Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

FAZ: Υπάρχει χώρος για δημοσιονομικές εκπτώσεις στην Ελλάδα;

FAZ: Υπάρχει χώρος για δημοσιονομικές εκπτώσεις στην Ελλάδα;

Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 12:47
 
UPD:12:56
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+
Εκτιμήσεις οικονομολόγων για το κατά πόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων παραθέτει σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. 
«Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε φορολογικές ελαφρύνσεις. Θέλει περισσότερη ελευθερία κινήσεων για τον προϋπολογισμό» σημειώνει η FAZ στο δημοσίευμά της. Όπως αναφέρει «το ερώτημα εάν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται στην κορυφή των πολιτικών συζητήσεων στην Αθήνα». Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ως προς το θέμα αυτό υπάρχουν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις οικονομολόγων».
Η εφημερίδα θυμίζει ότι και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην τελευταία συνέντευξη Tύπου πριν τις καλοκαιρινές διακοπές είχε δηλώσει πως «Το γεγονός και μόνο ότι έχει αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν αποτελεί λόγο για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «αυτός που με κάθε τρόπο πιέζει για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που είναι και καθηγητής Οικονομικών». «Σύμφωνα με την άποψή του, η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, επιβάλλοντας υψηλούς φόρους στη μεσαία τάξη, στέρησε την οικονομία της χώρας από πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης» αναφέρει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ καλύτερα με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης».
Το άρθρο παραθέτει τις απόψεις Ελλήνων οικονομολόγων, όπως του Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου, επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος σύμφωνα με την FAZ είναι ο άνθρωπος που προσέφερε «τη θεωρητική βάση για την επιθυμία μείωσης των δημοσιονομικών στόχων». Ο ίδιος, κατά το δημοσίευμα, συσχετίζει άμεσα τον πρόσθετο χώρο για δημοσιονομικούς ελιγμούς της κυβέρνησης με την πρόσθετη ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά παρατίθεται και η άποψη του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Λειψίας, Σπυρίδωνα Παρασκευόπουλου, ο οποίος βλέπει με «σκεπτικισμό» ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακόμη κι αν παραμείνουν αμετάβλητοι οι δημοσιονομικοί στόχοι, το ελληνικό χρέος δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί και ότι ενδεχομένως η Ελλάδα το 2022 να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης (…).
Προβληματισμό εκφράζει και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ. Ο Γερμανός οικονομολόγος είναι «καχύποπτος» απέναντι σε «μηχανικού τύπου εξισώσεις για περισσότερη ανάπτυξη» και εκτιμά ότι η Ελλάδα «πρέπει πρώτα να παρουσιάσει πειστικές μεταρρυθμίσεις» και «στη συνέχεια θα μπορούσαν ίσως να λειτουργήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου