Σελίδες

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Σπριντ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σπριντ για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Αρτεμις Σπηλιώτη, Μάριος Χριστοδούλου

Σπριντ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Το σχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει αντικατάσταση παλαιότερων και ακριβότερων δανείων από φτηνότερα, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση του δημόσιου χρέους | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι με το νέο πλαίσιο θα μπορούν να πετύχουν τους συνολικούς στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν συμφωνήσει με την EKT, χωρίς αρνητικές συνέπειες στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Παραδόθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος οι εκθέσεις των τραπεζών που τεκμηριώνουν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν ότι το θέμα θα έχει «κλείσει» την Παρασκευή, όμως μέχρι και χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές αν το νέο πλαίσιο θα κατατεθεί ως αυτόνομο νομοσχέδιο ή ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ψηφιστεί άμεσα, καθώς στόχος είναι να μην αποτελέσει «εκκρεμότητα» στο Εurogroup της Καθαράς Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση, απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας θετικής απόφασης από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. Ολα πλέον συνηγορούν ότι το «πράσινο φως» θα δοθεί στη σύνοδο της 5ης Απριλίου.

Πάντως, το κοινό μέτωπο κυβέρνησης – τραπεζών έκαμψε τις όποιες αντιρρήσεις των θεσμών, με κυριότερη αυτή της ένταξης των επιχειρηματικών/επαγγελματικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Το ύψος αυτών των «κόκκινων» δανείων είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Τα τραπεζικά επιτελεία εκτιμούν ότι με το νέο πλαίσιο θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να μειώσουν με αποτελεσματικό τρόπο το προβληματικό στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο και να πετύχουν τους συνολικούς στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ειδικότερα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, στον οποίο θα στείλουν, στο τέλος του μήνα, τα νέα σχέδια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν για το τραπεζικό σύστημα, και όχι μόνο, θα εστιάζει και η πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής παρακολούθησης από το ΔΝΤ. Η έκθεση απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ενώ τα βασικά συμπεράσματα θα συζητηθούν στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας και εν συνεχεία θα δοθούν στην δημοσιότητα.

Οι επισημάνσεις του ΔΝΤ -αν και λιγότερο αιχμηρές σε σχέση με αυτές των προηγούμενων εκθέσεων- δεν πρόκειται να βάλουν «φωτιά» στο τραπέζι της συνόδου των 19.

Αυτό για τους εξής δυο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει πια τα ίδια ερείσματα σε σχέση με το παρελθόν που λειτουργούσε ως υπερόπτης, από τη στιγμή που δεν έχει κάποιου είδους χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την Ελλάδα (αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία ποσά που εκταμίευσε ήταν το καλοκαίρι του 2014).

Πρόωρη αποπληρωμή
Ο δεύτερος συνδέεται με τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα, οπότε και οι αποστολές παρακολούθησης στη χώρα μας επικεντρώνονται στις αδυναμίες και στους κινδύνους που έχουν να κάνουν με την δυνατότητα αποπληρωμής αυτών των δανείων.

Εφόσον δε η κυβέρνηση προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του Ταμείου που θα φτάνουν τα 5 δισ. (έχουν «τσουχτερό κυμαινόμενο επιτόκιο από 4,9% έως 5,3%) όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τότε ο Διεθνής Οργανισμός ούτε με «μισό πόδι» δεν θα «πατά» στην Ελλάδα.

Το σχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει αντικατάσταση (αν χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των 5 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τις 2 εκδόσεις των ομολόγων - 5ετές, 10ετές) παλαιότερων και ακριβότερων δανείων από φτηνότερα, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση του δημοσίου χρέους.

Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται για το 2019 στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει στόχο να τις εξαφανίσει από τον χάρτη...

Για την ιστορία και μόνο τα δάνεια που απομένουν προς εξόφληση είναι 9,7 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση από αυτά, ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήγει τον Ιούνιο του 2024.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου