Σελίδες

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Γιατί οι θεσμοί θεωρούν δημοσιονομικά "θανατηφόρες" τις 120 δόσεις

Γιατί οι θεσμοί θεωρούν δημοσιονομικά "θανατηφόρες" τις 120 δόσεις

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Γιατί οι θεσμοί θεωρούν δημοσιονομικά "θανατηφόρες" τις 120 δόσεις


Του Σπύρου Δημητρέλη
Μια κατακόκκινη κάρτα βγάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο λόγος; Θεωρείται ότι από τις παροχές που δόθηκαν, η συγκεκριμένη διευκόλυνση προς τους φορολογούμενους και τους ασφαλισμένους είναι η πιο προβληματική αναφορικά με την κουλτούρα που καλλιεργεί και μία από τις πιο δαπανηρές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής και είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας των υπολογισμών των τεχνικών κλιμακίων της, η ρύθμιση θα έχει ένα δημοσιονομικό κόστος έως 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ φέτος και επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ για το 2020. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι διπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο. Η μεγάλη διαφορά στους υπολογισμούς Αθήνας και Βρυξελλών οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με τις επιπτώσεις της ρύθμισης στην εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων πρόκειται να ενεργοποιήσει ανενεργό μέχρι σήμερα χρέος αυξάνοντας τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα. Η Κομισιόν θεωρεί, αντίθετα, ότι η ενεργοποίηση παγωμένων οφειλών θα είναι μηδαμινή μπροστά στη μεταφορά ήδη ρυθμισμένων οφειλών στο μέλλον. Η Κομισιόν αναφέρεται στη δυνατότητα που δόθηκε μέσω της ρύθμισης να μεταφερθούν και να εξοφληθούν σε έως 120 δόσεις και οφειλές οι οποίες είναι ήδη ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή την παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων.
Η Κομισιόν θεωρεί τις 120 δόσεις και εξαιρετικά προβληματικές αναφορικά με την καλλιέργεια κουλτούρας πληρωμών. Σημειώνει πως το γεγονός ότι θεσπίστηκε ρύθμιση καλλιεργεί πλέον προσδοκίες στους φορολογούμενους ότι θα έρθουν και στο μέλλον έκτακτες ρυθμίσεις. Αυτό από μόνο του είναι νάρκη για τα φορολογικά έσοδα των επόμενων ετών.
Η Κομισιόν σημειώνει, επίσης, με νόημα ότι τους υπολογισμούς της για την επίπτωση των 120 δόσεων στα δημόσια ταμεία τούς κάνει με βάση τις επιπτώσεις που είχαν οι παλαιότερες ρυθμίσεις σε αυτά, όπως για παράδειγμα οι 100 δόσεις του 2015.
Η έντονη κριτική που ασκεί η Επιτροπή στη ρύθμιση δημιουργεί το υπόβαθρο για πιέσεις από την πλευρά των θεσμών προς την κατεύθυνση του ξηλώματός της μετά τις εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στις 28 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου