Σελίδες

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε! Τελευταίες συμβουλές πριν τη λήξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης



Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε!

Τελευταίες συμβουλές πριν τη λήξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Λίγες μέρες πριν από την λήξη των φορολογικών δηλώσεων , θέλουμε να αναδείξουμε κάποια θέματα που απασχόλησαν τους φορολογούμενους, κάπως εξειδικευμένα.

 Δεν ξέρω αν αυτά που θα γράψουμε θα βοηθήσουν την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αλλά σίγουρα θα βοηθήσουν να μην ξαναγίνουν λάθη, αφού τα θέματα είναι διαχρονικά.

ΦΠΑ Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων

Η ερώτηση είναι πάντα επίκαιρη. «Μα γιατί δεν εκπίπτει το ΦΠΑ του επιβατικού αυτοκινήτου που πήρα για την εταιρία μου;».

Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κ.Ν. 2859/2000 (Κώδικα ΦΠΑ) , δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες:

α) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

β) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης οινοπνευματωδών ή αλκοολούχων ποτών, εφόσον αυτά προορίζονται για την πραγματοποίηση μη φορολογητέων πράξεων.

γ) δεξιώσεων, ψυχαγωγίας και φιλοξενίας γενικά,

δ) στέγασης, τροφής, ποτών, μετακίνησης και ψυχαγωγίας για το προσωπικό ή τους εκπροσώπους της επιχείρησης,

ε) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται για τα πιο πάνω μεταφορικά μέσα. Εφόσον προορίζονται για πώληση, μίσθωση ή μεταφορά προσώπων με κόμιστρο.

Είναι λοιπόν κατανοητό ότι όλες οι δαπάνες των ΕΙΧ αυτοκινήτων μέχρι 9 θέσεων δεν εκπίπτουν φορολογικά ως εισροές ΦΠΑ , συμπεριλαμβανόμενου και του ΦΠΑ εξόδων επισκευής και συντήρησης αυτών.

Τόσο το καθαρό ποσό , όσο και ο ΦΠΑ αποτελούν δαπάνη για  την επιχείρηση και αφαιρείται από τα έσοδά της ώστε να εξευρεθεί το καθαρό εισόδημα (κέρδος) που θα φορολογηθεί.

Προσοχή:

Στην περίπτωση που κάποιο μέρος της δαπάνης θεωρηθεί μη εκπιπτόμενη δαπάνη για την επιχείρηση, (π.χ. χρήση αυτοκινήτου της εταιρίας από συγγενικό πρόσωπο του επιχειρηματία που δεν έχει σχέση με την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης), τότε δεν αναγνωρίζεται ως δαπάνη και ο αναλογούν ΦΠΑ.

Δεν αφορά μόνο τα Ε.Ι.Χ.

Αν προσέξετε αναλυτικά την διάταξη , το μέτρο της μη έκπτωσης του ΦΠΑ δεν αφορά μόνο τα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά και άλλες κατηγορίες, όπως μοτοσικλέτες, μοτοποδήλατα σκάφη και αεροσκάφη, που είναι ιδιωτικής χρήσης, γιατί αναφέρεται σε οχήματα.

Άρα ακόμη και αν ένα δίκυκλο, , αγοραστεί από μια Ανώνυμη Εταιρία για τον υπάλληλο που κάνει εξωτερικές εργασίες ή από μια ατομική επιχείρηση για να κάνει ο υπάλληλος ντελίβερι στους πελάτες, δεν υπάρχει δικαίωμα  έκπτωσης του ΦΠΑ.

Το ίδιο συμβαίνει και για τα τιμολόγια που λαμβάνει μια επιχείρηση για δεξιώσεις, ψυχαγωγία και φιλοξενία , δηλαδή ταβέρνες και εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, καφενεία και καφετέριες αλλά και ξενοδοχεία για την φιλοξενία πελατών, προμηθευτών και υπαλλήλων. Ακόμη δεν μπορεί να εκπέσει και το ΦΠΑ για το φαγητό που προσφέρουν οι εταιρίες στο προσωπικό τους , αλλά και τα έξοδα κίνησης τους όπως εισιτήρια το φαγητό και το ξενοδοχείο τους, όταν βρίσκονται εκτός έδρας.

Ποιος μισθός πρέπει αν αναμορφωθεί;

Σύμφωνα με το νόμο 4446/2016, από 1.1.2017 για να αναγνωριστεί ως δαπάνη το τμήμα του μισθού που αφορά το ποσό που πληρώνεται  στον εργαζόμενο, πρέπει αν έχει εξοφληθεί με τραπεζικό τρόπο.

Πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, ότι αν ο μισθός δεν πληρωθεί με τον προσήκοντα τρόπο κάποιο μήνα, τότε δεν χάνεται όλη η μισθοδοσία της επιχείρησης ή όλη η μισθοδοσία του εργαζόμενου, αλλά μόνο του συγκεκριμένου μήνα.

Για παράδειγμα η μισθοδοσία του Φεβρουαρίου 2019  ύψους 650 ευρώ, με συνολικό κόστος για την επιχείρηση 812,89 ευρώ, με τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη, φορολογικά χωρίζεται σε δυο μέρη. Όσο αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές (104,00 + 162,89=) 266,89 ευρώ , θα εκπέσει όταν πληρωθεί στον ασφαλιστικό φορές, μέσα στο 2019 αν πληρωθεί μέσα στο 2019 ή σε επόμενα φορολογικά έτη , αν πληρωθεί εκπρόθεσμα σε άλλο έτος ή με δόσεις.

Όσο αφορά την αμοιβή του εργαζόμενου δηλαδή τα 546,00 ευρώ που απομένουν , θα εκπέσουν μόνο αν πληρωθούν με τραπεζικό τρόπο. Αν π.χ. πληρωθούν 300 ευρώ μέσω τράπεζας και 246 ευρώ μετρητά , τότε η επιχείρηση χάνει όλη την δαπάνη δηλαδή όλα τα 546,00 ευρώ.

Όσο αφορά τις μη πληρωμένες αμοιβές , όπως αναφέρει η ΠΟΛ.1061/2017, «6. ………….
Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους αλλά δεν έχουν εξοφληθεί στο έτος αυτό, κρίνονται οριστικά, ως προς την εκπεσιμότητά τους, στο φορολογικό έτος που θα λάβει χώρα η εξόφληση αυτών. Στην περίπτωση που στο έτος εξόφλησης των δαπανών διαπιστωθεί ότι οι δαπάνες αυτές εξοφλήθηκαν χωρίς να γίνει χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή διαμεσολάβηση παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (π.χ. με μετρητά), η επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση του φορολογικού έτους που αφορά η δαπάνη, προσθέτοντας τα ποσά αυτών των δαπανών ως θετική λογιστική διαφορά.»   

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου