Σελίδες

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές σε πλεονάσματα και χρέος

Πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές σε πλεονάσματα και χρέος

Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να παράγει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα όσο η Ελλάδα.

paneurwpaikoi-prwtathlites-se-pleonasmata-kai-xreos

Η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και του 2019 αλλά και του 2020 καλά κρατεί. Θα βγάλει η ευρωπαϊκή επιτροπή την έκθεσή της για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στις 5 Ιουνίου; Θα διαγνώσει δημοσιονομική «τρύπα» της τάξεως του 1,2% του ΑΕΠ όπως ακούγεται; Και αν ναι ποια θα είναι η συνέχεια; Θα απαιτηθούν καινούργια μέτρα από την επόμενη κυβέρνηση; Και όσον αφορά στα πλεονάσματα του 2020 τι θα γίνει; Ποιος θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει προτείνει τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% με την «εγγύηση» του κουμπαρά ασφαλείας ή η Νέα Δημοκρατία που έχει ανακοινώσει ότι θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για την επόμενη χρονιά;
Ενώ τα ερωτήματα αυτά περιμένουν απάντηση, η χθεσινή έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής ανέδειξε μια ακόμη ελληνική πρωτιά. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να παράγει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα όσο η Ελλάδα.
Είμαστε πρωταθλητές όπως φαίνεται και από τα ακόλουθα στοιχεία: Με βάση τον ορισμό ESA 2010 (δηλαδή τον κοινό ορισμό που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες), το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 4,4% του ΑΕΠ για το 2018 (ή στο 4,29% με βάση το μνημονιακό πλεόνασμα το οποίο όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συγκριτικός δείκτης καθώς ο συγκεκριμένος υπολογισμός για να προκύψει το μνημονιακό πλεόνασμα δεν υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Δεύτερη χώρα στη σχετική κατάταξη είναι η Μάλτα με ποσοστό 3,5% και 3η η Πορτογαλία με ποσοστό 3%.
Ακολουθούν Σλοβενία και Λουξεμβούργο που βρίσκονται στο +2,7% ενώ Η Γερμανία είχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,6%. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,3% ενώ τις χειρότερες επιδόσεις είχαν η Ισπανία που έκλεισε τη χρονιά στο 0% και οι Λετονία, (πρωτογενές έλλειμμα 0,3%), η Εσθονία (έλλειμμα 0,6%), η Γαλλία (έλλειμμα 0,8%) και η Κύπρος (έλλειμμα 2,3%). Σε όρους ισοζυγίου γενικής κυβέρνησης η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις λίγες χώρες με πλεόνασμα (σ.σ είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφού ληφθεί υπόψη και η δαπάνη για τους τόκους). Έκλεισε με πλεόνασμα 1,1% το οποίο ξεπερνούν μόνο η Μάλτα (2%), το Λουξεμβούργο (2,4%), η Γερμανία (1,7%) και η Ολλανδία (1,5%). Οι περισσότεροι προϋπολογισμοί των χωρών της Ευρώπης είναι ελλειμματικοί ενώ ο μέσος όρος των χωρών της ευρωζώνης διαμορφώνεται στο -0,5%.
Πρωταθλήτρια παραμένει η Ελλάδα σε επίπεδο χρέους με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 181,1%. Ακολουθεί η Ιταλία με 132,2% και η Πορτογαλία με 121,5%. Πάνω από το 100% του ΑΕΠ ρείναι επίσης η Κύπρος (102,5%) και το Βέλγιο (102%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου