Σελίδες

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Τα τρία "μέτωπα" κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών για την κύρια κατοικία

Τα τρία "μέτωπα" κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών για την κύρια κατοικία

Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το νέο πλαίσιο με στόχο την οριστικοποίηση του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα τρία "μέτωπα" κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών για την κύρια κατοικία

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιστρέφουν ξανά οι τραπεζίτες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για τον νόμο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των τραπεζικών με στελέχη της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί δεν δείχνουν ικανοποιημένοι με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν στα χέρια τους, καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετική για τους δανειολήπτες αφήνοντας τις τράπεζες απροστάτευτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα κυβέρνηση και τράπεζες χρήζει κατά τους θεσμούς σοβαρών διορθωτικών παρεμβάσεων.
Το ζητούμενο είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να καμφθούν τόσο οι αντιρρήσεις που εξακολουθούν να έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών, όσο και οι ενστάσεις των θεσμών. Στο τραπέζι αναμένεται να μπουν:
  1. Η χρονική διάρκεια που θα παραμείνει ενεργή η νέα πλατφόρμα. Οι τράπεζες φέρονται να ζητούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι να κληθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, το πολύ μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους ενώ πολύ πιθανό είναι να υπάρξουν κάποιες ειδικές εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα για τους ανέργους, για τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κλπ.
  2. Η διαδικασία επανελέγχου των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στον νόμο Κατσέλη. Για τις τράπεζες το να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των περίπου 155 χιλιάδων αιτήσεων αποτελεί μείζον θέμα καθώς αυτές οι αιτήσεις αφορούν σε δάνεια συνολικού ύψους περίπου 11 δις. ευρώ. Υπάρχει ενδεχόμενο, οι αιτήσεις να αξιολογηθούν μέσω της νέας πλατφόρμας αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις προστασίας που ίσχυαν κατά την υποβολή της αίτησης και όχι με βάση τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν τώρα.
  3. Το πλαίσιο χορήγησης της επιδότησης στους δανειολήπτες που θα πληρούν τα κριτήρια. Το ύψος της επιχορήγησης θα καθορίζεται με βάση τα εισοδήματα των δανειοληπτών ενώ δεν θα υπάρχει οριζόντια μεταχείριση ως προς το ποσοστό επιδότησης. Δηλαδή, το ποσοστό θα διαφοροποιείται ανάλογα με το εισόδημα σε συνάρτηση με τη μηνιαία δόση: σε άλλες περιπτώσεις η επιδότηση θα είναι μηδενική και σε άλλες θα μπορεί να φτάνει ακόμη και πάνω από το 50% επί του ύψους της δόσης.
Από την πλευρά της, η ΕΚΠΟΙΖΩ κάνει λόγο για παντελώς απροστάτευτη κατοικία των υπερχρεωμένων, από την 1η Μαρτίου 2019.
Όπως σημειώνει δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα ή την αξία που έχουν τα διάφορα «προϊόντα ρύθμισης» που κατά καιρούς διοχετεύουν οι τράπεζες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων αλλά σημειώνει την εκτίμησή της ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες για την προστασία της κύριας κατοικίας, η οποία αναμένεται να λάβει τη μορφή νόμου, δεν αποτελεί έναν «Νέο Νόμο Κατσέλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου