Σελίδες

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Μέρος της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα δουν οι καταναλωτές

Μέρος της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα δουν οι καταναλωτές

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Αλλος ένας λόγος που δεν αναμένεται να περάσει το σύνολο της μείωσης στις τιμές καταναλωτή είναι ότι οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάστακτο, λόγω, κυρίως, των μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με ικανοποίηση υποδέχθηκε ο κλάδος της εστίασης την εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13% από την 1η Ιουνίου 2019, εκτιμώντας ότι θα τονώσει τη ζήτηση. Το εάν, βεβαίως, θα νιώσει την ίδια ικανοποίηση και το καταναλωτικό κοινό μένει να το δούμε, καθώς μέρος μόνο των επιχειρήσεων εστίασης αναμένεται να μετακυλίσει στις τελικές τιμές τη μείωση του ΦΠΑ. Το κυριότερο επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι όταν έγινε η αύξηση των συντελεστών από το 13% στο 23% και εν συνεχεία στο 24%, η πλειονότητα των επιχειρήσεων απορρόφησε τις ανατιμήσεις. Θετικό, αλλά όχι αρκετό, θεωρούν το μέτρο οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου.
«Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται να μετακυλίσουν στις τελικές τιμές καταναλωτή ένα μέρος της μείωσης του ΦΠΑ», εκτίμησε, μιλώντας στην «Κ» ο κ. Γ. Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Ο ίδιος υποστήριξε ότι, όταν το 2015 αυξήθηκε ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης απορρόφησε το σύνολο της αύξησης.  Αλλος λόγος που δεν αναμένεται να περάσει το σύνολο της μείωσης στις τιμές καταναλωτή είναι ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης θεωρούν ότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο λόγω, κυρίως, των μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων. «Εάν είσαι απολύτως νόμιμος, τότε η επιχείρησή σου θα είναι ζημιογόνα. Εκ των πραγμάτων, το κόστος εκμετάλλευσης ενός εστιατορίου ανέρχεται στο 119% του τζίρου του», δήλωσε ο κ. Καββαθάς.
«Σπουδαία απόφαση» χαρακτήρισαν τη μείωση του ΦΠΑ εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων εστίασης, μιλώντας στην «Κ». Και αυτό, διότι όπως υπογράμμισαν: Πρώτον, αφορά περί τις 120.000 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται πάνω από 600.000 εργαζόμενοι και, δεύτερον, θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην περίοδο αιχμής για τον κλάδο. Σύμφωνα με τους ίδιους, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αναμένεται να περάσει στις τελικές τιμές που διαθέτουν τα προϊόντα τους οι αλυσίδες, οι περισσότερες των οποίων είναι πιθανό να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και σε σχετικές διαφημιστικές εκστρατείες.
Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και στις μεταφορές ζητεί από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕ). Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος χαρακτήρισε τις εξαγγελθείσες μειώσεις του ΦΠΑ ως «μέτρα με γνωστές θετικές επιδράσεις στον τουριστικό τομέα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι απουσιάζει σχετική πρόβλεψη και για το κομβικό ζήτημα των μεταφορών και ζητώντας να ενταχθεί σχετική ρύθμιση στο άμεσο πακέτο παροχών. 
«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλ. Βασιλικός, μιλώντας στην «Κ». Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι «εδώ και εννέα χρόνια προστίθενται φορολογικά βάρη στον ξενοδοχειακό κλάδο συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ στο ακίνητο, δηλαδή το εργαλείο δουλειάς των επιχειρήσεων».
«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο και θα πιέζουμε την κυβέρνηση και τα κόμματα για περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού ξενοδοχείου, όπως μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζομένους, κατάργηση φόρου διαμονής, χωροταξικό, ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κ.ά.», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου