Σελίδες

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Οι μεταρρυθμίσεις «κλειδί» για το κλίμα εμπιστοσύνης Η κυβέρνηση καλείται να βρει τις κρίσιμες ισορροπίες

Οι μεταρρυθμίσεις «κλειδί» για το κλίμα εμπιστοσύνης

Η κυβέρνηση καλείται να βρει τις κρίσιμες ισορροπίες
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 07:07
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
 
Την «ισορροπία» ανάμεσα σε ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών και στις πρώτες ευνοϊκές ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σκιαγραφήσει τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, που ξεκινά το Σάββατο και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με την ψήφο εμπιστοσύνης.
Στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τετραετίας, με την κυβέρνηση να εστιάζει στην πολιτική διαπραγμάτευση για να κατοχυρώσει την «ιδιοκτησία» του οικονομικού προγράμματος. Αιφνιδιαστικές κινήσεις δεν θα υπάρξουν, καθώς βάρος δίνεται στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει στη συνέχεια η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε αυτή τη φάση δίνεται προτεραιότητα σε θέματα τα οποία η νέα κυβέρνηση έχει «κληρονομήσει» από τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να ρυθμίσει. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι 120 δόσεις (με το βάρος να πέφτει σε διορθωτικές κινήσεις), η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ο ΕΝΦΙΑ (με τις αλλαγές να ξεκινούν πιθανότατα από το 2020).
Αναπτυξιακό πρόσημο
Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο -καθώς αναμένεται και συνέχεια- θα περάσει από τη Βουλή μέχρι τις 10 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει και αναπτυξιακές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να μιλήσει για την εθνική στόχευση να αναδειχθεί το 2021 ως έτος ορόσημο για την Ελλάδα (συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση). «Γαλάζια» φιλοδοξία είναι να γυρίσει η χώρα οριστικά σελίδα με ένα νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο, προκειμένου να ξεκλειδώσει και η συζήτηση για τα πλεονάσματα.
Οι στόχοι για το 2019 δεν αμφισβητούνται, ενώ και το 2020 δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εντυπωσιακή ανατροπή στο θέμα αυτό. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης μπορούν να ανοίξουν τη συζήτηση με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τα πλεονάσματα ενδεχομένως για το 2021.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να αναφέρεται στο γαλάζιο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, δίνοντας έμφαση στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές. Παράλληλα με την πολιτική συζήτηση οι υπουργοί καλούνται να κάνουν και την απαραίτητη οικονομική τεκμηρίωση, ενώ ήδη έχει αρχίσει η ανταλλαγή στοιχείων με τους θεσμούς.
Συναντήσεις
Σήμερα θα γίνουν συναντήσεις γνωριμίας των εκπροσώπων των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης.
Στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στα θετικά μηνύματα των αγορών και στην πορεία του επταετούς ομολόγου. Επισημαίνουν πως πρόκειται για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, ενώ ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται το «προφίλ» των επενδυτών.
Εκτός από τη «μητέρα» των μαχών στο πεδίο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις θα εστιάσει σε θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτό φάνηκε και από το ότι ξεκίνησε τον κύκλο των επισκέψεων στα υπουργεία από το Παιδείας, ενώ ακολούθησαν το Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υγείας.
Γενικοί γραμματείς
Στο μεταξύ, χθες, ο κύκλος της τοποθέτησης των γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία έκλεισε και απομένει μόνο ο ορισμός των γραμματέων που θα στελεχώσουν την Προεδρία της Κυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως αξιοποιούνται πρόσωπα που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στη δημόσια διοίκηση, αλλά και πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα που θα συνδράμουν στην ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρονται ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνος Αλεξανδρής, η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη (με προηγούμενη θητεία από το 2011 έως το 2015) και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Γιάννης Μαστρογεωργίου.
Τέλος, να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Τη Δευτέρα είχε συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.  
Εθνική άμυνα
Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έθεσε ως προτεραιότητες:
- Την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και
- Τη διασφάλιση της αξιοκρατικής ιεραρχικής εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με στόχο την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και παράλληλα την αξιοποίηση των αμυντικών προγραμμάτων ως πυλώνων ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου