Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Τα δύο «παράθυρα» εξόδου στις αγορές

Τα δύο «παράθυρα» εξόδου στις αγορές

Ο... ούριος άνεμος στις κεφαλαιαγορές με τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τα συντηρητικά σενάρια και η «επιθετική» κίνηση με έκδοση 15ετίας από το Δημόσιο. Πώς περιπλέκουν την εξίσωση οι εκλογές, οι θεσμοί και τα πλεονάσματα.
Τα δύο «παράθυρα» εξόδου στις αγορές

Προσδοκίες νέας έκδοσης ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονται στην αγορά, με τον ΟΔΔΗΧ να παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας αμέσως μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να πατήσει τη «σκανδάλη».
Η ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία με πτώση των αποδόσεων ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ελληνικοί τίτλοι έχουν δώσει δυνατές «συγκινήσεις» στους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, κάνουν ορισμένες πηγές να μιλούν ακόμα και για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων 15ετούς διάρκειας, αν η επόμενη κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως στον ΟΔΔΗΧ να κινηθεί «επιθετικά».
Το συντηρητικό σενάριο θα προέβλεπε μια επανέκδοση στην πενταετία ή τη δεκαετία, αλλά αποφάσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Το διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων του Ιουλίου θεωρείται το ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επόμενη έξοδο στις αγορές και το επόμενο ανοίγει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Εντός Αυγούστου δεν αναμένεται καμία κίνηση ενώ μετά τις 15 Σεπτεμβρίου το τοπίο είναι θολό, εξαιτίας τόσο εξωγενών όσο και ενδογενών παραγόντων.
Στο ευρωπαϊκό σκηνικό, η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών με φόντο τις δημοσιονομικές εξελίξεις ενδέχεται να δώσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές, ενώ και η «ελληνική περίπτωση» δεν αποκλείεται να λάβει διαστάσεις έντασης με τους δανειστές. Στις 15 Σεπτεμβρίου, όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να υποβάλουν στην Κομισιόν τα προσχέδια προϋπολογισμών τους, μαζί και η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει για κίνδυνο «μαύρης τρύπας» έως και 5,8 δισ. ευρώ τη διετία 2019-20, εξαιτίας των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων («13η σύνταξη», ΦΠΑ, ρυθμίσεις οφειλών σε έως 120 δόσεις), ενώ τόσο ο επικεφαλής του ESΜ Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχουν εκτιμήσει ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕΕΛΛ +0,14% μάλιστα, το πλεόνασμα δεν θα είναι παραπάνω από 2,9%, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης διορθωτικών μέτρων στη συνέχεια.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτει τις εκτιμήσεις αυτές και επιμένει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι εξασφαλισμένος. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι παρά την προδιανομή του έξτρα δημοσιονομικού χώρου, κατά τους υπολογισμούς τους, το φθινόπωρο θα προκύψει ότι υπάρχει κι άλλο περιθώριο
Πηγές της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά τους, εμφανίζονται επίσης καθησυχαστικές αναφορικά με το ενδεχόμενο να πιστοποιηθούν στο τέλος της χρονιάς δημοσιονομικές αποκλίσεις ή να προκύψουν εντάσεις με τους δανειστές.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, το μήνυμα που θα εκπέμψει στις αγορές και στους θεσμούς μέσω των προγραμματικών της δηλώσεων αλλά και οι νεότερες εκτιμήσεις των ίδιων των θεσμών, δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει αποφύγει να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις επί των πλεονασμάτων, θα διαμορφώσουν εντέλει και τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων βιώσιμης (ή μη) επανόδου στις αγορές.

Προς το παρόν πάντως, με εξαίρεση την περασμένη Παρασκευή, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατέγραφαν το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο, με το δεκαετές ομόλογο ακόμα και κάτω από το 2,4% και το πενταετές να κινείται στην περιοχή του 1,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου