Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Απόφαση - ανάσα για αύξηση των ορίων ακατάσχετων λογαριασμών - Όλες οι λεπτομέρειες

Απόφαση - ανάσα για αύξηση των ορίων ακατάσχετων λογαριασμών - Όλες οι λεπτομέρειες

6:50 μμ, Πέμπτη 27 Ιουν 2019
Ξεπαγώνουν με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου πάνω από το ασφυκτικό όριο των 1.250 ευρώ χιλιάδες μπλοκαρισμένοι από κατασχέσεις τραπεζικοί λογαριασμοί οφειλετών που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους προς την Εφορία.
Η υπουργική απόφαση για τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό που περίμενε όλη η επιχειρηματική αγορά για να ξεπεράσει το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής. Θα ακολουθήσει η έκδοσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) πιθανότατα ακόμη και σήμερα και με τη δημοσίευσή της ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου.
Οι συνεπείς οφειλέτες αποκτούν δυνατότητα για μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους σε ύφος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Έτσι το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5. Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.
Στη λίστα των προϋποθέσεων ορίζεται επίσης ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά ένα μοναδικό λογαριασμό εφόσον:
1. Έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολο τους με ρύθμιση τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.
2. Έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού. Οι οφειλέτες που έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις (120 δόσεις (120 δόσεις ή την πάγια των 12 δόσεων) του υπουργείου Οικονομικών και πληρώνουν υψηλές δόσεις στην εφορία ευνοούνται από από τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό.Δηλαδή για δόση μέχρι 400 ευρώ τον μήνα δεν υπάρχει κανένα όφελος καθώς το ποσό που προκύπτει καλύπτει από το σημερινό ακατάσχετο όριο.Τα οφέλη ξεκινούν από δόσης άνω των 450 ευρώ.
Πώς θα χτίζεται προοδευτικά ο ακατάσχετος λογαριασμός
– Φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
– Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα (ο οφειλέτης μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από μια ρύθμιση). Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.Οι διατάξεις ορίζουν συντελεστές από 3 έως και 4,5.
– Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Το ποσό αυτό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.
– Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται ευλαβικά, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εξοφλώντας για παράδειγμα 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.
– Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, το ακατάσχετο όριο θα φθάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.
- Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων ( πάγια ρύθμιση 12 δόσεων , ρύθμιση 120 δόσεων για φυσικά πρόσωπα ή 24/36 δόσεων για επιχειρήσεις ) το “βήμα” για την αύξηση του πολλαπλασιαστή ο οποίος θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.
-Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για έναν μήνα.
- Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού χάσει τη ρύθμιση οφειλών ( εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων ) χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.
Με πληροφορίες από την "Εφημερίδα των Συντακτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου