Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Την 1η Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας

Την 1η Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας

Πλήρως διασυνδεδεμένη με όλες τις βάσεις δεδομένων. Μόνο το πιστοποιητικό βαρών θα πρέπει να αναζητούν οι δανειολήπτες. Στις 180.000 όσοι μπορούν να πετύχουν προστασία και ρύθμιση οφειλών. Η διαδικασία.
Την 1η Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας

Την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των οφειλών, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο (ν.4605/2019) που αντικατέστησε το νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα ήδη είναι πλήρως λειτουργική και διασυνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, με συνέπεια οι δανειολήπτες και οι τράπεζες να βρίσκουν όσα στοιχεία χρειάζονται εντός της εφαρμογής. Μάλιστα την Τετάρτη 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο σεμινάριο για την εκπαίδευση των χρηστών της (λογιστές, δικηγόροι κ.ο.κ.).
Το μόνο που δεν θα υπάρχει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα είναι το πιστοποιητικό βαρών, το οποίο οι δανειολήπτες θα πρέπει να αναζητήσουν από το υποθηκοφυλακείο και στη συνέχεια να μεταφορτώσουν στη «θυρίδα» τους (σ.σ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα).
Βάσει των εκτιμήσεων των τραπεζών και του οικονομικού επιτελείου, το νέο πλαίσιο αφορά περίπου 180.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων 130.000 έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ περίπου 30.000 έχουν επιχειρηματικό δάνειο, συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία τους.
Την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα διαχειρίζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr και οι δανειολήπτες θα εισέρχονται σε αυτήν με τους κωδικούς  του Taxis. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Πώς θα γίνεται η ρύθμιση και η αποπληρωμή

Με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός ενός μήνα υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:
διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίαςτης 1ης κατοικίας
αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου
χαμηλό τοκισμό με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.
Πέραν των παραπάνω όρων,  το κράτος επιδοτεί την πληρωμή των παραπάνω μηνιαίων δόσεων του δανείου. Η επιδότηση είναι ανάλογη με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριού και μπορεί να κυμαίνεται από το 20% έως και το 50% της δόσης. Για τα επιχειρηματικά δάνεια, η επιδότηση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, ανέρχεται στο 30%.

Ποιοι μπορούν να υπαχθούν

Στο Νόμο για την προστασία της 1ης κατοικίας μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα (εμπορική ιδιότητα), εφόσον πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και λογιστικοποιημένοι τόκοι, καθώς και έξοδα εκτέλεσης (αν υπάρχουν) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, δεν πρέπει να υπερβαίνει ανά πιστωτή (είτε τράπεζα ή εκκαθαριστή τράπεζας ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων / fund / servicer ή Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) το ποσό των:
Α. 100.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια
Β. 130.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση (δηλ. δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια)
Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο νόμισμα, πλην ευρώ (π.χ. ελβετικό φράγκο), τότε για τον καθορισμό του ανωτέρω ποσού λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία μεταξύ αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
2. Υπάρχει δάνειο με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο, που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, το οποίο έχει οφειλές που βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2018.
3. Η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας (δηλαδή η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων - ΕΝ.Φ.Ι.Α.), κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των:
Α. 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια
Β. 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση (δηλαδή δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια)
4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν υπερβαίνει το ποσό των:
Α. 12.500 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένει μόνο 1 άτομο
Β. 21.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 2 άτομα
Γ. 26.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 3 άτομα (δηλ. με 1 προστατευόμενο μέλος, είτε τέκνο ή άλλος συγγενής)
Δ. 31.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 4 άτομα (δηλ. με 2 προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλοι συγγενείς)
Ε. 36.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 5 άτομα (δηλ. με 3 προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλοι συγγενείς)
5. Αν το σύνολο των οφειλών δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, τότε η λοιπή ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, έχουν συνολική αντικειμενική αξία που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 80.000 ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Σημειώνεται ότι για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, για τα οποία δεν προσδιορίζεται αξία ΕΝΦ.Ι.Α., ως αξία ακινήτων λογίζεται η αντικειμενική αξία αυτών, όπως αυτή προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 41Α του ν. 1249/1982.
6. Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, του αιτούντα και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών έχουν συνολική αξία που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
Δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο νόμο οφειλέτες για τους οποίους:
- Εκδόθηκε οριστική απόφαση, που απέρριψε αίτησή του στο ν. 3869/2010 λόγω δόλιας περιέλευσής του σε αδυναμία πληρωμής ή λόγω ύπαρξης επαρκούς περιουσίας ή που εξαίρεσε την κύρια κατοικία του από τη ρευστοποίηση (παρ. 2 του άρθρου 9)
Δεν ρυθμίζονται με το νόμο:
- δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
- δάνεια που κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν ήδη ρυθμιστεί ή υπάρχει εκκρεμής αίτηση ρύθμισης με τον εξωδικαστικό μηχανισμό (ν. 4469/2017) ή τον πτωχευτικό κώδικα (δηλ. άρθρο 99 του ν. 3588/2007) ή το ν. 4307/2014 (άρθρα 61 έως 67).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου