Σελίδες

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Χ.Σταικούρας: Μείωση του επιτοκίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων από το 5% που είναι σήμερα στο 3%

Χ.Σταικούρας: Μείωση του επιτοκίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων από το 5% που είναι σήμερα στο 3%


Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Στις προγραμματικές δηλώσεις τόνισα ότι πρωταρχικός στόχος της νέας Κυβέρνησης είναιη υψηλή και βιώσιμη μεγέθυνση της οικονομίας.
Και ότι όλες οι πολιτικές μας, δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και θεσμικές, θα είναιπροσανατολισμένες στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Ταυτόχρονα είχα επισημάνει ότι το οικονομικό επιτελείο, σε όλες τις πολιτικές που σχεδιάζει και θα εφαρμόσειέχει ως οδηγό την διαρκή αναζήτηση καλού συνδυασμού μεταξύ αποδοτικότητας και ισότητας.
Μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Μ’ αυτές τις κατευθυντήριες αρχές, με σεβασμό και συνέπεια στις προγραμματικές δηλώσεις μας, συζητούμε σήμερα το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας Κυβέρνησης.
Της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θέτει δύο βασικές προτεραιότητες:
1η Προτεραιότητα: Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 22% από το 2019.
Από τη συγκεκριμένη μείωση φόρου, δεν εξαιρείται κανείς!
Όλοι οι πολίτες θα δουν μείωση της επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία τους.
Αλλά αυτή η μείωση δεν είναι οριζόντια!
Είναι πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη.
Μεσαία τάξη που τόσο πολύ επλήγη από την συνειδητή επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης να την υπερφορολογήσει.
Έτσι συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη του Σχεδίου Νόμου:
§ Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
§ Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%.
§ Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
§ Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
§ Τέλος, για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%.
Ακούσαμε και διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες απίστευτες ανακρίβειες από συναδέλφους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και τον Αντιπολιτευόμενο Τύπο αντίστοιχα.
Αναφορές όπως ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «είναι ταξικής μεροληψίας», ότι «οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ είναι ψαλιδισμένες», και το κορυφαίο, ότι «1,1 εκατ. ιδιοκτήτες θα είναι ζημιωμένοι με το νέο ΕΝΦΙΑ».
Ας πούμε συνεπώς ορισμένες αλήθειες:
Αλήθεια 1η: Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε πει, προεκλογικά, ότι θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, από το 2020 και μετά.
Τελικά, προχωρά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα απ’ ότι είχε προεκλογικά υποσχεθεί.
Μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 22% από το 2019!
Αλήθεια 2η: Η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 30%, ισχύει, στο ακέραιο!
Αλήθεια 3η: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «δεν δίνει πολλά σε λίγους», αλλά «δίνει πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη.
Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, δηλαδή αυτές με πάνω από 1 εκατ. ευρώ ακίνητης περιουσίας, είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων.
Η ελάφρυνση που αυτοί οι πολίτες θα δουν είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ!
Επίσης, 474.000 συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπανκαμία ελάφρυνση με την ρύθμιση της απελθούσας Κυβέρνησης, με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν. Για πρώτη φορά!
Τέλος, 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με την ρύθμιση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.
Πόση μείωση θα δουν; Από 90 μέχρι 170 ευρώ.
Συμπερασματικά, με την ρύθμιση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ανακουφίζονταιάμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, τονώνεταιη αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.
Και όλα αυτά με όρους φοροδοτικής ικανότητας και αναλογικής ισότητας.
Με όρους αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης.
2η Προτεραιότητα: Η βελτίωση και διερεύνηση του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων.
§ Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ,.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισηςτων οφειλετών.
§ Το επιτόκιο που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% που είναισήμερα στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
§ Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή, δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
§ Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.
§ Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισηςχορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
§ Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
§ Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούννα υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.
Με το παρόν Σχέδιο Νόμου καθίσταται σαφές ότι αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση θα είναι η τελευταία!
Μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις.
Εξαρχής θέτουμε ένα γνωστό και σταθερό πλαίσιο κανόνων.
Έτσι οικοδομούμε τη σταθερότητα.
Και το Κράτος ανακτά την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Κύριες και κύριοι Συνάδελφοι,
Στόχος της φορολογικής πολιτικής μας, στην οποία εντάσσεται το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου, είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίςνα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας.
Μία νέα φορολογική πολιτική που συνιστά αναπόσπαστο τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας.
Ισχυροποίηση της οικονομίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να γίνει η Ελλάδα ξανά μία κανονική και ισχυρή χώρα.
Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι βήμα-βήμα θα τα καταφέρουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου