Σελίδες

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Πάνε πίσω έξι μήνες οι αξιολογήσεις - Σοβαρές παρενέργειες σε χρέος και αγορές

Πάνε πίσω έξι μήνες οι αξιολογήσεις - Σοβαρές παρενέργειες σε χρέος και αγορές

Της Δήμητρας Καδδά
Στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα έπρεπε θεωρητικά να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Πλέον, σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση
Ο λόγος για την αξιολόγηση που συνδέεται με την δεύτερη "δόση". Δηλαδή με το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος (σ.σ. χαμηλό επιτόκιο και κέρδη ομολόγων) το οποίο θα ενεργοποιήσει ο ESM μόνο αν η Ελλάδα ολοκληρώσει μία σειρά από προαπαιτούμενα. 
Για την ακρίβεια, αν τηρούνταν το χρονοδιάγραμμα μίας αξιολόγησης ανά τρίμηνο και μίας δόσης ανά εξάμηνο (σ.σ. που συμφωνήθηκε κατά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια η οποία έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2018) τα λεφτά της δεύτερης "δόσης" θα είχαν έρθει….
Αυτή η νέα χρονοκαθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών, θα επικυρωθεί τη Δευτέρα. Την επομένη των εθνικών εκλογών θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες ένα διήμερο διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα.
Στην σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin απλά θα αποτιμηθούν οι μεγάλες αποκλίσεις στις δεσμεύσεις με τους δανειστές, αλλά και τα πεδία που άνοιξαν εκ νέου στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης που θα κλείσει με "κενά" για να υπάρξει η πολιτική αλλαγή σελίδας. 


Θα γίνει επί της ουσίας ο απολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αφήνει ένα δημοσιονομικό μέτωπο και ακόμη 14 προαπαιτούμενα ανοικτά τα οποία προκάλεσαν όχι μόνο την παραπάνω αναβολή στις αξιολογήσεις και στην ενεργοποίηση των πακέτων παρεμβάσεων του χρέους (σ.σ. που συμφωνήθηκαν το 2018 με επώδυνα ανταλλάγματα), αλλά και μία αναβολή στην έξοδο της χώρας στις αγορές, καθώς και πάγωμα της πρόθεσης πρόωρης αποπληρωμής του δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (σ.σ. η οποία ποτέ δεν μετεξελίχθηκε τελικά σε επίσημο αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης προς τον ESM). 

Τα παραπάνω μέτωπα αποτελούν πλέον ένα βαρίδι για την κυβέρνηση που θα προκύψει τις εκλογές. Θα πρέπει να αποδείξει άμεσα τη βούλησή της να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις τομές που είτε έχουν συμφωνηθεί είτε έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Ο χρόνος προσαρμογής είναι ελάχιστος. Οι πρώτες επαφές θα γίνουν μέσα στον Ιούλιο στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist (πάντα στο σενάριο σχηματισμού άμεσα νέας Κυβέρνησης).
Το πρώτο επίσημο πολιτικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου. Θα προετοιμάσει τη Σύνοδο της 13ης Σεπτεμβρίου αλλά και την επομένη έλευση των δανειστών στην Αθήνα η τέταρτη αξιολόγηση.
Οι παρενέργειες δεν θα είναι μόνο διαπραγματευτικές. Έχουν άμεση σχέση με την πραγματική οικονομία και με την ανάπτυξη.
Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν σοβαρές πιέσεις στην αγορά με βάση την πορεία του τζίρου λιανικής, αλλά και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επιβαρύνουν το ΑΕΠ, η άνοδος του οποίου σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, θα είναι χαμηλότερη ακόμα και από 1,9% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ για φέτος.
Έτσι, το στοίχημα της επόμενης κυβέρνησης είναι αν θα μπορέσει να ενεργοποιήσει εμπροσθοβαρώς τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της, ούτως ώστε όχι μόνο να ενισχύσει το ΑΕΠ αλλά και να μπορέσει να δημιουργήσει το δημοσιονομικό χώρο για τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει, αλλά και να δημιουργήσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα για τη διεκδίκηση χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου