Σελίδες

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

«Μικρό καλάθι» για το β' τρίμηνο, αισιοδοξία για το β' εξάμηνο Λιανική, ΔΤΚ, εμπορικό ισοζύγιο δίνουν τον τόνο στην πορεία του ΑΕΠ

«Μικρό καλάθι» για το β' τρίμηνο, αισιοδοξία για το β' εξάμηνο

Λιανική, ΔΤΚ, εμπορικό ισοζύγιο δίνουν τον τόνο στην πορεία του ΑΕΠ
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 11:11
ΑΠΕ/ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
ttsiros@naftemporiki.gr
Αποκαλυπτήρια την επόμενη εβδομάδα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το β' τρίμηνο της φετινής χρονιάς. 
Στις 4 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία Απριλίου - Ιουνίου, με τις εκτιμήσεις να είναι ήδη εξαιρετικά συγκρατημένες για τις επιδόσεις που θα αποτυπωθούν. 
Η αρνητική μεταβολή στον τζίρο της λιανικής, η «στασιμότητα» στον δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά και η διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο περιορίζουν αισθητά τις πιθανότητες το ΑΕΠ της συγκεκριμένης περιόδου να κλείσει με θετικό ποσοστό μεγαλύτερο του 2%.
Δεδομένου ότι και το πρώτο τρίμηνο έχει κλείσει με θετικό ρυθμό μόλις 1,3% (αισθητά χαμηλότερο του ετήσιου φετινού στόχου που προβλέπει ανάπτυξη 2,3%), αν και στο δεύτερο τρίμηνο καταγραφεί ποσοστό χαμηλότερο του 2%, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να «τρέξει» με σημαντικά ποσοστά αύξησης μέσα στο β' εξάμηνο προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Η βελτίωση του κλίματος που αποτυπώνεται στα στοιχεία μετά και τις εκλογές αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ένα καλύτερο β' εξάμηνο. Βέβαια, το θετικό κλίμα θα πρέπει να αποτυπωθεί και στα στοιχεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, των εξαγωγών, αλλά και των επενδύσεων. 
Οι προβλέψεις
Οι περισσότεροι θεσμοί και φορείς έχουν προβλέψει ότι η φετινή ανάπτυξη θα είναι μικρότερη του 2% φέτος συνολικά. Ειδικά το ΚΕΠΕ έχει κάνει εκτίμηση και για την πορεία του β' τριμήνου. Στην τελευταία του έκθεση ανέφερε ότι «ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,87% (δίδεται εύρος τιμής από 1,75% έως και 1,98%)». Απαισιόδοξη για την πορεία του φετινού ΑΕΠ έχει εμφανιστεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ+0,29% η οποία, χωρίς να εξειδικεύσει την εκτίμησή της για το β' τρίμηνο, έχει εκτιμήσει ότι η χρονιά θα κλείσει στο 1,9%. 
Προς ένα δυνατό εξάμηνο
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην πορεία της οικονομίας κατά το β' εξάμηνο. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια «μέτρια» επίδοση για το β' τρίμηνο, το οποίο αφενός αναμένεται να είναι «μέτριο» σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αφετέρου ειδικά για την Ελλάδα ήταν σχεδόν σε όλη του τη διάρκεια «προεκλογικό».
Έτσι, το ζητούμενο είναι να μετουσιωθεί σε ισχυρότερο ρυθμό η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία κατά το β' εξάμηνο, το οποίο ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του έχει θετικά γεγονότα: τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που «απελευθερώνει» ρευστότητα άνω των 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτή που είχε προϋπολογιστεί στις αρχές της χρονιάς, τις 120 δόσεις μέσω των οποίων μπορούν να ξεμπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και κατά συνέπεια επίσης να δημιουργηθούν συνθήκες τόνωσης της ρευστότητας, η πλήρης άρση των capital controls που μπορεί να φέρει τόνωση των επενδύσεων αλλά και περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων, όπως ανέφερε στη χθεσινή της έκθεση η Moody's.    
Κάμψη τζίρου στο χονδρικό εμπόριο
Με μείωση 1,2% στον δείκτη κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο έκλεισε το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2019 παρουσίασε αύξηση 9,5%. Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο του β' τριμήνου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,7%.
Η κατανάλωση
Το τελικό ποσοστό για το ΑΕΠ που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ουσιαστικά θα καθοριστεί από την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης. Τον Μάιο υπήρξε έκτακτη ενίσχυση της ρευστότητας των νοικοκυριών με την καταβολή της 13ης σύνταξης, αλλά και με τα μέτρα μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ. Μένει να φανεί αν αυτή η έκτακτη ένεση του περίπου ενός δισ. ευρώ έχει διοχετευτεί στην κατανάλωση, κάτι που πάντως δεν έχει αποτυπωθεί στον δείκτη του λιανικού εμπορίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου