Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη κατοικία, κινδυνεύει η δόση του Απριλίου

Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη κατοικία, κινδυνεύει η δόση του Απριλίου

Την 1η Απριλίου στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.


Ακαρπες οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη κατοικία, κινδυνεύει η δόση του

ASSOCIATED PRESS
Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, με το πρώτο χρονικό ορόσημο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία να έχει χαθεί ήδη από χθες. Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν ούτε στο Euro Working Group να βρουν κοινό τόπο αναφορικά με το νέο πλαίσιο το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.  
Ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πλέον απομακρύνεται το ενδεχόμενο να εγκριθεί από το Eurogroup στις 5 Απριλίου η εκταμίευση των 970εκατ ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρος του προγράμματος ελάφρυνσης του χρέους. Αν και οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν σε αρκετά από τα εκκρεμή ζητήματα της νέας ρύθμισης, οι δανειστές επιμένουν στην μείωση των περιουσιακών κριτηρίων ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα επιχειρηματικά δάνεια.
Οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί την ένταξη μέρους των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση να συμφωνηθούν πολύ χαμηλότερα κριτήρια σε σχέση με αυτά που θα ισχύουν για τα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Τα κριτήρια

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση και οι Θεσμοί έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ότι για τα δάνεια των ιδιωτών το όριο της πρώτης κατοικίας θα ξεπερνά τις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, οι δανειστές πιέζουν προκειμένου το όριο για τα επιχειρηματικά δάνεια να περιοριστεί κοντά στα επίπεδα των 130.000 ευρώ. Με την ίδια λογική κινούνται οι θεσμοί και στο κριτήριο αναφορικά με τις καταθέσεις των δανειοληπτών. Ενώ για τα δάνεια των ιδιωτών που έχουν ήδη «κοκκινίσει» οι θεσμοί διαπραγματεύονται οι καταθέσεις να είναι σε σχετικά υψηλότερο επίπεδο, για τα επιχειρηματικά δάνεια απαιτούν το όριο καταθέσεων να πέσει κάτω από τις 20.000 ευρώ.
Μεγαλύτερα περιθώρια αφήνουν αναφορικά με την συνολική ακίνητη περιουσία που θα έχουν οι δανειολήπτες. Το περιθώριο για τις επιχειρήσεις και εδώ θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τους ιδιώτες, ωστόσο φαίνεται να αγγίζει τις 100.000 ευρώ.
Αντίθετα, καλύτερα είναι τα νέα σε σχέση με τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια των ιδιωτών για την ένταξη στην προστασία της πρώτης κατοικίας . Εκεί φαίνεται πως κυβέρνηση και θεσμοί τα έχουν βρει, με αποτέλεσμα να είναι πιο κοντά σε αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση με τις ελληνικές τράπεζες. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι μικρότερες προκειμένου να καταλήξουν σε τελική συμφωνία.

Η επίσκεψη των Θεσμών

Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων δείχνουν  ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να ψηφίσει  μονομερώς το νομοσχέδιο, προκειμένου να μην ρίξει «λάδι στη φωτιά» τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλα δείχνουν ότι οι επαφές  θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ενώ πλέον κομβικό σημείο θεωρείται η άφιξη στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών την 1 Απριλίου. Τότε αναμένεται να συζητηθεί πλέον διεξοδικά  το θέμα με στόχο να υπάρξει συμφωνία πριν το Eurogroup της 5 Απριλίου

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου