Σελίδες

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Γιατί αποδοκιμάζει η Κομισιόν τις μειώσεις Τσίπρα στον ΦΠΑ

Γιατί αποδοκιμάζει η Κομισιόν τις μειώσεις Τσίπρα στον ΦΠΑ

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Γιατί αποδοκιμάζει η Κομισιόν τις μειώσεις Τσίπρα στον ΦΠΑ


Του Σπύρου Δημητρέλη
Από πολύ αυστηρή κριτική περνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες μειώσεις στον ΦΠΑ που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμογής του προεκλογικού πακέτου παροχών με τον κωδικό "Ευκλείδη δώστα όλα". Η Κομισιόν, πέραν του δημοσιονομικού κόστους, διαπιστώνει μεγάλα προβλήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα στις παρεμβάσεις που έγιναν στο πεδίο του ΦΠΑ.
Οι αλλαγές στον ΦΠΑ που εφαρμόστηκαν από τα τέλη Μαίου ήταν οι εξής:
- μετάταξη από το 24% στο συντελεστή 13% των υπηρεσιών εστίασης πλήν των σερβιριζόμενων ροφημάτων (καφές κλπ), των αναψυκτικών και των οινοπνευματωδών ποτών
- μετάταξη από το 24% στο 13% των τυποποιημένων μη νωπών τροφίμων, όπως είναι τα όσπρια, τα ζυμαρικά και ο καφές στο ράφι των σούπερ μάρκετ
- μετάταξη από το 13% στο 6% του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της ότι με τις παραπάνω παρεμβάσεις ανατρέπεται ο διαρθρωτικός χαρακτήρας παρεμβάσεων που είχαν γίνει το 2015 και στόχευαν στο να περιορίσουν τις απώλειες εσόδων της Ελλάδας από το συγκεκριμένο φόρο λόγω ειδικών εξαιρέσεων από τον κανονικό συντελεστή 24%.
Από τη διατύπωση της κριτικής της Κομισιόν προκύπτει ξεκάθαρα ότι θα προτιμούσε η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει στη μείωση του κανονικού συντελεστή που σήμερα βρίσκεται στο 24% και είναι, όπως σημειώνεται, ο πέμπτος υψηλότερος στην ευρωζώνη.
Το ότι ο κανονικός συντελεστής είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη έχει, σύμφωνα με τον Επιτροπή, αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας ενώ συμβάλει και στη δημιουργία του λεγόμενου "κενού ΦΠΑ" δηλαδή απώλεια φορολογικών εσόδων λόγω της φοροδιαφυγής. Είναι η επιστημονική διατύπωση της πολύ διαδεδομένης πλέον πρακτικής να προσφέρεται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σημαντική έκπτωση στους καταναλωτές όταν πληρώνουν με μετρητά χωρίς της έκδοση απόδειξης. Αυτό γίνεται διότι μόνο ο ΦΠΑ αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της αξίας της συναλλαγής.
Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται αναφορά με αρνητική χροιά και στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις προσφυγικές ροές (Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Λέρος).
Οι συντελεστές ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά είναι κατά 30% μειωμένη σε σχέση με τους συντελεστές που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Οι συντελεστές ΦΠΑ είναι τρεις στην Ελλάδα. Ο κανονικός 24% (υπηρεσίες, προϊόντα), ο μειωμένος 13% (ξενοδοχεία, εστίαση) και ο υπερμειωμένος 6% (φάρμακα, βιβλία, ενέργεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου