Σελίδες

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Ενστάσεις ΕΚΤ για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας

Ενστάσεις ΕΚΤ για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, η ΕΚΤ δεν ήταν ικανοποιημένη από το γεγονός ότι θα ακολουθηθούν δύο παράλληλες διαδικασίες, για την προστασία της α΄ κατοικίας και για τον υπόλοιπο ν. Κατσέλη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με την κυβέρνηση να έχει οδηγήσει τη διαπραγμάτευση για τον ν. Κατσέλη στα όριά της χρονικά, επιβάλλοντας έτσι εκ των πραγμάτων μια μερική λύση προς το παρόν και αναβάλλοντας για αργότερα τα δύσκολα, το μπαλάκι περνάει την ερχόμενη εβδομάδα στους δανειστές, καθώς στις 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιεύσουν την έκθεσή τους για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε κατ’ αρχήν αντιρρήσεις σε επιμέρους σημεία στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές μία ημέρα πριν. Οι πηγές αναφέρουν ότι δεν ήταν ικανοποιημένη από το γεγονός ότι θα ακολουθηθούν δύο παράλληλες διαδικασίες, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τον υπόλοιπο ν. Κατσέλη, ενώ διατηρούσε και τις διαφωνίες της με τις παραμέτρους της κυβερνητικής πρότασης, όπως το όριο προστασίας της α΄ κατοικίας στις 250.000 ευρώ. Οι θεσμοί θεωρούν επίσης ότι υπάρχει θέμα «ηθικής βλάβης».
Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι η έκθεση αναμένεται να είναι «μεικτή», με την έννοια ότι θα επισημαίνει πρόοδο σε κάποιους τομείς, αλλά και καθυστερήσεις και ολιγωρίες σε άλλους. Για την κάλυψη αυτών των εκκρεμοτήτων, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι τίθεται εκ των πραγμάτων μια νέα προθεσμία: η Παρασκευή 8 Μαρτίου, πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, το οποίο θα αποφασίσει για τη χορήγηση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, από την επιστροφή κερδών ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) του επιτοκιακού κέρδους από ελληνικά ομόλογα (step up).
«Υπάρχουν μεικτά σήματα», ανέφερε χθες ευρωπαϊκή πηγή στην «Κ», αναφερόμενη στην πρόοδο εφαρμογής των προαπαιτουμένων. «Ολοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά ας περιμένουμε ώς την έκθεση και έως τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 11 Μαρτίου». Η ίδια πηγή υποστήριζε, πάντως, ότι δεν υπάρχει σχέδιο να καθυστερήσει η απόφαση πέραν της 11ης Μαρτίου, για οποιονδήποτε λόγο.
Κορυφαίο ζήτημα θα είναι βεβαίως η προστασία της πρώτης κατοικίας. Για το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων αναμένεται να υπάρξει συνέχεια και η ψήφιση του σχετικού νόμου θα είναι το κύριο προαπαιτούμενο έως τις 11 Μαρτίου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημαντικά ανοικτά θέματα.
Εκτός από τα προαπαιτούμενα, η έκθεση θα επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπάρχουν κίνδυνοι εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού. Κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα δυσκολότερα από τα θέματα που εκκρεμούν είναι τα εξής:
• Ιδιωτικοποιήσεις: Θα επισημαίνεται η καθυστέρηση στην Εγνατία, την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντισταθμίσει με την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ΔΕΣΦΑ, αεροδρόμιο και καζίνο στο Ελληνικό.
• Στελέχωση ΑΑΔΕ: Οι προσλήψεις δεν έχουν γίνει και η κυβέρνηση θέλει να το «ανταλλάξει» με τον εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος της Αρχής.
• Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Τα στοιχεία Δεκεμβρίου δείχνουν μείωση, όχι μηδενισμό. Θα παρουσιαστεί μελέτη με τις αιτίες της καθυστέρησης και θα επισημανθεί το γεγονός ότι για περίπου 1 δισ. ευρώ εκκρεμούν διαφορές με τους προμηθευτές στα δικαστήρια.
• Υγεία: Δεν είχαν λειτουργήσει τα 120 ΤΟΜΥ έως το τέλος Δεκεμβρίου, όπως ήταν η δέσμευση, αλλά ήδη λειτουργούν 115.
• ΦΠΑ στα νησιά: Εχουν βρεθεί ισοδύναμα για τα 15 εκατ. ευρώ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου