Ίδιο πλαίσιο προστασίας με διαφορετικό όμως μοντέλο λειτουργίας περιλαμβάνει η τελική πρόταση την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση: Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προκρίνει ένα μοντέλο με το οποίο οι δανειολήπτες θα μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας με βάση το ύψος του υπολειπόμενου δανείου, σε συνδυασμό με την αξία του ακινήτου. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία να φτάσει τις 200.000 ευρώ.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις δικές της προτάσεις, χωρίς να διατηρεί ανοιχτή τη διαπραγμάτευση με τους τραπεζίτες. Ως εκ τούτου οι επαφές με τις τράπεζες περιορίζονται στην επεξεργασία του κυβερνητικού σχεδίου, με μικρές παρεμβάσεις στην ουσία του.
Το σχέδιο το οποίο η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει, προβλέπει ως βασικό κριτήριο για την ένταξη των δανειοληπτών το ύψος του δανείου γεγονός που οδηγεί το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμα και πάνω από τα 200.000 ευρώ . Ακόμα δεν υπάρχει οριστικό όριο για το ύψος του δανείου, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι με αυτό το μοντέλο σε καθεστώς προστασίας θα ενταχθούν περισσότερα δάνεια, σε σχέση ακόμα και με το ισχύον πλαίσιο προστασίας.
Τα κριτήρια του νόμου
Αναφορικά με τις υπόλοιπες παραμέτρους για τα περιουσιακά και εισοδηματικά όρια, το ύψος κάθε κατηγορίας θα οριστικοποιηθεί αφού γίνουν όλες οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των δανειοληπτών οι οποίοι θα μπορούν να μπουν στη νέα ρύθμιση. Σε αυτά τα κριτήρια ενδέχεται να ενταχθούν εκτός των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτήριων και ορισμένα κριτήρια για την κινητή περιουσία.
Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και η πρόταση η προστασία της πρώτης κατοικίας να μην έχει γενικά περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια αλλά να γίνεται εξέταση του προφίλ του κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά, ώστε να αποφευχθεί να ενταχθούν στο νόμο οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».
Ανοιχτό παραμένει και το είδος των δανείων τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο νόμο. Εκτός από τα στεγαστικά δάνεια, υπάρχει σκέψη να ενταχθούν και επαγγελματικά δάνεια τα οποία έχουν ως ενέχυρο πρώτη κατοικία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ο νέος νόμος να ανοίξει πλαίσιο προστασίας και για μία ακόμα δεξαμενή δανείων ύψους περίπου 2,6 – 2,7 δισ. Ευρώ.
Ο μηχανισμός για την υπαγωγή των «κόκκινων» δανείων στη ρύθμιση θα είναι ηλεκτρονικός. Στην πλατφόρμα θα συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία του δανειολήπτη για να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του.
Στο μέτωπο του υπολογισμού της νέας δόσης, θα προβλέπεται η επιμήκυνση του δανείου έως και 20 χρόνια, η μείωση του επιτοκίου, το «κούρεμα» του δανείου, αλλά και η επιδότηση της δόσης του δανείου.
Όλα τα παραπάνω πριν πάνε προς ψήφιση θα πρέπει να εγκριθούν από τους Θεσμούς και τον SSM, δεδομένου ότι θα πρέπει να ελέγξουν εάν το σχέδιο είναι μέσα στο πλαίσιο που έχει αποφασιστεί προκειμένου να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους.
Δεύτερος δρόμος
Οι επιθυμίες της κυβέρνησης δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσουν και από τους Θεσμούς. Επίσημη αντίδραση από ΄την πλευρά των δανειστών μετά το ραντεβού της Δευτέρας κυβέρνησης και τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές κρατούν επίσημα στάση αναμονής περιμένοντας να τους αποσταλεί το τελικό σχέδιο.
Ωστόσο, υπάρχουν αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να προταθεί ένα σχέδιο που θα αφήνει παράθυρα σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και παράλληλα θα δημιουργεί πρόβλημα στα τραπεζικά ιδρύματα.
Σε αυτό το πλαίσιο τα εναλλακτικά σχέδια με χαμηλότερο όριο προστασίας (130.000 ευρώ ή 150.000 ευρώ) για την πρώτη κατοικία παραμένουν ως εναλλακτικές, τις οποίες η κυβέρνηση θα εξετάσει μόνο στο ενδεχόμενο που οι Θεσμοί της επιστρέψουν το σχέδιο που προτείνει ως «απαράδεκτο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου