Σελίδες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Τι συμβαίνει με τις «εξαφανισμένες» συντάξεις

Τι συμβαίνει με τις «εξαφανισμένες» συντάξεις

Οι καταγγελίες Βρούτση και η απάντηση Πετρόπουλου. Ποιες αιτήσεις συνταξιοδότησης βρέθηκαν στο περιθώριο, μειώνοντας τον αριθμό των εκκρεμοτήτων στον ΕΦΚΑ. Πότε «αναβιώνουν» οι αιτήσεις και ποιες ελπίδες υπάρχουν γι' αυτές που βρέθηκαν εκτός, λόγω χρεών.
Τι συμβαίνει με τις «εξαφανισμένες» συντάξεις

Στην πολιτική - προεκλογική διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν χθες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και κατά συνέπεια χιλιάδες ασφαλισμένοι που αγωνιούν για την τύχη των αιτήσεών τους.
Το θέμα ανέκυψε όταν ο πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 ότι δύο φορές, την περίοδο 2017 και 2018, χάθηκαν μετά από περίεργες παρεμβάσεις στους ηλεκτρονικούς κωδικούς του υπουργείου Εργασίας χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες δεν φαίνονται πλέον στο μητρώο.
Μετά τις εύλογες αναταράξεις που προκάλεσαν οι καταγγελίες, ο κ. Βρούτσης, με επείγουσα ερώτησή του προς το υπουργείο Εργασίας, ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις, αφενός, για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αυτών αιτήσεων συνταξιοδότησης που τέθηκαν τελικά στο αρχείο, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο επίσημος αριθμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ, αφετέρου, για το αν υπήρξαν παρεμβάσεις και από ποιους στον ηλεκτρονικό κωδικό των αρμόδιων υπαλλήλων, προκειμένου να τεθούν οι αιτήσεις αυτές στο αρχείο.
Απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Βρούτση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλοςέκανε λόγο για «ψέματα» που υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Στην πράξη, βάσει των καταγγελιών, ο ΕΦΚΑ φέρεται να προχώρησε στη χρήση μεθόδων «τεχνικής απόκρυψης» του πραγματικού αριθμού των εκκρεμοτήτων όσον αφορά την έκδοση νέων συντάξεων. Και μάλιστα όλα αυτά σε μια περίοδο που το θέμα αποτελούσε ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος που βρισκόταν η χώρα μας, από τους πιστωτές. Τότε δηλαδή που οι εκπρόσωποι των θεσμών ασκούσαν πιέσεις στο υπουργείο Εργασίας να πετύχει την επιτάχυνση στην έκδοση συντάξεων, προκειμένου να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ταμείου προς τους ασφαλισμένους και μάλιστα χρηματοδοτώντας τα.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο ΕΦΚΑ προχώρησε στη μεταφορά σημαντικού αριθμού αιτήσεων σε αρχεία εκτός του υπάρχοντος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των αιτήσεων αυτών αφορούσε υποθέσεις που κρίθηκε ότι δεν συνιστούσαν συνταξιοδοτικό αίτημα αλλά και αιτήσεις συνταξιοδότησης ελεύθερων επαγγελματιών με σημαντικά χρέη -άνω των 20.000 ευρώ- προς τον πρώην ΟΑΕΕ, διακρατικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, όπως και αιτήσεις μισθωτών, με σημαντικές ελλείψεις απαιτούμενων εγγράφων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εμφανίζονταν προς του εκπροσώπους των δανειστών ως εκκρεμείς.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης βέβαια, αλλά και συνδικαλιστές του Ταμείου εκτιμούν ότι η αρχειοθέτηση αυτή δεν είχε συνέπειες στους ασφαλισμένους, καθώς οι αιτήσεις τους «αναβιώνουν» σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατατεθούν, ή όταν τα χρέη πληρωθούν. Κάποια από αυτά μάλιστα, αναμένεται να ρυθμιστούν με την πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, για δύο χρόνια, το 2017 και το 2018, υποστηρίζει πως στο υπουργείο Εργασίας έγινε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, του συστήματος δηλαδή που περνούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, και κάποιοι αφαίρεσαν αυθαίρετα κάποιες από αυτές.
Ο πρώην υπουργός εκτιμά μάλιστα ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ ήταν να παρουσιάσουν μικρότερο αριθμό εκκρεμών συντάξεων στην Τρόικα, σε μια περίοδο που η αξιολόγηση κρινόταν από μετρήσιμους στόχους ως προς την έκδοση εκκρεμών συντάξεων και την απορρόφηση των χρημάτων που είχαν διατεθεί για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, αφήνεται να εννοηθεί ότι η όποια μεθόδευση είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του πλεονάσματος στο ταμείο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επείγουσα ερώτησή του προς το υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες αποκρύπτεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες αναιτιολόγητα μπαίνουν στο αρχείο μετά από παρέμβαση στο πληροφοριακό σύστημα του πρωτοκόλλου.
Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει το θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό και αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως απαιτείται παρέμβαση της δικαιοσύνης, προκειμένου να εξακριβωθεί μέσω του ηλεκτρονικού αποτυπώματος ο αριθμός και η ταυτότητα των ατόμων που προέβησαν σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός των ασφαλισμένων που ενδεχομένως να αγνοούν την τύχη της αίτησης συνταξιοδότησής τους, ο οποίος και πρέπει να καταγραφεί και να δημοσιοποιηθεί, και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα δίνει μια εντύπωση εύρυθμης λειτουργίας του ΕΦΚΑ, την ώρα που επικρατεί κατάσταση πλήρους απορρύθμισης και χάους.
Με γραπτή του δήλωση απάντησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος,χαρακτηρίζοντας ψέματα τα περί αλλοίωσης του πρωτοκόλλου. Ο υφυπουργός δήλωσε πως «καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων. Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Τεχνικά δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο».
Στην ίδια δήλωση, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστηρίζει πως «οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είτε διεκπεραιώνονται με την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων είτε απορρίπτονται επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις», για να προσθέσει και μια τρίτη κατηγορία, αυτή των αιτήσεων που «η επεξεργασία τους βρίσκεται σε αναστολή, επειδή λείπουν αναγκαία δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία και ζητούνται από τους ασφαλισμένους».
Για κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, ο ασφαλισμένος ενημερώνεται ενώ παράλληλα «έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της αίτησής του». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση έχει μειώσει κατά 72% τις εκκρεμότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου