«Κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στα χέρια των funds.
Στην πώληση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρόκειται να προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση «παζαρεύει» με τους δανειστές τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Μετά την εκπνοή των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη στο τέλος Φεβρουαρίου οι τράπεζες αναμένεται να δρομολογήσουν διαδικασίες για την πώληση "κόκκινων" στεγαστικών δανείων σε funds. Τα πιστωτικά ιδρύματα δέχονται έντονες πιέσεις από τον SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από το 10% στο τέλος του 2021 από περίπου 47% που είναι σήμερα.
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων απασχολεί τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να το αναγνωρίζει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας, όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που ζητά την ταχύτερη προώθηση ενός κεντρικού σχεδίου για την αντιμετώπισή τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 σε 84,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 9,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2017 και κατά περίπου 22,5 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, όταν είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Σήμερα και με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας τα οποία ισχύουν μετά την παράταση, έως τις 28 Φεβρουαρίου, αφορούν σπίτια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο και 220.000 ευρώ για ζευγάρι. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο φτάνοντας τελικά στο ανώτατο όριο των 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Η συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές για τα νέα όρια διεξάγεται εδώ και αρκετό διάστημα και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις φέρνουν το όριο προστασίας κοντά στα 140.000 ευρώ, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν οι πιο σκληρές προτάσεις που κατεβάζουν το όριο στην περιοχή των 100.000 - 120.000 ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές διεξάγονται τη στιγμή που οι τράπεζες εντείνουν τη διενέργεια πλειστηριασμών σε βάρος επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Μέχρι στιγμής και για το 2019 έχουν προγραμματιστεί 30.000 πλειστηριασμοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου