Νέοι «ράμπο» της Εφορίας για τις κατασχέσεις
Εντός του έτους δημιουργείται το Κέντρο Εισπράξεων Αττικής και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη το 2020. Σε ποιες υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών επικεντρώνεται η προσπάθεια. Το κρίσιμο όριο για τους ελέγχους και η μετακίνηση προσωπικού.
Μέχρι σήμερα, τους μεγάλους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών «κυνηγούσε» η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ) και τους «μικρούς», οι εφορίες. Σύντομα, το σχήμα αλλάζει. Οι «μεγάλοι», με βασική οφειλή άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, παραμένουν στην Ε.Μ.ΕΙΣ, αλλά για τους μικρότερους προωθείται η δημιουργία δύο νέων Κέντρων Εισπράξεων. Ένα στην Αττική, εντός του έτους, και ένα στη Θεσσαλονίκη, το 2020 σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο Κέντρο Εισπράξεων Αττικής θα μεταφερθεί το χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από όλες τις εφορίες της Αττικής, αλλά και το εργατικό δυναμικό το οποίο είναι σήμερα επιφορτισμένο με αυτή τη δουλειά.
Η νέα ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία θα προτεραιοποιεί τις υποθέσεις στις οποίες θα στρέφει κάθε φορά τους προβολείς είσπραξης, ενώ θα αντλεί κατά τα πρότυπα της Ε.Μ.ΕΙΣ στοιχεία από κάθε διαθέσιμη πηγή. Από όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής διοίκησης (υπουργεία, περιφέρειες), από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης , τους Φορείς (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Οργανισμούς και Επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Επιτροπές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιμελητήρια, εμπορικές ενώσεις), τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων κρατών εκτός Ε.Ε καθώς και με διεθνείς Ενώσεις και Οργανισμούς και βέβαια από το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών.
Σύντομα άλλωστε θα υπάρξει κεντρική διασύνδεση του Taxisnet με το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ, ενώ σε βάθος χρόνου συνεχίζει να παραμένει ενεργό το σχέδιο κοινού μηχανισμούείσπραξης ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών.
Το σημερινό μοντέλο υλοποίησης του σχεδίου είσπραξης οφειλών με τη χρήση αναγκαστικών μέτρων έχει αποδειχθεί σε αρκετά σημεία προβληματικό, αν και στη διάρκεια του περασμένου έτους φαίνεται πως έγιναν κάποια βήματα βελτίωσης.
Οι μηχανισμοί εισπράξεων είχαν φτάσει να εκδίδουν έως και 5,3 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ανά ΑΦΜ(κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία του 2017) αλλά πέρυσι, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, τα κατασχετήρια μειώθηκαν στο μισό. Το 2017, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε 1.643.500 κατασχέσεις για περίπου 312.000 οφειλέτες, αλλά από τα τέλη του 2017 οι Δ.Ο.Υ άρχισαν να αξιοποιούν το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών πριν την επιβολή κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα, λιγότερες κατασχέσεις αλλά περισσότερα λεφτά στο ταμείο του δημοσίου.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το 2018, τα έσοδα από ρυθμίσεις και κατασχέσεις μετά από ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν κατά πολύ τα 5 δισ. ευρώ (ήταν 4,890 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο) με την έκδοση των μισών κατασχετηρίων (σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γ. Πιτσιλής), όταν με 1,6 εκατομμύρια κατασχετήρια το 2017 είχαν μπει στο ταμείο 5,069 δισ. ευρώ.
Η ανάλυση των στοιχείων εισπράξεων με όπλο τις κατασχέσεις δείχνει ότι τα πολλά λεφτά κρύβονται στους μεγαλοοφειλέτες, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη οφείλουν έως 3.000 ευρώ. Η τελευταία αναλυτική καταγραφή των δεδομένων εισπράξεων αφορά στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2018.
Όσον αφορά στις εισπράξεις από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, ένας στους δύο φορολογούμενους (53,4%) οι οποίοι βίωσαν πέρυσι κατασχέσεις) χρωστούσαν έως 3.000 ευρώ. Από αυτούς εισπράχθηκαν όμως μόλις 175 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 7,3% των εισπράξεων 2,4 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, μόλις 32.857 οφειλέτες (ποσοστό 1,8%) με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, έφεραν στο ταμείο των κατασχέσεων εισπράξεις 1,069 δισ. ευρώ ή 44,5% των συνολικών εισπράξεων παλαιών οφειλών.
Στα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα, η εικόνα διαφοροποιείται. Η αποδοτικότητα των κατασχέσεων στους μικροοφειλέτες φαίνεται να αυξάνεται όπως επίσης αυξάνεται και το μερίδιο των ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη έως 3.000 ευρώ στο σύνολο της πίτας.
Στο εννεάμηνο, εννιά στις δέκα κατασχέσεις ήταν στοχευμένες σε οφειλέτες με χρέη έως 3.000 ευρώ και απέδωσαν περίπου το 20% των εισπράξεων από φρέσκα χρέη. Αναλυτικά, σε σύνολο 1.399.918 οφειλετών με φρέσκα χρέη, οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο των κατασχέσεων στο εννεάμηνο, 1.322.900 φορολογούμενοι χρωστούσαν έως 3.000 ευρώ και πλήρωσαν τελικά με το ζόρι 283,3 εκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 1,512 δισ. ευρώ. Το 0,1% των φορολογουμένων που βρέθηκαν στο στόχαστρο του εισπρακτικού μηχανισμού όμως και πάλι γέμισε το ταμείο. Οι κατασχέσεις σε 1.899 φορολογούμενους με χρέη άνω των 150.000 ευρώ απέδωσαν έσοδα 658 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου