To πολιτικό παζάρι με τους θεσμούς για τις ρυθμίσεις χρεών
Σε ρυθμιστή ακόμη και των πολιτικών εξελίξεων θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αλλά και την προστασία της κύριας κατοικίας.
Σε ρυθμιστή ακόμη και των πολιτικών εξελίξεων θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου αλλά και την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό που ξεκινάει από τη Δευτέρα.
Η κυβέρνηση, κατεβαίνει στον νέο γύρο διαβουλεύσεων με αίτημα για μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έκτακτου χαρακτήρα που θα προβλέπει ακόμη και «κούρεμα», μια μόνιμη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα τεθεί σε εφαρμογή στο β’ εξάμηνο του 2019 αλλά και ένα νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας το οποίο θα προβλέπει ακόμη και επιδότηση των οφειλετών προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή της μηνιαίας δόσης.
Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και την Τρίτη σε επίπεδο υπουργών. Θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή ενώ όλα τα θέματα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου προκειμένου οι θεσμοί να συντάξουν την έκθεσή τους στις 27 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των πολύ σοβαρών θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι τα πάσης φύσεως χρέη. Καταρχήν, αυτή η συζήτηση αγγίζει τις τράπεζες καθώς μένει να αποφασιστεί ποιο θα είναι το πλαίσιο που θα υιοθετηθεί για να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων.
Το υπουργείο Οικονομικών προσατανολίζεται στο να προωθήσει τη λύση του AssetProtection Scheme και να απορρίψει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, η ελληνική πλευρά θέλει να περάσει δύο ρυθμίσεις: μια έκτακτου χαρακτήρα η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα και μια μόνιμη η οποία ουσιαστικά θα είναι ένα μονιμοποιημένο μοντέλο εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Οι εξαγγελίες και οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, έχουν ανεβάσει στα ύψη των πήχη των προσδοκιών ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, οι λεπτομέρειες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Η υπουργός Εργασίας, μίλησε για μια ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ρύθμιση δεν θα είναι για όλους. Προς το παρόν, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει τη δική του ρύθμιση η οποία θα προβλέπει επανυπολογισμό του χρέους με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε μεγάλο κούρεμα της οφειλής) αλλά και διαγραφή προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 85%. Χθες, κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε ότι θα υπάρξει ρύθμιση και για τις οφειλές στην εφορία. Προς το παρόν όμως, δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες.
Στο θέμα της κύριας κατοικίας, με τη φράση «η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε μια λύση τύπου νόμος Κατσέλη minus», κυβερνητικός παράγοντας θέλησε την Πέμπτη να καταδείξει ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδιώκει ένα αυστηρότερο από το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας αλλά ένα καινούργιο πλαίσιο. Αυτό, σχεδιάζεται να κινείται στα πρότυπα του κυπριακού μοντέλου το οποίο προβλέπει το εξής: η ρύθμιση εξαρτάται επί της ουσίας από το ύψος του στεγαστικού δανείου, την αξία του ακινήτου αλλά και την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.
Ορίζεται ένα όριο κατοικίας (π.χ 120.000 ευρώ) προκειμένου να είναι ξεκάθαρο εξ’ αρχής ποιες κύριες κατοικίες μπορούν να προστατευτούν από τον πλειστηριασμό και ποιες όχι. Στη συνέχεια, συγκρίνεται το δάνειο με την αξία του ακινήτου. Αν το ύψος του δανείου ξεπερνά την αξία, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο «κουρέματος». Αν το δάνειο όμως υπολείπεται της αξίας του ακινήτου δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Επίσης, για δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο επιδότησης της δόσης με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Την Παρασκευή για το θέμα πραγματοποιήθηκε στυο υπουργείο Οικονομικών διευρυμένη σύσκεψη, ενώ μετά το πέρας της, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας έκανε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση στο πλαίσιο προστασίας του νόμου Κατσέλη και ότι το νέο περιβάλλον προστασίας της κύριας κατοικίας θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου,
Αυτό πάντως που ξεκαθάρισε το ίδιο στέλεχος είναι ότι θα υπάρξει κριτήριο εισόδου στο νέο καθεστώς ρύθμισης και αυτό θα αφορά στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.
Από την ίδια σύσκεψη προέκυψε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην τοποθέτηση των νέων ΓΓ στα υπουργεία (κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής αξιολόγησης), ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο πλέον αν η συγκεκριμένη εκκρεμότητα θα έχει κλείσει μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και θα δημοσιευθεί η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.
φωτο ΙΝΤΙΜΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου