Σελίδες

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Η παροχολογία διογκώνει τη δημοσιονομική "τρύπα" του 2019

Η παροχολογία διογκώνει τη δημοσιονομική "τρύπα" του 2019

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Η παροχολογία διογκώνει τη δημοσιονομική "τρύπα" του 2019
Της Δήμητρας Καδδά
Μία μεγάλη δημοσιονομική "τρύπα" εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα προκαλέσει το 2019 το προεκλογικό πακέτο παροχών της κυβέρνησης, το οποίο συνεχίζει να διογκώνεται μέσω τροπολογιών. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση των θεσμών όπως μεταφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τις συζητήσεις που είχαν με την ελληνική αποστολή στην Αθήνα.
Η καταμέτρηση των μέτρων ωστόσο συνεχίζεται, αλλά και… αναπροσαρμόζεται, μετά και τις νέες τροπολογίες που προαναγγέλθηκαν σήμερα το πρωί από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο. Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε νέα μείωση ΦΠΑ (στα αφεψήματα), εκπτώσεις για καταβολή φόρων εφάπαξ, αύξηση ακατάσχετου και επαναφορά του ΕΚΑΣ με άλλη μορφή.
Το κόστος των 2 τροπολογιών που κατατέθηκαν χθες (για τη μείωση του ΦΠΑ και το επίδομα στους συνταξιούχους) ξεπερνά προς το παρόν σε κόστος τα 1,2 δισ. ευρώ. Και τούτο όταν ο δημοσιονομικός χώρος κατά την κυβέρνηση είναι 1,14 δισ. ευρώ. Το κόστος τους θα αλλάξει εκ νέου σήμερα (οριακά) με τις νέες τροπολογίες.
Το πιο "θολό" σημείο ωστόσο είναι άλλο κατά την άποψη των δανειστών, όπως μεταφέρθηκε στην ελληνική πλευρά κατά τις συζητήσεις που είχαν στην Αθήνα: είναι η βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις και για τις συντάξεις χηρείας. 
Στην έκθεση του ΓΛΚ που συνοδεύει την εν λόγω ρύθμιση, γίνεται αναφορά σε συνολικό "αποτέλεσμα" το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι θετικό (80 εκατ. φέτος, 149 εκατ. το 2020). Ωστόσο, δεν υπάρχει ανάλυση ανά πεδίο. Το θετικό αποτέλεσμα δε, στηρίζεται στη θέση ότι το κόστος των συντάξεων θα αντισταθμισθεί από τον "όγκο" των πολιτών και των επιχειρήσεων που θα μπουν στις ρυθμίσεις. Ωστόσο, οι θεσμοί φέρεται να διαφωνούν με την εν λόγω καταμέτρηση.
Τα 2 ραντεβού
Η πρώτη αποτίμηση της Επιτροπής αναμένεται πριν τη σύνοδο του Eurogroup της Πέμπτης, με στόχο να υπάρξει ένας πρώτος –έστω και άτυπος– απολογισμός σε πολιτικό επίπεδο. Τις επόμενες ώρες θα αποφασισθεί το κατά πόσο η τακτική των "χαμηλών τόνων" θα διατηρηθεί.
Ο μεγάλος "απολογισμός" σε κάθε περίπτωση αναμένεται να γίνει στην επόμενη σύνοδο του EWG που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουνίου, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Σε αυτή τη συνάντηση (που θα λάβει χώρα 2 ημέρες πριν την ανακοίνωση της επίσημης θέσης της Επιτροπής για την 3η αξιολόγηση) θα έχει ολοκληρωθεί και η αποτίμηση του ESM για το θέμα των πλεονασμάτων. 
Οι ποινές και το αίτημα του Σεπτεμβρίου
Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι θεσμοί έχουν ενστάσεις οι οποίες συζητείται αν θα οδηγήσουν σε "πέναλτι" με τη μορφή της αναστολής μέρους του πακέτου "δόσεων" για το χρέος ή με το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ. 
Πάντως ο ΥΠΟΙΚ σήμερα έκανε σαφές ότι η ελληνική θέση/αίτημα για το πακέτο του 2020 θα αποτυπωθεί αργότερα: στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα σταλεί (όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο) τον Σεπτέμβριο στην Κομισιόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου