Σελίδες

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Στο και πέντε αποφάσεις για την φορολογία εισοδήματος του 2018. Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης





Στο και πέντε αποφάσεις για την φορολογία εισοδήματος του 2018.

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΠΟΙΟΙ ΕΝΤΆΣΟΝΤΑΙ στους ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕ 
ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

Με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, ο υπουργείο οικονομικών δίνει οδηγίες για την φορολογία του εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018.

Ηλεκτρονικές αγορές για κάλυψη του αφορολογήτου.

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές εκδόθηκε η απόφαση Α.1109/2019 «Καθορισμός δαπανών για τις οποίες απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή/και συλλογής αποδείξεων».

Με την απόφαση , που έχει ισχύ «… και για το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής», όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 της, δυο ακόμη κατηγορίες μπαίνουν στους μη υπόχρεους της συλλογής αποδείξεων με εξόφληση μέσω ηλεκτρονικών  μέσων.

Οι κατηγορίες αυτές είναι:

«θ. Οι υπήκοοι τρίτων χώρων που αιτούνται ή/ και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ι. Οι φορολογούμενοι των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013.»

Παραμένει όμως οι υποχρέωση να καλύπτουν το σχετικό ποσό με χάρτινές αποδείξεις.

Ποιοι δεν έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα.

Μετά την προσθήκη της Α.1109/2019 οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα είναι:

Οι ΜΗ υπόχρεοι χρήσεις ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Α. Όσοι έχουν υποχρέωση να συγκεντρώνουν ΧΑΡΤΙΝΕΣ αποδείξεις για την κατοχύρωση της έκπτωσης του φόρου.
         I.            Οι φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω.
       II.            Οι Φορολογούμενοι με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
     III.            Οι Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
    IV.            Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
      V.             Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
    VI.            Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
   VII.            Οι φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
 VIII.            Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013.
     IX.            Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013.
       X.            Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
     XI.            Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
   XII.            Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
 XIII.            Οι υπήκοοι τρίτων χώρων που αιτούνται ή/ και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
 XIV.            Οι φορολογούμενοι των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013

Β. Όσοι ΔΕΝ έχουν υποχρέωση να συγκεντρώνουν αποδείξεις για την κατοχύρωση της έκπτωσης του φόρου.

                                 i.            Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών και οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
       ii.            Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

Απαλλαγή από την πληρωμή εισφοράς αλληλεγγύης των αναδρομικών των ένστολων κλπ.

Με νομοθετική παρέμβαση στο και πέντε, οι φορολογούμενοι, ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί κλπ,  που έλαβαν αναδρομικά στο φορολογικό έτος 2018, πέρα από την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών αυτών με 20%, απαλλάσσονται και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Με την νομοθετική αυτή παρέμβαση «…….όπως τροποποιείται με την παράγραφο 1 της παρούσας ρύθμισης και ισχύει κάθε φορά, δηλαδή με παρακράτηση με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), εξαντλούμενης της φορολογικής υποχρέωσης των δικαιούχων για τα εισοδήματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης και της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο απόκτησης των εισοδημάτων αυτών, το οποίο μπορεί να είναι προγενέστερο της έναρξης ισχύος του ν.4575/2018.»

Τα ποσά αυτά θα πρέπει να δηλωθούν στους κωδικούς 657-658 ή 617-618 στους οποίους ανάλογα με το αν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση,  συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου και της ειδικής εισφοράς και εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται  ανάλογα με την προέλευσή τους.

Για τον λόγο αυτό υπάρχει και ειδική κατηγορία με την ένδειξη.

      Εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβάλλονται βάσει των διατάξεων των άρθρων 10-15 ν.4575/2018 και φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4582/2018.
Απόστολος Αλωνιάτης
 Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 18 Απριλίου 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου