Σελίδες

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Η αλλαγή του τρόπου εισόδου στις επιδοτήσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται

Η αλλαγή του τρόπου εισόδου στις επιδοτήσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται

Μέχρι και πέρυσι, η άντληση των στοιχείων των επιδοτήσεων των αγροτών, τα βλέπαµε χρησιµοποιώντας τους κωδικούς taxis του καθενός εξ αυτών.

forologika-704




Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Η είσοδος γινόταν από τη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τη «διαδικτυακή ενηµέρωση αγροτών για πληρωµές». Η  εφαρµογή µας οδηγούσε στο www.iris.gov.gr και µε την επιλογή του έτους αναφοράς, εκτυπώναµε την κατάσταση δηµοσιοποίησης πληρωµών, στην οποία αποτυπώνονταν όλες οι επιδοτήσεις που εισέπραξε ο δικαιούχος αγρότης για το έτος που µας ενδιέφερε. Αυτό πλέον είναι παρελθόν καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να αλλάξει το σύστηµα πρόσβασης. Προσπαθώντας κάποιος να εισέλθει στην εφαρµογή µε τον προαναφερόµενο τρόπο, διαβάζει τα εξής:
«Εάν θέλετε να δείτε πότε πληρωθήκατε και για κάποιο καθεστώς µεταβείτε στο Σύστηµα ∆ηµοσιοποίησης Πληρωµών. Η υπηρεσία διατίθεται µέσω της Καρτέλας του Αγρότη. Για να είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρµογή είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δηµιουργία προσωπικού λογαριασµού από τη σελίδα Εγγραφή στις Online εφαρµογές του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Ξεκινάµε την προσπάθεια εισόδου στην εφαρµογή, κλικάροντας στην «καρτέλα του αγρότη».  Μας στέλνει στην εφαρµογή www.osdeopekepe.dikaiomata.gr, όπου χρήστης είναι το email του καθενός.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι email έχουν όλοι όσοι υποβάλλουν δήλωση καλλιέργειας, είτε αγρότες του ειδικού, είτε αγρότες του κανονικού καθεστώτος. ∆υστυχώς ελάχιστοι έως κανένας δεν έχει κρατηµένα στα στοιχεία αυτά (email και κωδικό πρόσβασης).
Επιπλέον δεν είχαµε νωρίτερα πληροφόρηση προκειµένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να ενηµερώσουµε τους αγρότες και να ψάξουν να βρουν τα ανωτέρω στοιχεία. Οι δε φορείς που συντάσσουν τις δηλώσεις καλλιέργειας, είναι αµφίβολο εάν έχουν κρατήσει τα στοιχεία αυτά στα αρχεία τους, καθώς το θέµα µε τα προσωπικά δεδοµένα που ισχύει από τον Μάιο του 2018, καθιστά την κίνηση αυτή απαγορευτική. Πιθανόν να έχουν δώσει τους κωδικούς εισόδου µαζί µε τη δήλωση καλλιέργειας στους  αγρότες και κάπου είναι ξεχασµένοι, ή να µην έχουν καταλάβει οι άνθρωποι ότι τους έχουν ήδη λάβει. Είµαι σίγουρος επίσης, ότι ο κάθε ένας που είναι υπόχρεος σε δήλωση καλλιέργειας έχει πολλά παραπάνω από ένα email. Πιθανόν, κάθε φορά που πήγαιναν σε άλλο φορέα για τη σύνταξη της δήλωσης ΟΣ∆Ε, να τους εξέδιδαν νέο email και νέο κωδικό, µη έχοντας και µη βρίσκοντας τους παλιούς.
Και φτάνουµε στο σήµερα: οι λογιστές δεν µπορούν να εισέλθουν στην εφαρµογή, δεν µπορούν να δουν τις εισπραχθείσες επιδοτήσεις που αφορούν το έτος 2018 και ως εκ τούτου, δεν µπορούν να έχουν εικόνα για τις επιδοτήσεις που έχουν εισπράξει και αφορούν το έτος 2018.
Κάποιοι θα επικαλεσθούν τη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία όµως έχει δύο κενά: α) χρειάζεται και η ίδια κωδικούς και β) δεν περιλαµβάνει τις συνδεδεµένες που καταβλήθηκαν εντός του 2019, αφορούν το 2018 και θα πρέπει να φορολογηθούν.

Θα ήθελα να ενηµερώσω λοιπόν ότι:
∆εν ενδιαφέρει κανέναν λογιστή το πρόβληµα που έχετε δηµιουργήσει. Το πρόβληµα δυστυχώς θα επιβαρύνει τον δικαιούχο αγρότη, ο οποίος αν δεν προσκοµίσει στο λογιστή του την κατάσταση δηµοσιοποίησης, ή τους κωδικούς του, δεν θα µπορέσουµε να έχουµε πρόσβαση στην πληροφορία των επιδοτήσεων. ∆ιαφορετικά, όλη η πληροφόρηση των επιδοτήσεων πάει στράφι. Κατ’ επέκταση, θα αποτυπωθούν λανθασµένα στοιχεία για το πιο βασικό πράγµα: αυτός της ασφάλισης. 
Το χειρότερο όµως είναι άλλο: εξαιτίας της µη αναγραφής των επιδοτήσεων που καταβλήθηκαν στο 2019 και έπρεπε να φορολογηθούν στο φορολογικό έτος 2018, το τελικό καθαρό φορολογητέο αγροτικό εισόδηµα θα είναι µικρότερο από το πραγµατικό. Όπερ σηµαίνει ότι όσοι αγρότες έχουν και άλλα εισοδήµατα εξωγεωργικά, έχουν πολλές πιθανότητες το αγροτικό τους εισόδηµα να είναι µικρότερο από το 50% του συνολικού δηλωθέντος φορολογητέου εισοδήµατος. Άρα να χάσουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελµα αγρότη.

Νωπά και ευαλλοίωτα
Οι παραγωγοί νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων. πρέπει να συνειδητοποιήσουν  το µεγάλο βραχνά που τους έχει προκύψει, µε την υποχρέωση ανάρτησης των τιµολογίων, στην ψηφιακή πλατφόρµα. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λένε ότι αυτή η εφαρµογή δηµιουργήθηκε έπειτα από απαίτηση των ίδιων των αγροτών, όµως µέχρι στιγµής δεν υπάρχει ούτε ένας που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Έχετε πάρει χαµπάρι τις καµπάνες που σας περιµένουν; Θα κάνετε κάτι γι’ αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου