Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Παρατείνονται άλλους έξι μήνες τα κλιμάκια για τις νέες συντάξεις

Παρατείνονται άλλους έξι μήνες τα κλιμάκια για τις νέες συντάξεις

Παρατείνονται άλλους έξι μήνες τα κλιμάκια για τις νέες συντάξεις

Του  Δ. Κατσαγάνη
Σε άλλη  μία παράταση στη λειτουργία των ειδικών κλιμακίων για την επιτάχυνση της έκδοσης οριστικών αποφάσεων για συντάξεων  υποχρεώθηκε η κυβέρνηση υπό το "βάρος" του όγκου των εκκρεμών αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ.
Με απόφαση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσου Πετρόπουλου, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 ο χρόνος λειτουργίας των κλιμακίων –ομάδων, υποομάδων Εργασίας στον Ενιαίο  Φορέα  Κοινωνικής  Ασφάλισης  (Ε.Φ.Κ.Α.) .

Υπενθυμίζεται πως τα κλιμάκια συστήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2017 και, έκτοτε, ανανεώνεται διαρκώς η λειτουργία τους.
Αρχικός στόχος  τους ήταν να "τρέξουν" ταχύτητα οι διαδικασίες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η "απορρόφηση" της ειδικής χρηματοδότησης που είχε διασφαλιστεί από τα πακέτα στήριξης των θεσμών.
Αν και τα πακέτα αυτά σταμάτησαν, μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζεται η ανάγκη για την λειτουργία των εν λόγω ομάδων εργασίας προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των αιτήσεων για κύρια σύνταξη,οι οποίες δεν έχουν εκκαθαριστεί.
Μάλιστα, τα ταμεία δεν είναι μόνο εξαιρετικά πιεσμένα προκειμένου να "βγάλουν" συντάξεις, αλλά και για να εξασφαλίσουν μόνα τους (χωρίς την ειδική χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης) την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων.
Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έχει αρχίσει να αυξάνει την αναμονή των συνταξιούχων για τη… σύνταξη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), οι εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις –εφάπαξ ξεπερνούν τις 250.000, ενώ σύμφωνα με τις διοικήσεις ταμείων οι αιτήσεις ανέρχονται γύρω στις 105.000, καθώς "μετράνε" μόνο τις "ληξιπρόθεσμες" δηλαδή μόνο εκείνες οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα για πάνω από 3μηνο από την ημερομηνία κατάθεσής τους.
Τα εν λόγω κλιμάκια,πάντως,  όπως προβλέπει προηγούμενη Υπουργική Απόφαση του κ. Πετρόπουλου, υποχρεούνται να ασχολούνται μόνο με την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών που αφορούν αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης μετά την πάροδο ενενήντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.
Αυτό σημαίνει, δεν ασχολούνται με αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή λιγότερο από ενενήντα μέρες.
Η ίδια, παλιότερη Απόφαση προβλέπει τη σύσταση 100 κλιμακίων – ομάδων, υποομάδων εργασίας, ανακεφαλαιοποίησης, ελέγχου καταβολής εισφορών, αναγνώρισης και διαπίστωσης χρόνων ασφάλισης, απονομής και εκκαθάρισης συντάξεων, για την υλοποίηση του έργου της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης καθώς και κλιμάκια – ομάδες εργασίας για το συντονισμό και την υποστήριξη των κλιμακίων – ομάδων, υποομάδων εργασίας, που συγκροτούνται με απόφαση του Διοικητή του ΕΦΚΑ.
Η πρόοδος των ομάδων και κλιμακίων εργασίας ελέγχεται κάθε τρίμηνο, προκειμένου να ελέγχεται το αν επιτυγχάνονται ή όχι οι στόχοι εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Διαβάστε ακόμα:

"Πόλεμος" κυβέρνησης-εργαζομένων στα Ταμεία για τις εκκρεμείς συντάξεις


Του Δ. Κατσαγάνη
Χάσμα μεταξύ Υπ. Εργασίας και διοικήσεων των ταμείων από τη μία μεριά και των εργαζομένων στα ίδια ταμεία έχει δημιουργηθεί σε σχέση με το "καυτό" ζήτημα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων και του πλήθους τους. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ τις "βλέπουν" υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις διοικήσεις των προαναφερθέντων ταμείων.  
Αφορμή της δημόσιας σύγκρουσης μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων στα ταμεία  ήταν η  εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) σε σχέση με το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα, με τους εργαζομένους στα ταμεία, οι εκκρεμείς κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ ξεπερνούν τις  250.000.
Αντίθετα, το Υπ. Εργασίας "κατεβάζει" το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ κοντά στις 105.000 (χωρίς σ’αυτές να περιλαμβάνονται εκείνες του Δημοσίου). Συνεπώς, η διαφορά στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών ανέρχεται στις… 145.000. Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία βλέπουν πως οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με εκείνες που εκτιμά το Υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, η ΠΟΠΟΚΠ επισήμανε πως, αναφορικά με τον ΕΦΚΑ, "ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα φτάνει τις 80.000". Ωστόσο, σ’ αυτό το πλήθος δεν συμπεριλαμβάνονται περίπου 25.000, οι οποίες κατατέθηκαν το τελευταίο τρίμηνο. 
Επίσης, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οποίο κατατίθενται οι αιτήσεις των αποχωρούντων δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, υπάρχουν 5000 αιτήσεις εκπαιδευτικών, 7500 αιτήσεις από εργαζομένους σε Δήμους και Νοσοκομεία, 8000 αιτήσεις στρατιωτικών και τουλάχιστον 15.000 άλλων κατηγοριών. Συνολικά, δηλαδή, εκκρεμούν  στρατιωτικοί και τουλάχιστον άλλες 15000 στις υπόλοιπες κατηγορίες
Η ΠΟΠΟΚΠ  καταγγέλλει, επίσης "τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ – με ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας και της Διοίκησης – είναι χειραγωγημένα" και πως "επιμέρους κατηγοριοποιήσεις και ταξινομήσεις – ελαστικές και ανελαστικές περιπτώσεις, ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες κλπ – ουσιαστικά θολώνουν την πραγματική εικόνα στην οποία εμείς καταλήξαμε λαμβάνοντας στοιχεία από τα τμήματα συντάξεων των Ταμείων.
Επίσης, τονίζεται πως "για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες (αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κλπ) ήταν αδύνατο να υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία, αφού αυτές είναι εκατοντάδες χιλιάδες”.
Στο δε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ "σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Ταμείου, στις 30 Απριλίου 2019 οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ήταν 87504 και τα εφάπαξ 20614". Ωστόσο, και στην περίπτωση του ΕΤΕΑΕΠ, εκφράζονται επιφυλάξεις μήπως οι παραπάνω αριθμοί των καθυστερούμενων συντάξεων τόσο στην επικουρική όσο και στο εφάπαξ είναι "πλασματικοί", αφού εκτός των άλλων δεκάδες χιλιάδες αιτήματα δεν εμφανίζονται επειδή εκκρεμεί η έκδοση της κύριας σύνταξης”.
Απαντώντας στην ΠΟΠΟΚΠ, αλλά και στα δημοσιεύματα τα οποία ακολούθησαν, το Υπ. Εργασίας, μαζί και οι διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, εξέδωσαν τις δικές τους θέσεις.
Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. Ιούνιο),οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από τρεις μήνες στον ΕΦΚΑ, ανέρχονται σε 48.839  (σ.σ. έναντι 80.000 που εκτιμά η ΠΟΚΟΚΠ). Η συνολική δαπάνη που απαιτείται για την καταβολή τους ανέρχεται σε 218,4 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε ποσοστό 71% σε σύγκριση με τις 168.900 εκκρεμείς συντάξεις που ήταν την 1η Ιανουαρίου 2015.
Από την πλευρά του, το ΕΤΕΑΠ,  επισημαίνει πως οι επικουρικές ληξιπρόθεσμες συντάξεις (με απόφαση κύριου φορέα) που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα φτάνουν τις 42.357  (σ.σ. έναντι 87.504, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΟΚΠ), συνολικής δαπάνης 65 εκατ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ που εκκρεμούν είναι 15.984 (σ.σ. έναντι 20614, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΚΟΚΠ), συνολικής δαπάνης 138,2 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ,  πως την 1η Ιανουαρίου 2015 ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) ήταν 142.550 και ο αριθμός των εκκρεμών εφάπαξ ήταν 55.600.
Συνεπώς η μείωση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων στις επικουρικές φτάνει στο 72,4% και στα εφάπαξ στο 74,7%, σύμφωνα με το ταμείο.
Μετά τις εξηγήσεις  τις οποίες έδωσαν τα ίδια τα ταμεία σε σχέση με το πλήθος των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κου. Τάσου Πετρόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες "ο μόνος ασφαλής φορέας που μπορεί να δίνει πληροφόρηση είναι ο ΕΦΚΑ", η ΠΟΠΟΚΠ σχολίασε πως "γίνεται παντού λόγος για τα "ΕΦΚΑ statistics". Και όχι μόνο αυτό, αλλά "πλέον έχουμε και τα "ΕΤΕΑΕΠ statistics", μέσω του "τρυκ" των "ληξιπρόθεσμων επικουρικών με απόφαση κύριου φορέα" οι οποίες φτάνουν τις 42.357! Και οι υπόλοιπες 45.147 που αναφέρονται στα στοιχεία του ίδιου του ΕΤΕΑΕΠ τα οποία δημοσιοποιήσαμε,  τι θεωρούνται; Ανύπαρκτες ή αόρατες;" διερωτάται η ΠΟΚΟΚΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου