Σελίδες

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Αναδρομικά: Προσφυγές αξίας 3,9 δισ. από δημόσιους υπαλλήλους

Αναδρομικά: Προσφυγές αξίας 3,9 δισ. από δημόσιους υπαλλήλους

Ραντεβού στα δικαστήρια δίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και ΥΠΟΙΚ. Σχεδόν όλοι έχουν καταθέσει προσφυγές, διεκδικώντας αναδρομικά για τα δώρα και τα επιδόματα, ύψους 3,9 δισ. Ζητούν και επαναφορά των δώρων στα προ του 2010 επίπεδα.


Καθολική είναι η προσφυγή των δημοσίων υπαλλήλων στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν αναδρομικά τα ποσά που αντιστοιχούν στα δώρα και τα επιδόματα άδειας που καταργήθηκαν από το 2013.
Βάσει των υπολογισμών της ΑΔΕΔΥ, ήδη, στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει περισσότεροι από 8 στους 10 δημόσιους υπαλλήλους, διεκδικώντας αναδρομικά ποσά συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών και εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία θα κριθεί η συνταγματικότητα της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας, από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, το ποσοστό των υπαλλήλων που αναμένεται να έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, έως τα μέσα Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 95% με 98%.
Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί σήμερα παναττική στάση εργασίας στο δημόσιο, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας, διεκδικώντας όχι μόνο την καταβολή των αναδρομικών ποσών από το 2013 και μετά, αλλά και την άμεση επανανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν από τις περικοπές των μνημονίων. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, το προεδρείο των συνδικαλιστών στο δημόσιο έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κατά τη συνάντηση, αναμένεται επίσης να τεθεί στον υπουργό αίτημα για άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καθώς και η κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Γιάννη Πάιδα, περίπου 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν αναδρομικά (για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας). Από αυτούς, περίπου το 80% έχει ήδη κάνει αγωγή και αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98%, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου, ώστε να προλάβουν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.
Όπως προκύπτει μάλιστα από το επίσημο έγγραφο που κατέθεσε στο ΣτΕ το υπουργείο Οικονομικών, στις 25 Ιανουαρίου 2019, σε περίπτωση αναδρομικής χορήγησης των εν λόγω επιδομάτων για την περίοδο 2013-2018, η δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται σε 3,9 δισ. ευρώ σε μεικτή βάση. Παράλληλα, η ετήσια προκαλούμενη δαπάνη για την εφεξής χορήγηση των επιδομάτων υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ σε μεικτή βάση.
Αν και το κόστος φαντάζει απαγορευτικό, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, πληθαίνουν οι δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών περί κάλυψης των αδικιών «ανεξαρτήτως των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), εφόσον υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια». Στην πρόσφατη έκθεσή της πάντως, η Κομισιόν αναφέρει πως στον βαθμό που προκύψουν δικαστικές αποφάσεις για αναγκαστική χορήγηση αναδρομικών, θα πρέπει να ληφθούνισοδύναμα μέτρα από τους ίδιους τομείς πολιτικής, δείχνοντας προς την κατεύθυνση μισθών για την περίπτωση του δημοσίου, ώστε να μη διαταραχθεί ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Και το υπουργείο Οικονομικών βέβαια, στο έγγραφο που απέστειλε στο ΣτΕ, επισημαίνει ότι η δημοσιονομική επιβάρυνση από ενδεχόμενη επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας θα οδηγήσει σε απώλεια του δημοσιονομικού στόχου της χώρας με ιδιαίτερα αρνητικές άμεσες και έμμεσες συνέπειες στην αξιοπιστία των ελληνικών δημόσιων οικονομικών, τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και τη μακροοικονομική ισορροπία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως προέκυψε χθες, πάντως, από τη συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ, περίπου 15 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί από τους δημόσιους υπαλλήλους σε δικηγορικά γραφεία για τη μαζική και σχεδόν καθολική προσφυγή των δημοσίων υπαλλήλων στη δικαιοσύνη. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές επεσήμαναν ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν η κυβέρνηση και κυρίως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεσμευόταν ότι τουλάχιστον θα κάνει άμεσα αποδεκτή την όποια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους της ΑΔΕΔΥ, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τις 15 Μαρτίου. Σε αυτή την εκτίμηση άλλωστε, ωθήθηκαν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αγωγές, προκειμένου να διασφαλιστούν στην περίπτωση που η απόφαση ακολουθήσει την πεπατημένη των συντάξεων και περιορίσει τα αναδρομικά ποσά.
Κατά τη σημερινή συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον κ. Τσακαλώτο αναμένεται να τεθεί και το αίτημα των συνδικαλιστών για δραστικό περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας στο δημόσιο, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση εν μέσω της κρίσης και εξαιτίας της μείωσης των προσλήψεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αριθμός των συμβασιούχων και εποχικών από τις 54.150 άτομα το 2012 έφτασε τις 80.962 το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου