Σελίδες

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Αγώνας δρόμου για το σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας Ποια είναι τα νέα κριτήρια.

Αγώνας δρόμου για το σχέδιο προστασίας πρώτης

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις και οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ τραπεζιτών, Θεσμών και κυβέρνησης στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στόχος είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα η οποία επηρεάζει και τις αποφάσεις του Eurogroup.
 Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν πληθύνει οι επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι λεπτομέρειες της Ελληνικής πρότασης. Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται τα στοιχεία που έχει λάβει από τις τράπεζες σχετικά με τα βάρη που θα κληθούν να αναλάβουν μετά την υλοποίηση του νέου σχεδίου. Τα στοιχεία αυτά θα ελεγχθούν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εγκρίνει το τελικό σχέδιο αλλά και τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
 Στο διά ταύτα, οι θεσμοί φαίνεται πως επιμένουν στην μείωση των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των δανειοληπτών οι οποίοι θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί επιθυμούν να υπάρξει μεγαλύτερη «αλληλεπίδραση» μεταξύ των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να συνυπολογίζεται το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής μαζί με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, πριν εγκριθεί η αίτηση του δανειολήπτη. 
 Αυτό σημαίνει ότι οι θεσμοί επιθυμούν να μπουν κι άλλοι κόφτες πέρα από τις 130.000 ευρώ που ορίζεται το ύψος του συνολικού υπολειπόμενου δανεισμού και τις 250.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, η οποία θα προστατευθεί από το νέο πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια η θεσμοί επιθυμούν να οριστεί «ταβάνι» και στις τραπεζικές καταθέσεις αλλά και στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας την οποία έχει στην κατοχή του ο δανειολήπτης.
 Τα νέα κριτήρια
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι αρκετά και σύμφωνα με πληροφορίες απομένει η οριστική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης τραπεζών και Θεσμών ώστε να καταλήξουν στο ποσοστό το οποίο θα ορίζει το «ταβάνι» για τις καταθέσεις αλλά και την συνολική ακίνητη περιουσία. Αυτό σημαίνει Ότι θα μπορούσε να οριστεί ως όριο καταθέσεων μεταξύ 60.000 ευρώ και 70.000 ευρώ στην τράπεζα και ως συνολική ακίνητη περιουσία ένα ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ έως 270.000 ευρώ.
 Κατά τα λοιπά, τα υπόλοιπα κριτήρια για ένταξη σε καθεστώς προστασίας που θα προβλέπει ο νέος νόμος, θα ισχύσουν κανονικά και οι δανειολήπτες θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο αυτών των κριτηρίων. Βασική προϋπόθεση θα είναι το συνολικό ύψος του υπολοιπόμενου δανεισμού που έχει ο δανειολήπτης να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ. Ταυτόχρονα η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. 
 Επίσης, το ετήσιο εισόδημα των δανειοληπτών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και τις 21.000 ευρώ για ζευγάρι. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, φτάνοντας το ανώτερο στις 36.000 ευρώ (μέχρι τρία παιδιά). Σε αυτά τα κριτήρια θα προστεθούν και τα όρια για τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και τη συνολική ακίνητη περιουσία προκειμένου να εγκριθεί η αίτηση του δανειολήπτη.

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου