Σελίδες

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Στο συρτάρι το σχέδιο κατάργησης των τεκμηρίων

Στο συρτάρι το σχέδιο κατάργησης των τεκμηρίων

Δεν αλλάζει τίποτα το 2020. Δεν «ενθουσιάστηκαν» οι θεσμοί με τις πληροφορίες για σταδιακή κατάργηση του μέτρου. Εξτρα εισοδήματα 6,7 δισ. ευρώ «αποκαλύφθηκαν» πέρυσι. Που ρίχνει τώρα το βάρος το οικονομικό επιτελείο.

Στο συρτάρι το σχέδιο κατάργησης των τεκμηρίων

Δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των τεκμηρίων «ζυμώνονται» στην κυβέρνηση και οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ως επικρατέστερο το σενάριο καμίας μεταβολής για το 2020.
Στις αρχές Αυγούστου από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ανέκυψε ζήτημα σταδιακής κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης σε βάθος τετραετίας, με το πρώτο βήμα να γίνεται το 2020, με την υποκατάστασή τους από έμμεσες τεχνικές ελέγχου από την ΑΑΔΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε ένα τέτοιο σενάριο οι θεσμοί θα ήταν κατηγορηματικά αρνητικοί, καθώς παρά τη βελτίωση του ελεγκτικού – εισπρακτικού μηχανισμού στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα παραμένει παραπάνω από υπαρκτό. Τα περιστατικά φοροδιαφυγής ιδίως με τη μη έκδοση αποδείξεων είναι καθημερινά, ενώ η καθήλωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται από λογιστές πως κρύβει πολλά περισσότερα από τη μείωση του τζίρου.
Στην παρούσα φάση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν προτίθεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς ζήτημα σταδιακής κατάργησης των τεκμηρίων.
Προηγούνται άλλα καυτά μέτωπα, όπως το θέμα του αφορολογήτου και ιδίως της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υπ' αυτό το πρίσμα, πηγές με γνώση των διεργασιών αναφέρουν πως «τα τεκμήρια δεν είναι της παρούσης…» .
Πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αναφορικά με την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2017 που δηλώθηκαν το 2018), στα δίχτυα των τεκμηρίων πιάστηκαν 3 στα 10 νοικοκυριά, καθώς φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα, τα τεκμήρια «αποκάλυψαν» έξτρα εισοδήματα 6,7 δισ. ευρώ για 1.929.180 φορολογούμενους εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μισθωτοί, ακολουθούμενοι από συνταξιούχους και εισοδηματίες.
Τα τεκμήρια καθιερώθηκαν το 1978 και μετά τις τελευταίες αλλαγές το 2010, αφορούν:
1. Κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
2. Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.
3. Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
4. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
5. Σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
6. Πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της και διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
7. Δαπάνες διαβίωσης. Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου