Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Κέρκυρα και ταξιτζήδες πρωταθλητές φοροδιαφυγής – Μία στις τρεις επιχειρήσεις στη φάκα της ΑΑΔΕ

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Κέρκυρα και ταξιτζήδες πρωταθλητές φοροδιαφυγής – Μία στις τρεις επιχειρήσεις στη φάκα της ΑΑΔΕ


27/07/19 • 11:20 | UPD 27/07/19 • 12:33
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μία στις τρεις επιχειρήσεις στη φάκα της ΑΑΔΕ«Κόκκινο» χτυπάει η παραβατικότητα σε Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Μύκονο, Ζάκυνθο και Αθήνα.
Περίπου μία στις τρεις (ποσοστό 32%) από τις 7.735 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν σε όλη την Ελλάδα από την ΑΑΔΕ εν μέσω τουριστικής περιόδου εντοπίστηκε να έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
Χρυσό στη φοροδιαφυγή με βάση τους ελέγχους της ανεξάρτητης αρχής κερδίζει η Κέρκυρα, όπου το ποσοστό παραβατικότητας έφτασε το 56% ενώ σε επίπεδο δραστηριότητας το μεγαλύτερο ποσοστό παραβάσεων είχαν τα ταξί με 81%.
Οι περισσότεροι από τους συνολικά 7.735 ελέγχους που έκαναν τα αρμόδια όργανα της ΑΑΔΕ έγιναν στην Αθήνα και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, ενώ από τα νησιά στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ζάκυνθος.
Μέχρι πρόσφατα τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας εντοπίζονταν σε νυχτερινά κέντρα και τα κέντρα διασκέδασης. Φέτος οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ άλλαξαν πορεία και έβαλαν στο στόχαστρό τους τομείς και οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες μέχρι τώρα βρίσκονταν στο απυρόβλητο και ελέγχονταν μόνο μετά από καταγγελία. Οι έλεγχοι ήταν αρκετά αποκαλυπτικοί καθώς αποδείχθηκε πολύ υψηλό ποσοστό παραβατικότητας στα ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων και τα ανθοπωλεία.

Ο… χάρτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο, οι περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι ήταν η Αθήνα με 407 ελέγχους, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε 37% παραβατικότητα, η Θεσσαλονίκη, όπου διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις σε πάνω από τους μισούς (55%) και ακολουθούν η Πάτρα με 233 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Κατερίνη με 200 ελέγχους (36% παραβατικότητα), η Ζάκυνθος 186 έλεγχοι και 41% παραβατικότητα, το Ηράκλειο με 28% παραβατικότητα, το Αργοστόλι όπου διενεργήθηκαν 173 έλεγχοι με 29% παραβατικότητα, Ρέθυμνο 166 έλεγχοι (20% παραβατικότητα), Ρόδος 166 έλεγχοι (43% παραβατικότητα), Χανιά με 164 ελέγχους και 28% παραβατικότητα, Μύκονος όπου διενεργήθηκαν 159 έλεγχοι και ποσοστό παραβατικότητας 43%, η Σαντορίνη με 151 ελέγχους και 56% παραβατικότητα και η Κέρκυρα όπου διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι και η παραβατικότητα χτύπησε κόκκινο, φθάνοντας στο 62%.


Ανά κλάδο

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη της παραβατικότητας ανά οικονομική δραστηριότητα, η λίστα που κατάρτισε η ΑΑΔΕ έχει ως εξής;:
* Εκμετάλλευση ταξί 81%
* Πλυντήρια αυτοκινήτων 75%
* Ανθοπωλεία 73%
* Ταξιδιωτικά πρακτορεία 68%
* Μανικιούρ-Πεντικιούρ 63%
* Δικηγόροι 63%
* Ψητοπωλεία – Σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) 62%
* Κομμωτήρια – Κουρεία 62%
* Ενοικίαση μοτοποδηλάτων 57%
* Πρατήρια καυσίμων 54%
* Χερσαίες – Θαλάσσιες μεταφορές 53%
* Λιανικό εμπόριο 36%
* Εστίαση 33%
* Καταλύματα 24%

Χωρίς αποδείξεις

Η κύρια παράβαση που καταγράφηκε στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι η μη έκδοση αποδείξεων σε παραπάνω από πέντε περιπτώσεις ανά έλεγχο.
Τέλος, απαντώντας η ΑΑΔΕ στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από μερίδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης στη Μύκονο, τόνιζε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι προσφυγές σε βάρος του Δημοσίου με τις οποίες αμφισβητείται η αναστολή λειτουργίας επιχείρησης για φοροδιαφυγή είναι μάταιες.
Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ απαντούσε ότι, σχετικά με την αυστηρότητα των ελεγκτών σε κάποιους ελέγχους (υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν φορές που οι ελεγκτές πηγαίνουν έχοντας προαποφασίσει ότι θα επιβάλουν πρόστιμα και θα κλείσουν επιχειρήσεις), πηγές της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι στα τρία χρόνια που εφαρμόζεται το μέτρο των λουκέτων, δηλαδή ο νόμος του 1997, καμία από τις επιχειρήσεις που βρέθηκε να φοροδιαφεύγει και οδηγήθηκε σε 48ωρο κλείσιμο δεν έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια, όταν προσέφυγε σχετικά.
Από την έντυπη έκδοση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου