Σελίδες

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

ΑΑΔΕ: Το μεταμνημονιακό στοίχημα με τους δανειστές Εντείνει τους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Ποιοι βρίσκονται πρώτοι στη λίστα

ΑΑΔΕ: Το μεταμνημονιακό στοίχημα με τους δανειστές

Εντείνει τους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Ποιοι βρίσκονται πρώτοι στη λίστα
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 12:50
 
UPD:12:50
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Στο «δόκανο» που στήνει η ΑΑΔΕ την «τιμητική» τους έχουν οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, ενώ στο μικροσκόπιο θα είναι και οι υπόχρεοι για την απόδοση ΦΠΑ, καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Κούρου 
gkouros@naftemporiki.gr
ADVERTISING
Στο φουλ βάζει τις «μηχανές» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα που αφορά την υλοποίηση μεταμνημονιακών στόχων που έχουν τεθεί από τους δανειστές.
Στο πλαίσιο αυτό στο αμέσως προσεχές διάστημα εντείνει τους ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, για την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων που θα συμβάλουν στη δημιουργία του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Πρώτοι στη λίστα της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι περίπου 4,1 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 104 δισ. ευρώ, αφού με βάση τις εντολές της Κομισιόν θα πρέπει από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ.
Πολλοί δε από τους εν λόγω οφειλέτες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι και με αναγκαστικά μέτρα, που προβλέπουν δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών και συντάξεων, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι ήδη ποσοστό 64,5% των οφειλετών βρίσκεται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των συγκεκριμένων μέτρων.
Στο «δόκανο» που στήνει η ΑΑΔΕ την «τιμητική» τους έχουν και οι υπόχρεοι για την απόδοση ΦΠΑ,καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ανάγκη αύξησης των δημοσίων εσόδων
Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της ΑΑΔΕ έχουν και φέτος συγκεκριμένους και υψηλούς στόχους που πρέπει να πετύχουν ώστε να μην ανοίξει «μέτωπο» και με τους θεσμούς οι οποίοι θέλουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα όπως κάθε χρόνο από τον ελεγκτικό μηχανισμό, που σηκώνει το κύριο βάρος των προσπαθειών για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και του κρατικού προϋπολογισμού.
Ειδικότερα, με βάση και τις τελευταίες επισημάνεις της Κομισιόν, στην πρόσφατη έκθεσή της, η ΑΑΔΕ καλείται:
  • να εισπράξει το 27% των φρέσκων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα δημιουργηθούν κατά το τρέχον έτος, γεγονός που σημαίνει ότι θα προχωρά σε «μπαράζ» τηλεφωνικών οχλήσεων και email, ώστε να αποφύγει να προχωρήσει στη λήψη των επώδυνων αναγκαστικών μέτρων.
  • να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018.
  • να ελέγξει το 70% των νέων φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας πενταετίας. Στόχος δύσκολος, αφού και πέρυσι η ΑΑΔΕ δεν κατάφερε να τον πιάσει, με δεδομένο ότι ελέγχθηκε μόνο το 46,3% των εν λόγω υποθέσεων.
  • όχι μόνο να ελέγξει τους φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια αλλά και να εισπράξει το 40% των φόρων και προστίμων που θα επιβληθούν.
  • να αυξήσει το ποσοστό των οφειλετών που θα ρίξει στην «τσιμπίδα» των αναγκαστικών μέτρων στο 66%, από 64,1% το 2018 και 60,2% το 2017.
  • να αυξήσει το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του ΦΠΑ και των φόρων εισοδήματος και περιουσίας στο 84%, από 80,8% που ήταν πέρυσι.
Η είσπραξη του ΦΠΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην είσπραξη του ΦΠΑ ο ελεγκτικός μηχανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση διότι, όπως προκύπτει από όλες τις έρευνες και μελέτες, το έλλειμμα μεταξύ προσδοκώμενων και πραγματικών εσόδων διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 προσέγγιζε τα 6 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου εάν είχε εισπραχθεί θα είχαν καλυφθεί αρκετές «τρύπες» που έχουν ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα ακόμη και οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την επιστροφή αναδρομικών.
Επισημαίνεται ότι ο εκσυγχρονισμός των Τελωνειακών Υπηρεσιών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς άμεσους στόχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τον δεύτερο να αφορά τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, εντός του τρέχοντος έτους θα δημιουργηθεί η βασική υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, με στόχο η εφορία να αποκτήσει για πρώτη φορά πραγματική εικόνα της περιουσίας των Ελλήνων.
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων, γεγονός που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα στο εξής θα μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, καθώς εφόσον εντοπισθούν από τις φορολογικές αρχές οι κάτοχοι αυτών θα κινδυνεύουν με υψηλότατα πρόστιμα.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κεντρικός στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Ακόμη φορολογούμενοι που διατηρούν ρευστό σε θυρίδες, ή σε άλλες «κρυψώνες», θα κληθούν να το δηλώσουν εφόσον αυτό ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και όσοι κατέχουν κοσμήματα, τιμαλφή και έργα τέχνης που αποτιμώνται σε αξία άνω των 15.000 ευρώ.
Και αυτό γιατί όσοι αποφύγουν να δηλώσουν το ύψος των μετρητών τους, εφόσον ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία εάν επιχειρήσουν να κάνουν αγορές μεγάλης αξίας, αφού θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους.
Στην περίπτωση φυσικά που διαπιστωθεί ότι πρόκειται για «μαύρο» χρήμα, θα τους καταλογιστούν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία, κινητά και ακίνητα, και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.
Στο σύστημα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα έχουν πρόσβαση οι φορολογούμενοι, αλλά και οι ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
Οκτώ νέες e-εφαρμογές
Οκτώ νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές, που θα φέρουν σημαντικές αλλαγές για καταθέτες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, προωθεί η ΑΑΔΕ. Τα σχέδια που θέτουν σε εφαρμογή τα στελέχη της περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Ηλεκτρονική εφαρμογή για δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), η οποία θα βοηθήσει τους φορολογούμενους να εισπράττουν ταχύτερα επιστροφές φόρου, βραβεία από τις λοταρίες κ.λπ. Στόχος, να υπάρχει για τους φορολογούμενους ένας λογαριασμός IBAN, που θα διασταυρώνεται με τον ΑΦΜ, ώστε να χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την καταβολή και άλλων ποσών.
2. Την «προσωποποιημένη πληροφόρηση», μέσω της οποίας δεν θα εμφανίζονται πλέον μόνο οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες, αλλά και τα δικαιώματά τους. Αυτό σημαίνει δεν θα υπάρχουν στο μέλλον «ξεχασμένες» απαιτήσεις, αφού εύκολα θα μπορεί ο υπόχρεος να δει εάν το Δημόσιο του οφείλει επιστροφή φόρου.
3. Σε ηλεκτρονικές μετατρέπονται οι δηλώσεις των μερισμάτων, των τόκων και των δικαιωμάτων.
4. Εκσυγχρονίζεται η «πύλη» της ΑΑΔΕ και πλέον θα επιτρέπει στον χρήστη να εγγράφεται ώστε να λαμβάνει ειδοποιήσεις για την έκδοση εγκυκλίων από την πλευρά της ΑΑΔΕ.
5. Ηλεκτρονικά θα γίνονται οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων. Κίνηση με την οποία θα απεγκλωβιστούν οι ΔΟΥ από έναν μεγάλο όγκο εργασίας, ενώ και οι φορολογούμενοι θα ελαττώσουν τις επισκέψεις στις εφορίες.
6. Ηλεκτρονική η τήρηση των βιβλίων, που έχει ως στόχο ουσιαστικότερα αποτελέσματα στην είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και τον περιορισμό των εικονικών τιμολογίων, αφού κεντρική επιδίωξη θα είναι η ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων.
7. Εκσυγχρονίζονται οι περιοδικές δηλώσεις για τους παρακρατούμενους φόρους. Έτσι οι φορολογικές αρχές έχουν ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα των αποδοχών όλων των φορολογουμένων πιο έγκαιρα και δεν θα χρειάζεται να περιμένουν τις αρχές της επόμενης χρονιάς.
8. Ηλεκτρονικά θα γίνονται πλέον από τα τελωνεία οι επιστροφές του ΕΦΚ που αναλογεί στα φορολογημένα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους απαλλαγής αλιείς, κατόχους τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου