Σελίδες

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Προσοχή στις προθεσμίες για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 120 δόσεις σε αφορία και ταμεία

Προσοχή στις προθεσμίες για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 120 δόσεις σε αφορία και ταμεία

Στις 30.09.19 λήγει η προθεσµία που έχουν οι οφειλέτες προκειµένου να ενταχθούν στη ρύθµιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά τους ταµεία και την Εφορία.

24



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)


Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι θεωρούν πως του χρόνου θα έρθει καινούργια ρύθµιση µε ευνοϊκότερους όρους, µε µηδενισµό των προσαυξήσεων, µε µείωση του κεφαλαίου (σ.σ σιγά µην µας πληρώσουν κιόλας). Εν µέρει έχουν δίκιο που σκέφτονται έτσι αφού το ίδιο το κράτος, ή µάλλον οι εκάστοτε διοικούντες, χρησιµοποιούν χρόνια το θέµα των οφειλών για ψηφοθηρικούς λόγους. Αφού λοιπόν το κράτος το ίδιο δεν έχει εµπεδώσει εµπιστοσύνη, πως είναι δυνατόν να ζητά από τους πολίτες του να το εµπιστευθούν; Αυτή είναι άλλη κουβέντα που θέλει πολύ χρόνο και χώρο και ότι του παρόντος. Όσοι έχουν προχωρήσει σε ρύθµιση των οφειλών τους, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να µην κινδυνεύσουν να την χάσουν. Οι ρύθµιση, τόσο στην Εφορία, όσο και στα Ασφαλιστικά ταµεία, περιλαµβάνει οφειλές οι οποίες έχουν βεβαιωθεί µέχρι το τέλος του 2018.
Και στις δύο περιπτώσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τακτοποίηση των τρεχουσών οφειλών. Ας δούµε ένα παράδειγµα µε οφειλές και στις δύο περιπτώσεις:
ΕΦΟΡΙΑ: Αγρότης ρύθµιση τις οφειλές του στην Εφορία την Τρίτη 09 Ιουλίου 2019. Στις 12 Ιουλίου πήγε και πλήρωσε την 1η δόση (απαιτείται η καταβολή της 1ης δόσης εντός 3 ηµερών προκειµένου να η ρύθµιση να είναι σε ισχύ). Από  φορολογική δήλωση που υπέβαλε για τα εισοδήµατα του 2018, έστω ότι προέκυψε φόρος 3.000 ευρώ, ποσό το οποίο µπορεί να το καταβάλλει σε τρεις (3) 2µηνιαίες δόσεις (την τελευταία εργάσιµη ηµέρα των µηνών Ιουλίου, Σεπτεµβρίου και Νοεµβρίου).
Έστω ότι δεν κατέβαλε την δόση του Ιουλίου. Από την εποµένη και εντός δύο µηνών, θα πρέπει να προχωρήσει στην εξόφληση ή τη ρύθµιση του ληξιπρόθεσµου ποσού, προκειµένου να µην έχει πρόβληµα µε τη ρύθµιση των 120 δόσεων.
 ΕΦΚΑ/ΟΓΑ: Αγρότης οφείλει 3.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ (οφειλή προερχόµενη από 31.12.16 και πίσω), οφείλει τις εισφορές για όλο το 2017 στον ΕΦΚΑ/ΟΓΑ, έχει εξοφλήσει το 2018 και οφείλει όλο το 2019. Πρέπει να κάνει µία ρύθµιση για τις οφειλές που έχει µέχρι και τις 31.12.16 και σε µία 2η ρύθµιση για τις οφειλές που έχει από τις 01.01.17 µέχρι και τις 31.12.18.
Για να τεθούν σε ισχύ και οι δύο ρυθµίσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξοφλήσει τις τρέχουσες οφειλές, αυτές δηλαδή του 2019 (1ος-7ος).
ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ λοιπόν ότι όλα γίνονται προβλεπόµενα και οι οφειλέτες, είτε γιατί θέλουν να ησυχάσουν και να µην χρωστάνε, είτε γιατί ζορίζονται και χρειάζονται ασφαλιστική/φορολογική ενηµερότητα, είτε γιατί τους έχουν µπλοκάρει τους λογαριασµούς η τράπεζα µε εντολή ∆ΟΥ, είτε για χίλιους δυο άλλους λόγους, προχωράνε στις ρυθµίσεις των ασφαλιστικών και φορολογικών τους οφειλών και παράλληλα έχουν τακτοποιήσει τα τρέχοντα.
Αν νοµίζει κανείς ότι ησυχάσατε είστε γελασµένοι. Πρέπει να έχετε το νου σας για τη δηµιουργία τυχόν νέων οφειλών. ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ (οφειλόµενα νερά), ∆ήµοι (κλήσεις που δεν έχουν πληρωθεί, δηµοτικά τέλη), Τροχαία (κλήσεις από τροχαίες παραβάσεις), Εφορία (πρόστιµα, τέλη κυκλοφορίας που έχουν «ξεχαστεί» να πληρωθούν και ξαφνικά τα βρήκαν κλπ) αλλά και ένα σωρό ακόµη υπηρεσίες που δεν µπορώ αυτή τη στιγµή να σκεφθώ, µπορούν να σας µπλοκάρουν τη ρύθµιση σας, να σας την χαλάσουν και να βρεθείτε εκεί από όπου ξεκινήσατε και να χρωστάτε περισσότερα.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΤΕ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ:
  1. Οι δόσεις να πληρώνονται εµπρόθεσµα, µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα κάθε µήνα.
  2. Η καταβολή της κάθε δόσης, είτε ηλεκτρονικά (e-banking) είτε στο γκισέ της τράπεζας, θα πρέπει να γίνεται µε το ακριβές ποσό που έχει προκύψει από τη ρύθµιση.
  3. Αποφεύγεται να πληρώσετε τις δόσεις στα εσωτερικά µηχανήµατα των τραπεζών, εκτός από τις περιπτώσεις που το ποσό της δόσης είναι τέτοιο που µπορεί να καταβληθεί από το µηχάνηµα.
  4. Και το πιο σηµαντικό: Κανένας εφησυχασµός από κανέναν. θα πρέπει, όλοι όσοι έχετε ενταχθεί σε ρύθµιση, να παρακολουθείτε κάθε µήνα την εικόνα σας στο taxis αλλά και στα ασφαλιστικά ταµεία.
Έλεγχος δηµιουργίας νέων οφειλών
Πιστεύει κανείς ότι κάθε µέρα ο λογιστής πηγαίνει στο γραφείο του και ελέγχει εάν έχουν δηµιουργηθεί νέες οφειλές σε όσους έκαναν ρύθµιση; Εάν υπάρχει κάποιος που το πιστεύει αυτό, έχει σοβαρό πρόβληµα. Οι οφειλές αφορούν αυτόν που τις έχει. θα πρέπει να µου ζητήσει κάποιος να ελέγξω και ευχαρίστως να το κάνω. ∆ιαφορετικά, αντίο ρύθµιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου