Σελίδες

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

«Καμπανάκι» από Κομισιόν για πιθανές αποκλίσεις από τους στόχους


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

«Καμπανάκι» από Κομισιόν για πιθανές αποκλίσεις από τους στόχους


Ντομπρόβσκις: «Οι εξαγγελίες δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση» - Μοσκοβισί: «Υπάρχουν κίνδυνοι».


«Καμπανάκι» από Κομισιόν για πιθανές αποκλίσεις από τους

ANDREY_KUZMIN VIA GETTY IMAGES
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για πιθανές αποκλίσεις από τους στόχους κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφεύγοντας ωστόσο να λάβει ξεκάθαρη στάση για το αποτέλεσμα των μέτρων ελάφρυνσης τα οποία ψήφισε η Ελληνική Βουλή πριν τις Ευρωεκλογές. 
Η 3η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα, εντοπίζει επιβράδυνση στην υλοποίηση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και τονίζει την ανησυχία της για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Στην έκθεση γίνεται ρητή εκτίμηση πως «τα μέτρα της 15ης Μαΐου θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και μετά», χωρίς ωστόσο να αιτιολογείται ποσοτικά η εκτιμώμενη απόκλιση. Με αυτό τον τρόπο οι τεχνοκράτες των Θεσμών διατυπώνουν την ανησυχία τους αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσουν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τα μέτρα ελάφρυνσης. 
Ενστάσεις εκφράζει η έκθεση και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς  όπως αναφέρει «ενδέχεται να συνέβαλε στη μείωση των φορολογικών εισπράξεων και να δημιουργεί κινδύνους στην πειθαρχία επί των πληρωμών».

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, οι Θεσμοί εστιάζουν στην καθυστέρηση της επίλυσης των θεμάτων που συνδέονται με τα «κόκκινα δάνεια» αλλά και με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ως προς την απόφαση παροχής 13ης σύνταξης αλλά και τις μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν εκτιμούν ότι αυτά τα μέτρα δεν ενισχύουν την ανάπτυξη. Αντίθετα η έκθεση σημειώνει ότι από τα μέτρα αυξάνεται η δημόσια δαπάνη για συντάξεις απορροφώντας σημαντικό δημοσιονομικό χώρο από τη δυνατότητα μείωσης φόρων.
Η Επιτροπή δεν παίρνει θέση σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2021, παραπέμποντας το θέμα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Παράλληλα, σημειώνει πως η Ελλάδα παρουσίασε υπερπλεόνασμα το 2018 κυρίως λόγω των περικοπών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. 
Καθυστερήσεις διαπιστώνει η επιτροπή και στις παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς όπως σημειώνει το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας αποδεικνύεται πολύπλοκο, ενώ ταυτόχρονα καθυστερούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοι. Αναφορικά με τις προθέσεις για μείωση της φορολογίας ή τη μη κατάργηση του αφορολόγητου το 2020, σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν μια μερική εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων αυτών των μέτρων, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ, και πως την ώρα συγγραφής της έκθεσης οι ανακοινώσεις ήταν δηλώσεις μελλοντικής πολιτικής πρόθεσης που θα εξεταστούν όταν κατατεθούν οι λεπτομερείς προτάσεις.
Ενδοιασμούς εκφράζει η Επιτροπή και για τις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού οι οποίες ξεπερνούν κατά  1550 θέσεις το όριο του 2019, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να ζητά τη μείωσή τους.
EMMANUEL DUNAND VIA GETTY IMAGES

Ντομπρόβσκις: Το τελευταίο πακέτο μέτρων είναι «δαπανηρό» 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα και τα «υγιή» δημοσιονομικά της, έχει αυξηθεί απασχόληση καθώς και η εσωτερική ζήτηση. Ωστόσο, δήλωσε πως τους τελευταίους μήνες υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση είναι «δαπανηρό» και δεν ακολουθεί «τη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση». Επίσης, ανέφερε ότι ανατρέπει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2019 και εφεξής. 
«Είναι σημαντικό να μη διαταραχθεί η πρόοδος των τελευταίων χρόνων και η έξοδος της χώρας στις αγορές. Υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για λάθη», τόνισε.

 

ASSOCIATED PRESS

Μοσκοβισί: Υπάρχουν κίνδυνοι σε σχέση με τα συμφωνηθέντα

Στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, στάθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας για την Ελλάδα στο πλαίσιο της παρουσίασης της δέσμης συστάσεων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.
Ειδικότερα, ο Π. Μοσκοβισί, αναφέρθηκε σε «αξιόλογα αποτελέσματα» που πέτυχε η χώρα τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018, υπογραμμίζοντας τη σταδιακή επαναφορά της στις αγορές, κάτι που, όπως είπε, είναι «πολύ θετικό για τον ελληνικό λαό».
ASSOCIATED PRESS
Ωστόσο, υπογράμμισε πως υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι λεπτή για την Ελλάδα, όπως και για αρκετά κράτη μέλη: «Πρέπει να δράσουμε με ευφυή αλλά αυστηρό τρόπο. Η έκθεσή μας για την Ελλαδα δείχνει ότι ξεκίνησε το νέο κεφάλαιο με θετικό τρόπο, με δημοσιονομικά πλεονάσματα και σταδιακά επιστρέφει στις αγορές που είναι πολύ θετικό γι αυτήν. Αλλά η έκθεση σημειώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν κίνδυνοι σε σχέση με τα συμφωνηθέντα» είπε.
Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει στενά τους επόμενους μήνες την πορεία του πλεονάσματος και ότι, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας και θα διατηρήσει τον εποικοδομητικό διάλογο.
(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου