Σελίδες

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Διεκδικήσεις-μαμούθ για αναδρομικά και δώρα κρίνονται στο ΣτΕ

Διεκδικήσεις-μαμούθ για αναδρομικά και δώρα κρίνονται στο ΣτΕ

Για ποιες διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γνωστοί εργατολόγοι. Τεράστιο το δημοσιονομικό κόστος. Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων.

Διεκδικήσεις-μαμούθ για αναδρομικά και δώρα κρίνονται στο ΣτΕ


Πολιτική λύση στις διεκδικήσεις αναδρομικών ποσών που σε περιπτώσεις γενικών διευθυντών στο δημόσιο αγγίζουν ακόμη και τις 110.000 ανά άτομο, ενώ κατά μέσο όρο για την πλειοψηφία των δικαιούχων, με συντάξεις έως 1.000 ευρώ, εκτιμώνται μεταξύ 9.500 και 14.000 ευρώ, ζητούν από την κυβέρνηση κορυφαίοι δικηγόροι, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση.
Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), οι ειδικοί-εργατολόγοι και δικηγόροι κάλεσαν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Επίσης την κάλεσαν να δώσει πολιτική λύση, με μία από τις πιο πιθανές τον συμψηφισμό των εκατέρωθεν οφειλώνπου έχουν οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους απέναντι στο κράτος (ΕΝΦΙΑ, τέλη, φόροι κ.ά.) με τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι σ’ αυτούς.
Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν μπει οι αποφάσεις της δικαιοσύνης, μετά και την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των περικοπών του β’ Μνημονίου και την κατάργηση των τριών Δώρων για τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία υπαλλήλους. Να σημειωθεί ότι σήμερα συζητούνται στην Ολομέλεια του ΣτΕ αγωγές για τα «κομμένα» δώρα των εν ενεργεία υπαλλήλων του δημοσίου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των διεκδικήσεων.
Όσο για τους συνταξιούχους, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο δικηγόρος Κ. Τσαγκαρόπουλος, πρώην μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η μέση αξίωση για τα αναδρομικά, σε βάθος 5ετίας, εκτιμάται σε 12 με 24 συντάξεις. Συγκεκριμένα, για συντάξεις έως 1.000 ευρώ, οι μέσες αξιώσεις κυμαίνονται από 9.500 έως 14.000 ευρώ, ενώ για υψηλές συντάξεις υψηλόβαθμων υπαλλήλων, όπως γενικοί διευθυντές του δημοσίου, τα αναδρομικά μπορεί να φτάσουν έως και τις 110.000 ευρώ, πάντα σε βάθος 5ετίας.
Αν και στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη δημοσιονομική αδυναμία του κράτους να καταβάλει στο σύνολό τους αυτά τα ποσά, που βάσει κυβερνητικών στελεχών ενδέχεται να αγγίζουν ακόμη και τα 29 δισ. ευρώ, οι δικηγόροι υπογράμμισαν ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να κρίνει με δημοσιονομικά ή πολιτικά κριτήρια.
Εντύπωση βέβαια προκάλεσε και το γεγονός ότι οι ειδικοί παραδέχθηκαν ότι οι αιτήσεις των συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, που ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, ενδέχεται να μη διακόπτουν καν την παραγραφή, καθώς είναι αόριστες και δεν αναφέρουν το διεκδικούμενο ποσό. Και επανέλαβαν ότι μόνο με αγωγές μπορεί να διεκδικηθεί η επιστροφή των αντισυνταγματικά παρακρατηθέντων ποσών, εφόσον η κυβέρνηση δεν προβεί σε πολιτική λύση.
Ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος επεσήμανε ότι δεν είναι κατανοητή η καθυστέρηση από πλευρά της κυβέρνησης, στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018. Όσο για το διάστημα από την 1η Ιαναουαρίου 2019 και μετά, ο κ. Μπούρλος δήλωσε πως το τοπίο ενδέχεται να ξεκαθαρίσει από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.
Μάλιστα, στο σύνολό τους οι ομιλητές εξέφρασαν την απορία τους και ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της έκδοσης των αποφάσεων επί των προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου που εκδικάστηκαν προ 15μήνου (στις 4-10-2017), «πολύ περισσότερο μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Νίκου Σακελλαρίου με υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο του αναφορικά με τον ασφαλιστικό νόμο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος.
«Η δημιουργία φρούδων ελπίδων δεν συνάδει με το δικηγορικό σώμα», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δ. Βερβεσός, ζητώντας να πάψει «το εμπόριο ελπίδας» και συμπληρώνοντας πως ο ΔΣΑ θα προβεί σε διώξεις για κάθε παραβατική συμπεριφορά.
Στην εκδήλωσε μίλησαν επίσης οι Γ. Ρωμανιάς, Χ. Μπουκουβάλας και Στ. Χριστοδουλέλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων, κάλεσαν σε ετοιμότητα και ενότητα συνταξιούχους, υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα, καθώς και όλους τους κλάδους των ενστόλων που βρίσκονται σε φάση διεκδίκησης.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΝΥΠΕΚΚ, επισημάνθηκε από τους ειδικούς και η καθυστέρηση εκ μέρους του ΕΦΚΑ, όσον αφορά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών των συνταξιούχων μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την «τριχοτόμηση» των συντάξεων, σε Εθνική - Ανταποδοτική σύνταξη και προσωπική διαφορά.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ο ΕΦΚΑ καθυστερεί τεχνηέντως λόγω προεκλογικής περιόδου την ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Όταν αυτά δημοσιοποιηθούν, οι ειδικοί δεν αποκλείουν νέο κύμα διεκδικήσεων, καθώς όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Μπούρλος, ο νόμος Κατρούγκαλου έχει προβλέψει τον συνυπολογισμό των εισφορών από παράλληλη ασφάλιση, προκειμένου να προσαυξάνεται η σύνταξη. Ωστόσο αύξηση των συντάξεων λόγω της παράλληλης ασφάλισης δεν παρατηρήθηκε. Ειδική αναφορά έγινε, τέλος, και για το θέμα των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι ειδικοί ξεκαθάρισαν, αφενός, ότι η διασύνδεση του κατώτατου μισθού με τις εισφορές οδηγεί σε σημαντικές αυξήσεις την πλειοψηφία των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ μη μισθωτών, ενώ χαρακτήρισαν δώρο άδωρο τις εκπτώσεις που ισχύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου