Σελίδες

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Τα αναπάντητα ερωτήματα για το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας Της Κατερίνας Φραγκάκη*

Τα αναπάντητα ερωτήματα για το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας

Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή  το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως έχει γίνει γνωστό πλέον οι αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα γίνονται μέσω μιας πλατφόρμας στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού και μόνο όταν απορρίπτεται η αίτηση θα έχει το δικαίωμα ο δανειολήπτης να προσφύγει στην δικαιοσύνη.
Mε την επιφύλαξη της οριστικοποίησης του νομοθετικού κειμένου, μπορούν να διατυπωθούν κάποια πρώτα ζητήματα που τίθενται και ειδικότερα πρέπει να τονιστεί ότι το όριο αξίας της κύριας κατοικίας, ανερχόμενο σε 250.000 ευρώ, στην ουσία ακυρώνεται από το όριο των 130.000 ευρώ για το σύνολο των ενυπόθηκων δανείων. Το πλαφόν αναφορικά με το ύψος του ανεξόφλητου δανείου στα 130.000 ευρώ θα στερήσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες δανειολήπτες να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των πολιτών έχει απολέσει πάνω από το 50% του ετήσιου εισοδήματος τους λόγω της οικονομικής κρίσης, με δεδομένο ότι τα τελευταία 9 χρόνια κλήθηκαν να καταβάλλουν περισσότερους φόρους είναι σύνηθες το φαινόμενο ένα ζευγάρι για παράδειγμα που είχε πάρει ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ή 200.000 ευρώ να μην είναι σε θέση να το αποπληρώσει.
Επίσης ενά άλλο σοβαρό ζήτημα που τίθεται είναι πότε θα ξεκινάει η προστασία της πρώτης κατοικίας . Μέχρι σήμερα με την κατάθεση της αίτησης και του τυπικού ελέγχου στον οποίο προέβαινε ο Γραμματέας του Ειρηνοδικείου και ο οποίος γινόταν αυθημερόν ξεκινούσε η προστασία. Με το νέο πλαίσιο δεν διευκρινίζεται αν θα ξεκινά αμέσως με την κατάθεση της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή χρειάζεται πολύς χρόνος όπως και στις περιπτώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού που χρειάζονται μήνες για να ξεκινήσει η προστασία και ως τότε η επιχείρηση παραμένει απροστάτευτη στα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης.
Επίσης δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τα δάνεια και πιστωτικές κάρτες χωρίς εξασφαλίσεις, από τα οποία ομοίως κινδυνεύουν οι κατοικίες με πλειστηριασμό. Περαιτέρω, τα δάνεια πρέπει να είναι ληξιπρόθεσμα ήδη από το τέλος του 2018, άρα η ρύθμιση έχει ουσιαστικά προσωρινό χαρακτήρα και δεν αφορά τους οφειλέτες που ήταν συνεπείς μέχρι σήμερα και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον.
Τις επόμενες ημέρες λοιπόν περιμένουμε να δούμε και τα ψιλά γράμματα του νέου πτωχευτικού δικαίου όπου εκεί συνήθως κρύβονται και οι παγίδες.
Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)
Άλλα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου