Σελίδες

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Αυξάνονται οι δόσεις της ρύθμισης και για ποσά κάτω των 3.000 ευρώ Ποιες βελτιώσεις προβλέπει το σχέδιο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών

Αυξάνονται οι δόσεις της ρύθμισης και για ποσά κάτω των 3.000 ευρώ

Ποιες βελτιώσεις προβλέπει το σχέδιο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 09:48
EPA/ARSHAD ARBAB
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προβλέπουν τη μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ.
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Tου Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@ naftemporiki.gr
Μεγαλύτερο αριθμό και μικρότερα ποσά μηνιαίων δόσεων για περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν στη φορολογική διοίκηση ποσά μέχρι 3.000 ευρώ προβλέπει το σχέδιο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. 
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προβλέπουν τη μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ. 
Έτσι σε όσους από τους φορολογούμενους αυτούς χρωστούν ποσά πάνω από 2.400 έως 3.000 ευρώ θα δοθεί το δικαίωμα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις των 20-25 ευρώ εκάστη. Επίσης σε όσους οφείλουν ποσά από 200 έως 2.400 ευρώ θα παρασχεθεί η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ εκάστη.
Στοιχεία της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι με βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 3.000 ευρώ ανέρχονται σε 2.410.000. Για τους φορολογούμενους αυτούς ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δεσμευθεί κατά την προεκλογική περίοδο ότι θα απλοποιήσει και θα καταστήσει ακόμη πιο ευνοϊκούς τους όρους ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τη φορολογική διοίκηση, δίδοντάς τους τη δυνατότητα να πληρώνουν 20 ευρώ το μήνα. 
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του λίγες μέρες πριν από τις εκλογές είχε αναφέρει ότι η κυβέρνησή του, μέσω βελτιώσεων που θα νομοθετήσει στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μικρών οφειλών προς το Δημόσιο και ειδικότερα τις πολλές περιπτώσεις των φορολογουμένων που χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ. 
Είχε διευκρινίσει δε ότι γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα νομοθετηθούν απλές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 20 ευρώ, έτσι ώστε όλοι αυτοί οι μικροοφειλέτες να μπορούν να πληρώνουν και να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Σημειώνεται ότι με το ισχύον σήμερα καθεστώς ρύθμισης του ν. 4611/2019, ο οποίος ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο, όσοι φορολογούμενοι χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους ως εξής:
  • Όσοι έχουν δηλώσει ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για το έτος 2017, μπορούν να διακανονίσουν την εξόφληση των οφειλών τους με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για ποσά οφειλών της τάξεως των 120-540 ευρώ, οι μηνιαίες δόσεις κυμαίνονται από 3 έως 18, ενώ για μεγαλύτερα ποσά οι δόσεις είναι τουλάχιστον 18 και μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 100 μόνο αλλά μόνο για οφειλές 3.000 ευρώ.
  • Για όσους έχουν δηλώσει ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ για το έτος 2017, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καθορίζεται με βάση μία προοδευτική κλίμακα συντελεστών, που ξεκινούν από το 4% και φθάνουν μέχρι το 25% για όσους δεν έχουν εξαρτώμενα τέκνα και μειώνονται κατά 1-3 ποσοστιαίες μονάδες για όσους έχουν εξαρτώμενα τέκνα. Συγκεκριμένα για όσους δεν βαρύνονται με τέκνα οι συντελεστές κλιμακώνονται ως εξής:
α) 4% για το τμήμα του ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 10.000,01 ευρώ έως τα 15.000 ευρώ,
β) 6% για το τμήμα του ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 15.000,01 ευρώ έως τα 20.000 ευρώ,
γ) 8% για το τμήμα του ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 20.000,01 ευρώ έως τα 25.000 ευρώ,
δ) 10% για το τμήμα ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 25.000,01 ευρώ έως τα 30.000 ευρώ,
ε) 12% για το τμήμα ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 30.000,01 ευρώ έως τα 50.000 ευρώ,
στ) 15% για το τμήμα ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 50.000,01 ευρώ έως τα 75.000 ευρώ,
ζ) 20% για το τμήμα ετήσιου καθαρού κέρδους από τα 75.000,01 ευρώ έως τα 100.000 ευρώ,
η) 25% για το τμήμα ετήσιου καθαρού κέρδους πάνω από τα 100.000 ευρώ.
Οι συντελεστές αυτοί εφαρμόζονται κλιμακωτά επί του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος του έτους 2017 και έτσι προσδιορίζεται το ποσό που είναι δυνατό να αποπληρωθεί σε ετήσια βάση από τον οφειλέτη ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματός του. 
Στη συνέχεια υπολογίζεται το ποσό που μπορεί να πληρώνεται κάθε μήνα κατόπιν:
α) διαίρεσης του ετήσιου ποσού με τον αριθμό 12, για να προκύψει το μηνιαίο ποσό πληρωμής
β) διαίρεσης του συνολικού ποσού της οφειλής με το μηνιαίο ποσό πληρωμής
γ) στρογγυλοποίησης του αποτελέσματος της προηγούμενης διαίρεσης στο ακέραιο κομμάτι του προκύπτοντος πηλίκου
δ) προσαρμογής στους προβλεπόμενους περιορισμούς που ορίζουν ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ και ελάχιστο αριθμό δόσεων 18.
Με βάση το παραπάνω σύστημα, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που προκύπτει για τους οφειλέτες ποσών μέχρι 3.000 ευρώ οι οποίοι έχουν δηλώσει ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ για το έτος 2017 κυμαίνεται από 18 έως 98 ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. 
Για παράδειγμα, σε οφειλέτη με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και χωρίς εξαρτώμενα τέκνα που χρωστά 2.000 ευρώ, το παραπάνω σύστημα υπολογίζει τις μηνιαίες δόσεις στις 48 των 41,66 ευρώ εκάστη. 
Για οφειλέτη με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ χωρίς τέκνα και με χρέος 3.000 ευρώ το παραπάνω σύστημα υπολογίζει τις μηνιαίες δόσεις σε 25 των 120 ευρώ εκάστη.
Ελάχιστο μηνιαίο ποσό στα 20 ευρώ
Με το νέο σύστημα, το οποίο θα προβλέπεται στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ θα μειωθεί από τα 30 στα 20 ευρώ, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν κυρίως όσοι μικροοφειλέτες έχουν δηλώσει για το 2017 ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Για τους οφειλέτες αυτούς, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξηθεί σημαντικά καθώς σε κάθε περίπτωση η οφειλή θα διαιρείται με ελάχιστο ποσό δόσης 20 ευρώ αντί 30 ευρώ. Π.χ. για οφειλέτη ποσού 2.000 ευρώ, θα επιτρέπεται πλέον αποπληρωμή σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη, ενώ σήμερα επιτρέπεται αποπληρωμή σε 66 μηνιαίες δόσεις των 30,30 ευρώ εκάστη.
Άλλες διευκολύνσεις
Πέραν της μείωσης του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει κι άλλες βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών του ν. 4611/2019 ειδικά για όσους οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ στη φορολογική διοίκηση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται περισσότερα ευεργετήματα, όπως η διευκόλυνση όσων μικροοφειλετών έχουν ήδη δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα που εισέρχονται στους λογαριασμούς αυτούς για να μπουν στη ρύθμιση, δεδομένου ότι αυτά κατάσχονται αμέσως, ενώ δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των μηνιαίων δόσεων για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίστανται οφειλές του ίδιου φορολογούμενου σε περισσότερες της μιας υπηρεσίες της ΑΑΔΕ όπου με το ισχύον καθεστώς δεν προβλέπεται άθροιση των οφειλών, αλλά ξεχωριστή ρύθμιση για κάθε οφειλή, με αποτέλεσμα να προκύπτει για τον οφειλέτη μικρός αριθμός και μεγάλα ποσά δόσεων.   
Επαφές και συσκέψεις
Πυρετός συσκέψεων χθες στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει προγραμματισμένης συνάντησης του υπουργού Χρ. Σταϊκούρα με τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σάββατο, αλλά και εν όψει των επαφών που θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το προωθούμενο από την κυβέρνηση φορολογικό νομοσχέδιο και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των διατάξεών του.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε χθες με τους υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο και Θόδωρο Σκυλακάκη. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα και στο επίκεντρο το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Χθες ο κ. Σταϊκούρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.
Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και γενικούς διευθυντές του υπουργείου, με αντικείμενο τα έσοδα και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Όσον αφορά τη στελέχωση των κενών θέσεων στο υπουργείο Οικονομικών, χθες ανακοινώθηκε ότι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ανέλαβε ο Μιχάλης Αργυρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου