Σελίδες

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Σπάνε ξανά τα ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα, κάτω από το 1,8% το 10ετές

Σπάνε ξανά τα ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα, κάτω από το 1,8% το 10ετές

Της Ελευθερίας Κούρταλη
Συνεχίζεται και σήμερα το ράλι στα ομόλογα της ευρωζώνης μετά και τη σημαντική πτώση στις αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων χθες, καθώς οι φόβοι γύρω από την παγκόσμια οικονομία ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τις προσδοκίες των επενδυτών για γενναία μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ καθώς και άλλες κεντρικές τράπεζες.
Αν και η Ελλάδα δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε έναν (βέβαιο πλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές) γύρο ποσοτικής χαλάρωσης καθώς απέχει ακόμα αρκετά σκαλοπάτια από την "επενδυτική βαθμίδα", ωστόσο η γενικότερη τάση της αγοράς η οποία θα είναι ευνοϊκή για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά της ευρωπεριφέρειας αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο, ή "knock-on effect" όπως επισημαίνουν ο αναλυτές και στα ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον, οι ελληνικοί τίτλοι επωφελούνται και από τη βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μετά και την πλήρη άρση των capital controls.
Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου "έσπασε" σήμερα το φράγμα του 1,8% και διαμορφώνεται στο 1,774% με πτώση σχεδόν 3% από χθες και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ το spread αγγίζει τις 250 μονάδες βάσης. Ισχυρή βελτίωση καταγράφουν και οι υπόλοιποι ελληνικοί τίτλοι, με την απόδοση του 5ετούς να φλερτάρει με τα επίπεδα κάτω του 1% και να διαμορφώνεται στο 1,042% με πτώση 3,1% από χθες, η απόδοση του 15ετούς είναι στο 2,177% και η απόδοση του 25ετούς στο 2,740%.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι επενδυτές βλέπουν πλέον με άλλο "μάτι" την Ελλάδα και την θεωρούν ως το επόμενο turnaround story. Παράλληλα, σε ένα περιβάλλον τόσο χαμηλών αποδόσεων, με τα κρατικά ομόλογα 13 χωρών να έχουν αρνητικές αποδόσεις, οι επενδυτές κυνηγούν "ότι δίνει θετική απόδοση". Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα αντικατοπτρίζει το πόσο μακριά έχει φτάσει η Ελλάδα, όπως τόνιζε στους FT ο Nick Wall διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Merian Global Investors, ο οποίος έχει θέσεις σε ελληνικά ομόλογα. "Ο κόσμος θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα λόγω των θετικών αποδόσεων", όπως προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Wall, η αυξανόμενη εμπιστοσύνη αντανακλά το υγιές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας και τη διάθεση συνεργασίας που έχει η νέα κυβέρνηση με τους θεσμούς της ΕΕ.
"Αυτό που δεν ήθελαν να δουν οι αγορές είναι μια νέα κυβέρνηση να πηγαίνει κόντρα στις επιθυμίες των Ευρωπαίων εταίρων. Η άρση των capital controls ήταν αναμενόμενη, αλλά το ότι έγινε έπειτα από διαβούλευση με τις αρχές της ΕΕ, ήταν ένα θετικό σημάδι" όπως σημειώνει.
Σύμφωνα με τον Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγο για την περιοχή της ευρωζώνης στην UBS Global Wealth Management, η αγορά πιστεύει στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, ενώ όπως εκτιμά το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται εκτός εάν σημειωθεί μία σοβαρή παγκόσμια ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου