Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Σε υψηλά επίπεδα η παραβατικότητα και τον Ιούνιο Στο «κόκκινο» η φοροδιαφυγή από τις επιχειρήσεις στην Κέρκυρα (62%) και από τους οδηγούς ταξί (81%)

Σε υψηλά επίπεδα η παραβατικότητα και τον Ιούνιο

Στο «κόκκινο» η φοροδιαφυγή από τις επιχειρήσεις στην Κέρκυρα (62%) και από τους οδηγούς ταξί (81%)
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 10:54
 
UPD:10:54
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftempoiriki.gr
«Λαβράκια» έπεσαν στα δίχτυα των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατά τις «εφόδους» τους σε νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κατά τη θερινή περίοδο και τη στήριξη των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Είναι αξιοσημείωτο -όπως προκύπτει, άλλωστε, από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ελέγχων- ότι η παραβατικότητα, παρά τα αυστηρά μέτρα και το «κυνήγι», παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, μόνο τον Ιούνιο ελέγχθηκαν 7.735 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται σε 32% και τους περισσότερους ελέγχους να διεξάγονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Στο «κόκκινο» βρέθηκε η παραβατικότητα και στην Κέρκυρα, αφού από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι έξι στους δέκα επιτηδευματίες είχαν υποπέσει σε κάποια φορολογική παράβαση. Όσον αφορά, πάντως, γενικότερα τα νησιά, στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ελέγχων βρίσκεται η Ζάκυνθος, ενώ ακολουθούν όσα βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, τον Ιούνιο οι περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι ήταν: η Αθήνα με 407 ελέγχους, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε 37% παραβατικότητα, και η Θεσσαλονίκη, όπου διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 55% των ελεγχόμενων. Ακολουθούν η Πάτρα με 233 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Κατερίνη με 200 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Ζάκυνθος με 186 ελέγχους και 41% παραβατικότητα, το Ηράκλειο με 28% παραβατικότητα, το Αργοστόλι όπου διενεργήθηκαν 173 έλεγχοι με 29% παραβατικότητα, το Ρέθυμνο με 166 ελέγχους και 20% παραβατικότητα, η Ρόδος με 166 ελέγχους και 43% παραβατικότητα, τα Χανιά με 164 ελέγχους και 28% παραβατικότητα, η Μύκονος με 159 ελέγχους και ποσοστό παραβατικότητας 43%, η Σαντορίνη με 151 ελέγχους και 56% παραβατικότητα και η Κέρκυρα όπου διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι και η παραβατικότητα έφθασε στο 62%.
Οι κλάδοι στους οποίους διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη παραβατικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι: εκμετάλλευση ταξί 81%, πλυντήρια αυτοκινήτων 75%, ανθοπωλεία 73%, ταξιδιωτικά πρακτορεία 68%, μανικιούρ - πεντικιούρ 63%, δικηγόροι 63%, ψητοπωλεία - σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) 62%, κομμωτήρια - κουρεία 62%, ενοικίαση μοτοποδηλάτων 57%, πρατήρια καυσίμων 54%, χερσαίες - θαλάσσιες μεταφορές 53%, λιανικό εμπόριο 36%, εστίαση 33% και καταλύματα 24%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από επιχειρηματίες της εστίασης στη Μύκονο, κυρίως για την αυστηρότητα των ελεγκτών, τα ίδια στελέχη της ΑΑΔΕ υπογράμμισαν ότι στα τρία χρόνια που εφαρμόζεται το μέτρο των λουκέτων, δηλαδή ο νόμος του 1997, καμία από τις επιχειρήσεις που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη -επειδή βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν και οδηγήθηκαν σε 48ωρο κλείσιμο- δεν έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια. 
Νέοι γενικοί διευθυντές και προϊστάμενοι στην ΑΑΔΕ
Στην επιλογή και τοποθέτηση νέων γενικών διευθυντών και προϊσταμένων Διευθύνσεων σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προχώρησε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής έπειτα από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αφού τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία. Οι επιλογές, με βάση και σχετική ανακοίνωση, έχουν ως εξής:
- Στη θέση του γενικού διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού και Οργάνωσης επελέγη ο Νικόλαος Βλάχος, προερχόμενος από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΑΔΕ.
- Στη θέση της γενικής διευθύντριας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επελέγη η Σοφία Σεχπερίδου, προερχόμενη από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ.
- Στη θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας επελέγη ο Γεώργιος Φάκος, προερχόμενος από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.
- Στη θέση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας επελέγη η Αικατερίνη Σταυροπούλου, προερχόμενη από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας της ΑΑΔΕ.
- Στη θέση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου επελέγη η Μαρία Μενούνου, προερχόμενη από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.
- Στη θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού και Κτηριακών Υποδομών επελέγη ο Θεόδωρος Κελαδίτης, προερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου