Σελίδες

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Καθυστέρηση στο ν. Κατσέλη, γκρίνια για τις μεταρρυθμίσεις

Καθυστέρηση στο ν. Κατσέλη, γκρίνια για τις μεταρρυθμίσεις

Αγώνας δρόμου για τη δόση του 1 δισ. ευρώ καθώς καθυστερεί η διαπραγμάτευση για το νόμο Κατσέλη. Τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της έκθεσης και του ΔΝΤ. Επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου, προειδοποιεί για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και το ΣτΕ.
Καθυστέρηση στο ν. Κατσέλη, γκρίνια για τις μεταρρυθμίσεις

Οι αυξημένοι κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα εξαιτίας του όγκου των κόκκινων δανείων μπαίνουν στο πρώτο πλάνο των επισημάνσεων του ΔΝΤ, με την πρώτη μεταμνημονιακή του έκθεση.
Το Ταμείο έχει μπει σε «συμβουλευτικό ρόλο», αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως θα υπαναχωρήσει σε σχέση με πάγιες θέσεις του, όπως η εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου και η ανάγκη αύξησης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ιδίως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Και τα δύο αυτά ζητήματα θα μνημονεύονται στην υπό έκδοση έκθεσή του, σημαίνοντας παράλληλα κώδωνα κινδύνου αναφορικά με τις επιπτώσεις της αύξησης του μισθολογικού κόστους στις τάσεις αποκλιμάκωσης της ανεργίας, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Η διαφορά βέβαια, σε σχέση με τα μνημονιακά χρόνια, είναι πως το ΔΝΤ δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τις απόψεις του. Οι εκθέσεις του ΔΝΤ, σε καθεστώς ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας με «αρχηγό» την Κομισιόν, θα εκδίδονται δύο φορές τον χρόνο δίνοντας στίγμα, επηρεάζοντας ενδεχομένως το Eurogroup, αλλά έως εκεί.
Η δυναμική παρέμβασης του Ταμείου μάλιστα αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω, στον βαθμό που προχωρήσουν τα σχέδια προεξόφλησης μέρους των δανείων του ΔΝΤ συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, τα οποία φέρουν μέσο κόστος 4,8%. Στην έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση.
Τα κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν από την τελευταία έκδοση δεκαετούς ομολόγου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ. Η ιδέα ζυμώνεται στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου, αλλά για την υλοποίησή της προϋπόθεση είναι η λήψη «άδειας» από τον ESM.
Σχετικό αίτημα δεν αποκλείεται να υποβληθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της δόσης του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup, για την οποία στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει το θέμα με θετική διάθεση, πλην όμως ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν αποκλείεται να εγείρουν ενστάσεις.
Το βασικότερο πρόβλημα έγκειται στις καθυστερήσεις οριστικής μορφοποίησης του διάδοχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη, μέτωπο στο οποίο οι θεσμοί περιμένουν τη μελέτη επιπτώσεων την οποία έχει αναλάβει να συντάξει η Τράπεζα της Ελλάδος. Πληροφορίες αναφέρουν πως η αποστολή της μελέτης δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και σήμερα, ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε σήμερα κατάθεση του σχετικού νομοθετήματος στη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να είναι έτοιμο για το Eurogroup της Δευτέρας απομακρύνονται. Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν εκφράσει την προηγούμενη εβδομάδα την πεποίθηση ότι σήμερα θα ψηφίζονταν οι αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας.
Μεγάλο «αγκάθι», τόσο για την Κομισιόν όσο και για το ΔΝΤ αποτελούν παράλληλα οι αναμενόμενες από το ΣτΕ αποφάσεις αναφορικά με τις διεκδικήσεις αναδρομικών περικοπών στα χρόνια των Μνημονίων.
Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων έμειναν με την εικόνα ότι δεν αποκλείεται, εφόσον το ΣτΕ τους δικαιώσει, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή αναδρομικών για τις περικοπές των Δώρων στο δημόσιο.
Πρόκειται για ένα κονδύλι το οποίο εκτιμάται από 1,4 έως και 3,9 δισ. ευρώ, ικανό να διαταράξει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με τους θεσμούς, ώστε εφάπαξ δαπάνη η οποία οφείλεται σε «εξωγενείς» παράγοντες να μη μετρήσει στο πρωτογενές αποτέλεσμα. Στο θέμα της επαναφοράς των Δώρων στο δημόσιο, η εικόνα που απέσπασε η ΑΔΕΔΥ είναι πως στον βαθμό δικαίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, αποκρούοντας τις πρόσθετες πιέσεις.
Το Ταμείο στην έκθεσή του θα επισημαίνει τους κινδύνους και για τα δημοσιονομικά, εξαιτίας ακριβώς αυτών των αναμενόμενων δικαστικών αποφάσεων, ζητώντας μάλιστα την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου «άμυνας».
Σήμερα το απόγευμα άλλωστε αναμένεται αναφορά στα ευρήματα της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου