Σελίδες

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Πρώτη γεύση από τις διαθέσεις των θεσμών για τη νέα κυβέρνηση

Πρώτη γεύση από τις διαθέσεις των θεσμών για τη νέα κυβέρνηση

Οι βασικοί άξονες των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς έχουν ήδη χαραχθεί από τις πρώτες ημέρες των επαφών.
prwti-geusi-apo-tis-diatheseis-twn-thesmwn-gia-ti-nea-kubernisi

Ως συνάντηση γνωριμίας χαρακτηρίζεται ο σημερινός κύκλος επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών. Από τα γραφεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα περάσουν σήμερα εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πρόβα τζενεράλε ενόψει της επίσημης αξιολόγησης που θα γίνει τον Σεπτέμβριο αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Μέχρι τότε, θα έχει ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος επαφών προκειμένου να υπάρξει καταρχήν συμφωνία επί του περιεχομένου του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί έως τις αρχές Αυγούστου στη Βουλή.
Όλα τα «βαριά» θέματα της ατζέντας, θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Και ο κατάλογος με τα βαριά θέματα είναι πολύ μακρύς. Περιλαμβάνει τη συζήτηση για το αν υπάρχει ή όχι δημοσιονομικό κενό μέσα στο 2019, το αν υπάρχει ή όχι δημοσιονομικός χώρος για το 2020 αλλά και όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων που πρέπει να κλείσουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η 3η και η 4η αξιολόγηση. Αυτό το «κλείσιμο» συνεπάγεται και την εκταμίευση της επόμενης δόσης με τα ANFAs και στα SMPs.
Οι βασικοί άξονες των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς έχουν ήδη χαραχθεί από τις πρώτες ημέρες των επαφών. Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και φέτος αλλά και για το 2020, όλο το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις διαβουλεύσεις επί των αριθμών. Πρώτον στο αν βγαίνουν τα φετινά νούμερα, και δεύτερον στο αν υπάρχει ή όχι δημοσιονομικός χώρος για την επόμενη χρονιά. Ειδικά το τελευταίο, είναι και το εξαιρετικά κρίσιμο για την ελληνική κυβέρνηση η οποία θέλει να «χωρέσει» στον προϋπολογισμό του 2020 κάποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όπως είναι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και η θέσπιση χαμηλού συντελεστή 9% για τα φυσικά πρόσωπα και για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ.
Αυτές οι συζητήσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σαφείς ενδείξεις θα πρέπει να υπάρξουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου καθώς έως τότε θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η πορεία της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς ενώ θα έχουν φανεί και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Με αυτά τα δεδομένα, θα είναι και δύσκολο για τον πρωθυπουργό να γίνει πολύ συγκεκριμένος όσον αφορά στα φορολογικά μέτρα κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Το πιο πιθανό είναι ότι θα αναγνωστούν οι βασικές κατευθύνσεις και ότι η ποσοτικοποίηση θα γίνει από το φθινόπωρο. 


Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου