Σελίδες

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Το "πάρτι" των ελληνικών ομολόγων - Πώς κινήθηκαν οι αποδόσεις από το 2015 έως σήμερα - Αναμμένες οι μηχανές για νέα έξοδο στις αγορές

Το "πάρτι" των ελληνικών ομολόγων - Πώς κινήθηκαν οι αποδόσεις από το 2015 έως σήμερα - Αναμμένες οι μηχανές για νέα έξοδο στις αγορές

Σε ράλι έχουν επιδοθεί τα ελληνικά ομόλογα μετά τις ευρωεκλογές και μόλις πέντε ημέρες πριν από τις εθνικές κάλπες. Το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει βελτιωθεί και αρκεί μια αναδρομή στις αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών τίτλων για να το αντιληφθεί κανείς.
Το καλοκαίρι του 2015, τότε που οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και η χώρα "φλέρταρε" με το Grexit, το ελληνικό ομόλογο είχε φτάσει να διαπραγματεύεται με απόδοση 14,63% καθιστώντας απαγορευτική κάθε σκέψη χρηματοδότησης από τις αγορές. Στις 12 Φεβρουαρίου 2016 αν και μειωμένη η απόδοση, παράμενε σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 11,52%.
Τελικά η συμφωνία με τους δανειστές οδήγησε σταδιακά σε χαμηλότερες αποδόσεις και η έκδοση 10ετούς ομολόγου τον περασμένο Μάρτιο έγινε με απόδοση 3,9%. Στις αρχές του περασμένου Απριλίου λόγω του θετικού διεθνούς περιβάλλοντος έφτασαν το 3,29%. Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτιούνταν πότε θα σπάσει το "φράγμα" του 3% υποχωρώντας προς τα κάτω.
Τελικά την Τρίτη έκλεισε σε νέα χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 2,12% κάνοντας πλέον κάποιους να μιλούν ότι σύντομα θα σπάσει και το φράγμα του 2%. Μετά τις ευρωεκλογές και τη νίκη της ΝΔ, η αγορά των ελληνικών ομολόγων έχει επιδοθεί σε ένα "ξέφρενο πάρτι" με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει υποχωρήσει κατά 38% σε σχέση με το 3,9% της έκδοσής του.
Η όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα έχει ανοίξει, ενώ διεθνείς οίκοι συνδέουν την απόδοση αυτή και με την προοπτική συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ, ένα κόμμα, που, όπως υποστηρίζουν έχει φιλική ατζέντα προς τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Στα "ατού" για την αγορά ομολόγων είναι και ευνοϊκοί εξωγενείς παράγοντες όπως η προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ.
Στο μέτωπο των εκδόσεων, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν ακόμα και μια "εντυπωσιακή κίνηση" με έκδοση τίτλων 15ετούς διάρκειας ή πιο συντηρητικά με επανεκδόσεις πενταετών, επταετών ή δεκαετών τίτλων. Σημειώνεται ότι στις 2 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch και στις 23 Αυγούστου η Moody's.
Όπως και να έχει μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου θα δούμε και νέες "αντιδράσεις" στις αγορές ομολόγων, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Πλέον η όρεξη του ελληνικού δημοσίου έχει ανοίξει για νέα έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με πριν από τρεις μήνες.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου