρυθμιστική απραξία της Αθήνας, καθώς έχουν μείνει πίσω οι μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ φέτος πλέον αμφισβητείται και αποτελεί πρόκληση για τη χώρα που έχει πάνω από δέκα χρόνια να πιάσει αυτές τις ταχύτητες.
Παράλληλα, η κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παραμένει μια ανοικτή εκκρεμότητα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το να απαιτηθεί μια νέα κρατική στήριξη προς τις τράπεζες.
Αναμφισβήτητογεγονός είναι πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που βγήκε από τα Μνημόνια και δεν μπορεί να επιστρέψει για δανεισμό στις αγορές. Οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι παρατηρούν ότι η άνοδος των spreads των ελληνικών ομολόγων δείχνει ότι οι αγορές φοβούνται την Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι τα spreads των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κινούνται σήμερα σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2010, πριν δηλαδή μπούμε στην περιπέτεια των Μνημονίων.
Τα spreads των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σήμερα στις 421 μονάδες βάσης όταν τα αντίστοιχα ιταλικά κινούνται στις 260 μονάδες βάσης, της Πορτογαλίας στις 155 μονάδες βάσης και της Ισπανίας στις 124 μονάδες βάσης. Η εικόνα των spreads δείχνει ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι εισαγόμενο αλλά εγχώριο.
Τα υψηλάspreads κρατούν κλειστές τις πόρτες των αγορών για την Ελλάδα και ανατρέπουν συνεχώς τα σχέδια της κυβέρνησης. Η χώρα έχει καθαρές δανειακές ανάγκες άνω των 9 δισ. ευρώ φέτος, και ο στόχος άντλησης 5 έως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές είναι αρκετάδύσκολος να επιτευχθεί αν και το νέο κυβερνητικό σενάριο προβλέπει μια επιχείρηση δανεισμού την άνοιξη με πενταετές ομόλογο, που δεν θα είναι μία νέα έκδοση, αλλά μία επέκταση και ανταλλαγή χρέους του παλαιού πενταετούς ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο και είχε εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2014.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στην ΕΕ τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης τερματίστηκαν, τα επιτόκια ανεβαίνουν, η ρευστότητα μειώνεται, ο ευρωσκεπτικισμός διογκώνεται και τα σύννεφα πυκνώνουν διεθνώς με τον προστατευτισμό να αποκτά μεγάλη δυναμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου