Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Εκτός στόχου οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

Εκτός στόχου οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 163.000 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φυσικά πρόσωπα. Οι ανωτέρω έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 1,144 δισ. ευρώ, στα οποία έχουν επιβληθεί και προσαυξήσεις ύψους 347 εκατ. ευρώ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Πτωτικά κινούνται οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών (αυτών που δημιουργήθηκαν πριν από το 2019) στο πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σχέση με τον στόχο, εξαιτίας της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων. Η πτωτική πορεία των εισπράξεων είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στον προϋπολογισμό, κάτι το οποίο έχουν διαμηνύσει και οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση. Η απόκλιση προς το παρόν ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ, με τάσεις μεγέθυνσης οι οποίες, ωστόσο, θα φανούν τους επόμενους μήνες όπου η φορολογική διοίκηση θα έχει αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 163.000 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φυσικά πρόσωπα. Οι ανωτέρω έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 1,144 δισ. ευρώ στα οποία έχουν επιβληθεί και προσαυξήσεις ύψους 347 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί 1,492 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν οι Αρχές είναι το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου, καθότι η ρύθμιση θα είναι σε εξέλιξη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με βάση όμως τα σημερινά δεδομένα και με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς, το ποσό που υπολογίζεται να εισέλθει στον κρατικό κορβανά δεν ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ενταχθούν και άλλοι οφειλέτες με αποτέλεσμα το ποσό να αυξηθεί περαιτέρω. Σημασία πάντως έχουν και οι αλλαγές που θα γίνουν στη ρύθμιση. Ηδη η Ν.Δ. έχει ανακοινώσει ότι θα βελτιώσει την υπάρχουσα ρύθμιση, μειώνοντας το επιτόκιο από 5% σε 3%, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει του οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους, από την άλλη πλευρά όμως θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στον προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο ρυθμίσεις οφειλών προς ταμεία και εφορία αποτελούν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στοίχημα για την επόμενη κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι οι θεσμοί υπολογίζουν πως οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό κενό ύψους 0,6% του ΑΕΠ στον τρέχοντα προϋπολογισμό, εξέλιξη που απειλεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο οποίος κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με τους θεσμούς, στη ρύθμιση της εφορίας όπου το «κενό» θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ στα ταμεία υπολογίζεται «ζημία» ύψους 300 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα υπάρχει όφελος άνω των 200 εκατ. ευρώ από τις ρυθμίσεις. Προς το παρόν όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει εάν η ρύθμιση θα είναι επιτυχημένη ή εάν θα οδηγήσει στη συρρίκνωση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα χρέη. Πάντως, μόνο η εξαγγελία της ρύθμισης των οφειλών από το κυβερνών κόμμα (δηλαδή πριν ακόμα ψηφισθεί) δημιούργησε κάμψη στις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στην περίπτωση που δεν καλυφθεί η «τρύπα», ή μέρος αυτής, θα επηρεαστούν τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Ταυτόχρονα δύο ακόμα παράγοντες ενδεχομένως να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό και σχετίζονται άμεσα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Πρώτον, η υπόσχεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για βελτίωση της ρύθμισης. Η εξαγγελία αυτή αναμένεται να «παγώσει» τη ρύθμιση αλλά και τις πληρωμές, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να εγκαταλείψουν κάποια από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών περιμένοντας να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις της Ν.Δ. Δεύτερον, το γεγονός ότι σε προεκλογικές περιόδους δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα. Δηλαδή, μέχρι και τις εκλογές η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις όσων χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, και τον Αύγουστο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου