Σελίδες

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ μπορεί να ανακάμψει με επτά κινήσεις

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ μπορεί να ανακάμψει με επτά κινήσεις

Παρά τα αρνητικά αποτελέσματα τριμήνου που παρουσίασε η ΔΕΗ με τις κατάλληλες κινήσεις μπορεί το 2022 να έχει λειτουργική κερδοφορία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης παρουσιάζοντας τις προϋποθέσεις για να υπάρξει ένα success strory, το οποίο όπως αναφέρει είναι μια προοπτική που μπορεί να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή με τίμημα μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από τη σημερινή κεφαλαιοποίηση.
Μιλώντας στο "Έθνος", ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Χαρακτηριστικά λέει τα εξής:
"Πρώτο ένα fund μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια της επιχείρησης και αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών κατά 85 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Δεύτερο είναι οι εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και η μεγάλη ανανέωση και ο εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού σε πλάνο τριετίας, με θεαματική άνοδο της αποδοτικότητας. Τρίτο είναι η αποδοτική διαχείριση της λιγνιτικής παραγωγής. Η Πτολεμαΐδα 5 μπορεί να αποφέρει πάνω από 80-100 εκατ. ευρώ EBITDA τον χρόνο.
Τέταρτο είναι η αξιοποίηση των δικτύων διανομής. Το project των έξυπνων μετρητών έχει ένα IRR πάνω από 10%, ενώ η διάθεση δικτύων για το 5G μπορεί να αποφέρει πολύ μεγάλα έσοδα.
Πέμπτο είναι η ριζική στροφή στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ μπορεί κάλλιστα να επενδύσει στις ΑΠΕ μέχρι το 2022 ένα δισ. ευρώ. EBITDA πάνω από 100 εκατ. Έκτο είναι η διεθνής δραστηριότητα της ΔΕΗ. Επενδύσεις, ιδίως σε ΑΠΕ στη γειτονιά μας, όπου ήδη εξετάζουμε κάποια σχέδια και ανάπτυξη του διεθνούς trading στην ενέργεια με την αξιοποίηση των θυγατρικών μας στα Βαλκάνια. Στρατηγική μας είναι να γίνει η ΔΕΗ leader στη ΝΑ Ευρώπη εκμεταλλευόμενη το ισχυρό της brand name. Έβδομο είναι το real estate με την ακίνητη περιουσία της ΔΕΗ, η λογιστική αξία της οποίας είναι 1,1 δισ. Είναι ανάγκη τέλος να εξαλειφθούν στρεβλώσεις και ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως είναι τα ΝΟΜΕ. Επίσης, τα ασφυκτικά πιστωτικά περιθώρια προς τους διαχειριστές, με τα οποία συσσωρεύονται τόκοι υπερημερίας που σήμερα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου